23

Н ова версия за случилото се в саудитското консулство в Истанбул, където журналистът Джамал Хашоги влезе на 2 октомври, разказа пожелал да запази анонимност саудитски представител, съобщи Ройтерс.

Той разказа, че екип от 15 саудитски граждани е бил пратен за среща с Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде упоен и отвлечен, а после, когато той е оказал съпротива, е бил убит по време на хватка причиняваща задушаване.

Според саудитския представител Хашоги бил вкаран в генералното консулство, където служител на име Махер Мутреб започнал да му говори за връщане в Саудитска Арабия. Хашоги отказал да се върне и казал на Мутреб, че човек го чака отвън и ще се свърже с турските власти, ако той не се появи след час. Тогава Мутреб заплашил Хашоги с дрогиране и отвличане и Хашоги повишил глас. Екипът изпаднал в паника и предприел действия, за да заглуши виковете на Хашоги. Стигнало се до хватка през врата и запушване на устата. В резултат на това Хашоги починал.

"Те се опитаха да му попречат да вика, но той умря. Намерението не беше да го убиват", каза представителят. Запитан дали екипът е задушил Хашоги, представителят каза, че "ако поставите някой на годините на Джамал в тази позиция, то той вероятно ще умре". После представителят разказа, че екипът увил тялото в килим и то било изкарано с кола и предадено на местен сътрудник, за да се отърве от него. Той бил жител на Истанбул. Сега следователите се опитвали да установят къде е тялото, разказа анонимният представител.

Междувременно на саудитец от екипа на име Мустафа Мадани били дадени часовникът Епъл, очилата и дрехите на Хашоги и той излязъл през задната врата на консулството в опит да изглежда, че журналистът е напуснал сградата. Мадани отишъл в квартал Султанахмет, където се отървал от вещите на Хашоги.

Саудитският представител каза, че екипът после написал фалшив доклад за случилото се, който заблудил властите, и след това бързо напуснал страната. Сега и 15-те членове на екипа били задържани и разследвани, както и трима местни заподозрени, допълни представителят.

Разкритията, направени от Саудитска Арабия, която обяви в събота, че журналистът Джамал Хашоги е починал при юмручна схватка в саудитското консулство в Истанбул, целят да защитят саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман,

чиято власт до този момент изглеждаше непоклатима, смятат анализатори.

След съобщението за съдбата на Хашоги саудитската монархия обяви уволнението на двама висши съветници на принца, както и на трима представители на разузнаването. Бяха арестувани и 18 заподозрени саудитци.

Али Шихаби, директор на мозъчен тръст, смятан за близък до властта в Рияд, обаче даде друга версия на събитията в консулството в Истанбул. "Хашоги е умрял от задушаване по време на физически сблъсък, а не в юмручен бой", каза той.

По-късно саудитското министерство на информацията каза в изявление на английски език, че дискусиите в консулството са "възприели негативен обрат", довел до кавга, която пък е довела до смъртта на Хашоги и до "опит" от хората, които са го разпитвали да "укрият онова, което се е случило".

Досега Саудитска Арабия твърдеше, че Хашоги, който влязъл в консулството на 2 октомври, е излязъл оттам  и определяше като неоснователни обвиненията на турски представители, че журналистът е бил убит в сградата.

Потвърждавайки смъртта на Хашоги, Саудитска Арабия, обяви и уволнението на съветника по медийните въпроси в кралския двор Сауд ал Кахтани и на заместник-ръководителя на разузнаването Ахмед Асири. И двамата бяха част от приближеното обкръжение на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Освен криза в доверието към Саудитска Арабия,

аферата Хашоги подхрани и спекулации, че престолонаследникът може да бъде отстранен от властта

от членове на кралското семейство, подразнени от неговите злоупотреби. Но според анализатори тази опасност сега изглежда смекчена. Принцът, който е на 33 години, се радва на несравнима власт и само баща му, 82-годишният крал Салман може да го отстрани, казват специалистите. А монархът публикува кралски указ за съставянето на министерска комисия, ръководена от принца за реорганизация на разузнавателните служби. Това се възприе като индикация, че той иска принцът да запази мястото си.

Кризата с Хашоги подтикна също така краля, който беше поверил както изглежда текущите дела на престолонаследника, да засили дипломатическите контакти, по-специално с Турция и със САЩ.

За анализатора Кристиан Улрихсен от Института Бейкър към Университета Райс в САЩ уволнението на двамата представители е "възможно най-близкото доближаване до престолонаследника". Според консултативната компания за оценка на рисковете Юрейжа груп решението за отстраняването на двама представители на приближения кръг на принца цели да покаже действително желание за "даване на обяснения", като същевременно принцът бъде отдалечен от убийството.

"Ще е интересно да се види дали тези мерки ще бъдат достатъчни. Ако разкритията на допълнителните детайли за смъртта на Хашоги продължават да идват капка по капка, то нищо повече няма да може да защити престолонаследника", казва Улрихсен.

Саудитският крал смени наследника си

Борба за власт между принцове в Саудитска Арабия

Американският президент Доналд Тръмп както изглежда също подкрепи принца,

като прие бързо саудитското обяснение за смъртта на Хашоги и определи като "добра първа стъпка" извършените от Саудитска Арабия арести. Тръмп добави, че ще работи съвместно с Конгреса относно американския отговор. Запитан от репортер дали смята обяснението на Саудитска Арабия за достоверно, Тръмп отговори утвърдително: "Да, да!". Той обаче добави, че преди да реши какво да предприеме по-нататък, иска да разговоря с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. "Саудитска Арабия винаги е била страхотен съюзник, но случилото се е неприемливо", заяви Тръмп.

Членове на Конгреса обаче, включително съюзникът на Тръмп сенатор Линдзи Греъм, изразиха скептицизъм относно саудитската версия. "Първо ни казаха, че Хашоги предполагаемо е излязъл от консулството, и напълно се отричаше саудитско участие. Сега имало сбиване и той бил убит в консулството, все без знанието на принца", написа в Туитър сенаторът републиканец.

"Саудитското обяснение за убийството на журналиста и жител на Вирджиния Джамал Хашоги при случайно сбиване в консулството е обидно", заяви в туит сенаторът демократ Тим Кейн. След като администрацията Тръмп няма да се изправи срещу зверството, Конгресът е длъжен да го направи", добави той. Според конгресмена Адам Шиф твърдението, че Хашоги е бил убит неволно при сбиване, не е достоверно.

В изявление късно вчера прессекретарят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс обеща, че САЩ внимателно ще следят международните разследвания на смъртат на Хашоги и ще пледират за правосъдие, което е навременно, прозрачно и в съответствие с всички процедури.

Конгресменът републиканец Майк Кофман призова президента незабавно да отзове временно изпълняващия длъжността посланик на Вашингтон в Саудитска Арабия. "Не съм воювал, за да си затварям очите", написа военният ветеран. Неговият туит беше повторен от сенатора републиканец Ранд Пол. "Не бих могъл да съм по-съгласен. Ние би трябвало да прекратим всички оръжейни сделки и военна помощ и сътрудничество незабавно. Трябва да има тежка цена за тези действия на Саудитска Арабия", написа той.

В изявлението си обаче Тръмп подчерта, че спирането на продажбите на оръжие за Рияд би навредило на САЩ повече, отколкото на Саудитска Арабия, засягайки над един милион работни места. "Можем да направим други неща, включително да наложим санкции", заяви Тръмп.

В. "Вашингтон пост", на който Хашоги беше сътрудник, написа, че ЦРУ е подслушало разговори на турски представители, доказващи, че журналистът е бил зверски убит от саудитски агенти, които после са разчленили тялото му. ЦРУ отрече обаче да е слушало записи на турски представители. Според "Ню Йорк таймс" в случилото се бил замесен саудитски агент, идентифициран от Турция като придружаващ саудитския престолонаследник по време на пътуванията му зад граница. Замесени били и трима други агенти, свързани със саудитските служби за сигурност и високопоставен съдебен лекар, посочва изданието.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика

Могерини също поиска щателно, достоверно и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на Хашоги

и определи новата информация за смъртта му като изключително притеснителна, "включително шокиращото нарушение на Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г.".

Германският канцлер Ангела Меркел осъди убийството на журналиста Джамал Хашоги и каза, че досегашните обяснения за обстоятелствата около смъртта му са неадекватни. "Ние осъждаме това деяние по най-категоричен начин", казаха Меркел и външният министър Хайко Маас в съвместно изявление. "Очакваме прозрачност от Саудитска Арабия за обстоятелствата около смъртта му ... Наличната информация за събитията в консулството в Истанбул е неадекватна", заявиха те.

Външният министър Хайко Маас заяви по германската обществена телевизия, че Берлин не трябва да одобрява продажба на оръжия на Саудитска Арабия, докато не се изяснят обстоятелствата около смъртта на Хашоги. Това е очевидна промяна на взетото миналия месец решение да се разреши продажбата на артилерийски системи на Рияд, отбелязва Ройтерс.

В разгара на кризата "Хашоги": САЩ получи 100 млн. от СА

CNN: Хашоги е убит и изнесен от консулството

Турция имала сигнал за убийството на Хашоги

Защо случаят Хашоги ще има геополитически последствия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 7 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 7 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 10 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 11 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 12 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 13 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 13 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 14 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 14 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 14 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 14 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines