44

У рсула фон дер Лайен е избрана за председател на Европейската комисия, предаде ДПА. За пръв път в историята жена оглавява Еврокомисията, на този пост тя наследява Жан-Клод Юнкер.

Гласуването за председател на Европейската комисия приключи. Урсула фон дер Лайен е първата германка, която оглавява Еврокомисията. За нея гласуваха 383 евродепутати. За избирането й бяха необходими 374 гласа.

Урсула фон дер Лайен обеща "обединен и силен" Европейски съюз. 

"Доверието, което ми оказахте, е доверие в Европа. Вашето доверие в обединена и силна Европа, от изток на запад, от юг на север", заяви германският консерватор.

"Това е голяма отговорност и работата ми започва от сега".

"Нека работим заедно конструктивно, защото целта е обединена и силна Европа", заяви фон дер Лайен, която ще поеме новия си пост от 1 ноември.

Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на ЕК

През деня тя защити приоритетите си пред евродепутатите в пленарната зала в Страсбург. В речта си акцентира още върху равенството на половете, въвеждането на обща минимална европейска заплата в целия ЕС, амбициозна програма за борба с климатичните промени и създаване на общоевропейски механизъм за върховенство на закона.

"Бих предложила един нов пакт за миграция и убежище и рестарт на Дъблинската реформа. Това ще ни позволи да се върнем към едно напълно функциониращо Шенгенско пространство", каза германката. По думите й, светът има нужда от силна Европа, а за да бъде силна тя, трябва и да е единна. Затова трябва да "имаме смелостта да налагаме решения във външната политика чрез квалифицирано мнозинство" изказа вижданията си германката, родена в Брюксел. Именно поради този факт тя изтъкна пред евродепутатите, че първо се чувства европейка, а чак след това германка. 

Урсула фон дер Лайен застана зад бежанската кауза, като отбеляза, че "над 17 хил. мигранти се удавиха в Средиземно море, а Средиземноморието се превърна в една от най-смъртоносните граници на света".

Урсула фон дер Лайен – майка на 7 деца и министър в 4 кабинета

Урсула фон дер Лайен е майка на седем деца и министър в четири правителства, дъщеря на премиер на Долна Саксония и потомка на един от най-успешните руски индустриалци барон Лев Герасимович Кноп.

Първите 13 години от живота си германският политик прекарва в Брюксел. Баща й Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема редица ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност – предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС). Тъкмо благодарение на тази предистория, и за разлика от много свои колеги-министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен говори перфектно английски и френски, а на международната сцена се чувства като риба във вода.

След завършване на гимназия Урсула фон дер Лайен учи в университетите в Гьотинген и Мюнстер, където изучава икономика. През 1978 г. учи в Лондон бизнес скул. По-късно през 1987 г. завършва медицина в Хановер и става лекар. От 1988 до 1992 г. работи като лекар асистент в гинекологичното отделение на университетската клиника в Хановер. От 1992 до 1996 г. заедно със семейството си живее в Калифорния, където нейният съпруг е преподавател в Станфордския университет.

Урсула фон дер Лайен става член на ХДС през 1990 г. Тя е избрана в Ландтага на Долна Саксония през 2003 г., а от 2003 до 2005 г. е член на правителството на Кристиан Вулф, отговаря за социалните въпроси, семейството и здравеопазването.

Фон дер Лайен иска ратификация на Истанбулската конвенция - какво обеща

В правителствата на Ангела Меркел Урсула фон дер Лайен заема различни постове. Майката на седем деца най-напред пое министерството на семейството, възрастните, жените и децата, където в периода 2005-2009 година успя да поставя необичайни и силни акценти. Тя стартира новите помощи за родители и успя да мобилизира много средства от държавния бюджет за отглеждането на деца.

Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 година дипломираната лекарка пое министерството на труда и социалното дело, а четири години по-късно стана министър на отбраната. Този пост тя запази и в последния коалиционен кабинет на християндемократите и социалдемократите - до 15 юли, когато тя обяви, че ще подаде оставка.

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и винаги е стояла като нейна здрава опора - както в правителството, така и в партията. Мнозина дори я смятаха за възможен наследник на канцлера.  

В министерството на отбраната Урсула фон дер Лайен се захвана с многобройните проблеми на Бундесвера. Германската армия вече от доста време се мъчи поради остарялата и дефектна техника, поради недообмислените оръжейни проекти и острия недостиг на специалисти. Министърът упражни силен натиск, включително и чрез медиите, и съумя да се пребори за увеличаване на бюджета. Друга нейна инициатива успя да спре стопяването на армията: за пръв път след Обединението на Германия, под нейно управление Бундесверът увеличи своята численост. Фон дер Лайен успя да превърне отбранителната политика във видим елемент от германската външна политика.

Но по имиджа на Урсула фон дер Лайен се появиха и много драскотини – както заради нейни спорни персонални решения, така и в резултат от редица скандали. Важни оръжейни проекти продължиха да буксуват и под нейното ръководство.

Разчу се и за действията на една нейна бивша съветничка, която Фон дер Лайен направи заместник-министър - най-вече за скъпо струващите консултанти, доведени в министерството. В момента с "консултантската афера" се занимава специална комисия на Бундестага, пред която Урсула фон дер Лайен ще се изправи през декември.

Блясъкът на министърът постепенно избледня, но въпреки това мнозина наблюдатели смятат, че тя ще има много предимства на брюкселската сцена. Например в областта на общата отбраната, където Фон дер Лайен с успех работи за изграждането на европейски отбранителен съюз. Тя подчертава, че този съюз не влиза в противоречие с НАТО – това са просто две страни на един и същи медал, убедена е тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 17 минути

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 9 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 12 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 12 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 12 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 13 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 13 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 13 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 14 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 15 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 15 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 15 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 16 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 16 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines