21

Н а първото тайно гласуване за председател Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Европейската комисия. Промяната в процедурата беше направена тихомълком още през изминалия мандат. Идеята на тайното гласуване е да позволи нарушаване на партийната дисциплина и всеки депутат да може да бъде уговорен и привлечен отделно. Затова и поддръжниците на идеята бяха от тъкмо от ЕНП и германските делегации в ПЕС и Зелените.

Женският пол на новия председател, така шумно обсъждан като важен приоритет още преди да се знае за коя жена става дума, както и нейното обещание да направи половината комисари жени беше ловък трик - чрез предполагаемото полово разнообразие да се прикрие липсата на разнообразие в политическите идеи и представителството на различни обществени интереси; да се нашари отгоре едноцветния Съюз, който не може вече нищо ново да ни предложи, освен същото с различен пол.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Не бива да се заблуждаваме, че либералното статукво е разклатено от популистките бунтове. За разлика от Вашингтон и Лондон, Брюксел не поема никакви рискове. Новата комисия представлява още по-дълбоко окопаване на предишното статукво в Европа и затягане на мерките срещу евентуална промяна.

Избирането на Урсула фон дер Лaйен за председател на ЕК и предстоящото избиране на Кристин Лагард за гуверньор на ЕЦБ ни дават да видим все по-ясно очертанията на бъдещата Европа след националните държави. Вместо някаква оригинална и нова утопия, тя все повече напомня просто Европа отпреди националните държави. Европейски ред, в който няма място за народи, а само за държави, няма общества, а има институции, няма демократична легитимност, а има легитимност чрез процедура. Високите държавни постове се раздават по потекло, а космополитната аристокрация, която ги заема, се чувства колкото над нацията, толкова и над закона. 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Космополитният профил е важна черта на г-жа Фон дер Лайен,

както тя самата изтъкна в речта си пред парламента. Тя е родена и живяла в Брюксел, после в Съединените щати. И макар да е напълно непозната за мнозинството от европейците, тя е много разпознаваемо лице на глобалните форуми, както отбелязва Politico: Световният икономически форум в Давос (където тя е член на борда), Билдербергската група, Мюнхенската конференция по сигурността. Това са важни контакти за всеки политик, безспорно. Но предвид споменатия дисбаланс между популярността ѝ сред хората и на глобалните форуми, европейците могат с основание да се почудят, тя чий представител и пред кого е всъщност: представлява нас в Давос или представлява Давос пред нас? 

Фон дер Лайен - майка на 7 деца, ще стане ли първата жена шеф на ЕК

Урсула фон дер Лайен, гинеколог по образование, не разполага с квалификация в областта на европейското право или икономиката. Такава забележка би била дребнава, ако я насочваме към демократично избран политик или политическо назначение. Но официалната доктрина на ЕС все още гласи, че Комисията е технократичен и чиновнически орган, а не правителство; следователно не е нечестно да очакваме от кандидатите уместно образование. Липсата на такова образование и опит щеше да тежи на всеки друг, но явно не и на довереницата на Ангела Меркел.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Затова пък нейното образование по гинекология е много високо, увенчано даже с докторска степен през 1991. През 2015 обаче, германската платформа за установяване на плагиатство VroniPlag сигнализира, че в дисертацията на Фон дер Лайен има плагиатствани цели страници.

Подобен скандал с плагиатство съвсем наскоро беше струвал постовете на двама министри в Германия: Карл-Теодор цу Гутенберг и Анете Шаван. При това, професорът от Хумболтовия университет Герхард Данеман, който работи с VroniPlag, беше заявил, че нейният случай е много по-сериозен на този на Шаван. Фон дер Лайен отрече обвинението и поиска Хановерският университет да назначи комисия. Няколко месеца по-късно комисията се произнесе, че има наистина чужд материал в работата ѝ, но не се касае за плагиатство, а за небрежност при цитирането. Един от членовете на комисията се подписал с особено мнение. Но сега всичко това е минало и забравено.

Източник: ЕПА/БГНЕС

И ако това не стига, за да се съгласим, че Урсула фон дер Лайен е недосегаема, трябва да разгледаме досегашната ѝ работа като министър на отбраната. По думите на бившия военен министър на Хелмут Кол (от нейната партия!) Руперт Шолц - “Бундесверът е в катастрофално състояние”. Депутатът от надзорната комисия в Бундестага, Ханс-Петер Бартелс, заключава в доклада си, че “Няма достатъчно персонал, нито оборудване, често се сблъскваме с недостиг върху недостиг. Войските ни са далеч от екипирани.” За Фон дер Лайен явно боеспособността на армията не беше приоритет; това, което наистина я безпокоеше е патриотизмът в армията. Затова тя полагаше най-вече усилия да го изкорени с инициативите си за преименуване на поделения, кръстени на герои от Вермахта и издаване на идеологически документи, които инструктират войниците с какво могат и с какво не могат да се гордеят.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Подкрепата за Урсула и нейното повишаване показва недвусмислената положителна оценка на Меркел за нейната работа. И ако задачата на военната министърка е била армията да се държи небоеспособна и деморализирана, то тя наистина се e справила чудесно.

И ако това е неприятно, но не и неочаквано, онова което следва е напълно абсурдно.

В Бундестага има недовършено разследване на огромен корупционен скандал във военното министерство, с какъвто малко източноевропейски политици могат да се сравняват. През 2014 Фон дер Лайен е назначила като секретар по въоръжението Катрин Сюдер - успяла бизнес дама, която е работила 14 години за американската консултантска фирма McKinsey. През 2015 и 2016 година McKinsey изведнъж са получили договори от министерството на стойност 250 милиона евро, при декларирани от ведомството само 5 млн. за консултанти. Самите McKinsey са изключително голяма, влиятелна, покрита с корупционни скандали и връзки с авторитарни режими фирма, за която има публикувано интересно разследване в Индепендънт.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Другата консултантска фирма, чийто бизнес е процъфтял по времето на Фон дер Лайен е Accenture, чийто директор имал за кръстник на децата си един от началниците в министерството. Между 2014 и 2018 доходите ѝ от поръчки са нараснали рязко от половин милион на двадесет милиона евро годишно. Целият този скандал избухна благодарение на изтекли документи от Федералната одиторска служба. В тях се говори, че консултантите са добили огромно вътрешно влияние в министерството по време на управлението на Фон дер Лайен и са могли да манипулират процедурите за обществени поръчки.

Такъв корупционен скандал в Източна Европа би възбудил наказателна процедура на Комисията, вместо да доведе до назначаването на въпросния политик за неин председател.

Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на ЕК

Каквото е позволено на новата европейска аристокрация обаче, не е позволено на поданиците (гражданите на ЕС), нито на васалите (държавите от Източна Европа). Тяхното васално положение беше потвърдено от факта, че не бяха дори близо до това да получат някой от големите постове. А едно от основните изисквания за новия председател беше да обещае, че ще проявява твърдост спрямо тях. Това е легитимизмът през 21-век. Корупцията е корупция, само когато я вършат нелегитимни субекти; и правото е право, само когато го упражняват легитимните. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 12 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 11 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 11 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 12 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 13 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП