73

„Oще като действащ министър изградих добри отношения със страните от Източна Европа. И вас ви познавам добре, както и региона. Мисля, че е важно да реализираме икономическо развитие по пътя на енергийния преход и промените в климата и да раотим на най-високо ниво”. Това заяви новият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен пред NOVA. Германката беше избрана снощи с 383 гласа в европейския парламент в Страсбург.

Лекар - гинеколог, майка на седем деца и досегашен министър на отбраната на Германия, фон дел Лайен е взела и българка в екипа си. По този повод тя обясни, че има прекрасен опит с българите и в нейния екип. „Изключително умни сте, бързи и изобретателни. Впечатленията ми са перфектни”, заяви председателят на комисията.

По думите й фактът, че България е изключила три жени еврокомисари, е чудесен.

За първи път в историята на институцията жена оглавява Еврокомисията, на този пост тя наследява Жан-Клод Юнкер.

За избирането й бяха необходими 374 гласа.

Малко след избирането си Урсула фон дер Лайен се обърна към евродепутатите със следните думи: „Доверието, което ми гласувахте, е доверие, което гласувахте на Европа. Вашето доверие в обединена и силна Европа, от Изток на Запад, от Юг на Север. Увереност в Европа, която е готова да се бори за бъдещето, вместо да се борим един срещу друг. Увереност, че Европа ще отговори единна на големите предизвикателства на нашето време. Това е огромна отговорност и моята работа започва днес.”

Ангела Меркел определи Фон дер Лайен като "Отдаден и убеден европеец, който ще се заеме с голяма енергичност с предизвикателствата пред Европейския съюз!". Тя допълни, че „Днес губя министър, но същевременно печеля нов партньор в Брюксел." Външният министър в коалиционното й правителство - социалдемократът Хайко Маас, поздрави новата председателка на Европейската комисия за решението й да работи за обединен и силен Европейски съюз и й обеща да работят заедно за изпълнението на тези цели."Време е да погледнем напред, защото светът няма да чака Европа", написа Хайко Маас в Туитър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск също поздравиха бившия министър на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен за избирането й за председател на Европейската комисия, съобщи Би Би Си.

Урсула фон дер Лайен е новият ръководител на ЕК

Столтенберг посочи на страницата си в Туитър, че познанията на Фон дер Лайен за НАТО като бивш военен министър на Германия ще бъдат благоприятни дза развитието на отношенията между Европа и САЩ.

Доналд Туск подчерта, че Фон дер Лайен е "най-достойният кандидат за този пост".Поздравления към Урсула фон дер Лайен отправиха и ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини и и.д. премиер на Белгия Шарл Мишел, който от 1 ноември ще заеме поста председател на Европейския съвет.

„Полша е доволна от избора на Урсула фон дер Лайен за поста на председателя на Европейската комисия”, заяви министър-председателят на Република Полша Матеуш Моравецки на пресконференция във Варшава.

"Бих искал да подчертая, че от самото начало говорихме за кандидат на компромиса, за избор на кандидат, който да даде надежда за обединението на различни парламентарни групи, да се опита да изгради мостове между различни държави, а не да бъде кандидат, който поучава и създава конфликти в Европа", каза Моравецки.

Първите 13 години от живота си германската политичка прекарва в Брюксел. Баща ѝ Ернст Албрехт, който по-късно става премиер на провинция Долна Саксония, заема редица ключови постове в Европейската икономическа общност и в Европейската общност – предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС). Тъкмо благодарение на тази предистория, и за разлика от много свои колеги-министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен говори перфектно английски и френски, а на международната сцена се чувства като риба във вода.

След завършване на гимназия Урсула фон дер Лайен учи в университетите в Гьотинген и Мюнстер, където изучава икономика. През 1978 г. учи в Лондон бизнес скул. По-късно през 1987 г. завършва медицина в Хановер и става лекар. От 1988 до 1992 г. работи като лекар асистент в гинекологичното отделение на университетската клиника в Хановер. От 1992 до 1996 г. заедно със семейството си живее в Калифорния, където нейният съпруг е преподавател в Станфордския университет.

Урсула фон дер Лайен става член на ХДС през 1990 г. Тя е избрана в Ландтага на Долна Саксония през 2003 г., а от 2003 до 2005 г. е член на правителството на Кристиан Вулф, отговаря за социалните въпроси, семейството и здравеопазването.

В правителствата на Ангела Меркел Урсула фон дер Лайен заема различни постове. Майката на седем деца най-напред пое министерството на семейството, възрастните, жените и децата, където в периода 2005-2009 година успя да поставя необичайни и силни акценти. Тя стартира новите помощи за родители и успя да мобилизира много средства от държавния бюджет за отглеждането на деца.

Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 година дипломираната лекарка пое министерството на труда и социалното дело, а четири години по-късно стана министър на отбраната. Този пост тя запази и в последния коалиционен кабинет на християндемократите и социалдемократите - до 15 юли, когато тя обяви, че ще подаде оставка.

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и винаги е стояла като нейна здрава опора - както в правителството, така и в партията. Мнозина дори я смятаха за възможна наследничка на канцлерката.

В министерството на отбраната Урсула фон дер Лайен се захвана с многобройните проблеми на Бундесвера. Германската армия вече от доста време се мъчи поради остарялата и дефектна техника, поради недообмислените оръжейни проекти и острия недостиг на специалисти. Министърката упражни силен натиск, включително и чрез медиите, и съумя да се пребори за увеличаване на бюджета. Друга нейна инициатива успя да спре стопяването на армията: за пръв път след Обединението на Германия, под нейно управление Бундесверът увеличи своята численост. Фон дер Лайен успя да превърне отбранителната политика във видим елемент от германската външна политика.

Но по имиджа на Урсула фон дер Лайен се появиха и много драскотини – както заради нейни спорни персонални решения, така и в резултат от редица скандали. Важни оръжейни проекти продължиха да буксуват и под нейното ръководство.

Разчу се и за действията на една нейна бивша съветничка, която Фон дер Лайен направи заместник-министър - най-вече за скъпо струващите консултанти, доведени в министерството. В момента с „консултантската афера" се занимава специална комисия на Бундестага, пред която Урсула фон дер Лайен ще се изправи през декември.

Блясъкът на министърката постепенно избледня, но въпреки това мнозина наблюдатели смятат, че тя ще има много предимства на брюкселската сцена. Например в областта на общата отбраната, където Фон дер Лайен с успех работи за изграждането на европейски отбранителен съюз. Тя подчертава, че този съюз не влиза в противоречие с НАТО – това са просто две страни на един и същи медал, убедена е тя. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 73
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

73 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 2 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 6 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 6 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 7 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона