18

П ървата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари бе повод за много равносметки, анализи, прогнози и обобщения. Но както казва турската писателка Елиф Шафак в есето си „Как да запазим разума си във време на разединение”, за истинските измерения на една трагедията човек си дава сметка когато чуе не обобщения и анализи, а отделни истории на засегнатите от тази трагедия. Като тези на Джулия, Фуминори, Умид  и Степан, въвлечени по един или друг начин във войната в Украйна, пише БТА.

Джулия Скиф –  отхвърлената италианска пилотка, намерила щастието в Украйна

След руската инвазия в Украйна украинските власти призоваха всички чужденци, които искат да се бият на украинска страна, да се присъединят към новосформирания украински доброволчески легион. Почти веднага, още през април миналата година, на призива откликна и 24-годишната италианка Джулия Скиф. За кратко време тя се превърна в един от най-известните доброволци в легиона. Италиански медии дълго писаха за нейното присъединяване към силите на Киев. Самата Скиф дори се включи в репортажи от Украйна по някои италиански телевизионни програми. По време на тях тя каза, че ще бъде пратена в град, който е под обсада.

За италианските медии Джулия Скиф е стара познайница. Тя е от Мира в провинция Венеция и е учила във военното летателното училище в Латина. Там тя е била подложена на ритуал за новобранци, включващ блъскане в стена, удари с тънка пръчка и хвърляне в басейн. За разлика от другите новобранци Скиф не пожелала да запази в тайна това унизително насилие и подала оплакване до ръководството на училището. Така този инцидент стана водеща тема за италианските медии, а Скиф се превърна в икона на борбата срещу тормоза в учебните заведения, особено във военните училища.

Но Джулия поради същата причина си спечели и доста врагове,

като някои от тях извадиха наяве изобличителни кадри, които показват, че тя самата се е включила в унижаващ ритуал за бойно кръщене на друга новобранка в училището в Латина. След като полемиката поутихна Скиф постъпи във военновъздушната академия в Поцуоли, откъдето след известно време бе отстранена за неспособност да упражнява професията на военен пилот. Самата тя заяви, че е била обект на дискриминация заради борбата ѝ срещу тормоза на новобранците в средите на военновъздушните сили. Заради тази борба по думите ѝ, тя е била наказвана незаслужено в академията в Поцуоли и накрая незаслужено е била обявена за негодна за военен пилот. Скиф оспори пред съда това решение, но в крайна сметка не успя да спечели делото. Мнозина застанаха на страната на Джулия по време на цялата тази полемика и упрекнаха съдебната система в Италия, че не успява да се справи с този род престъпления. Но мнозина хвърлиха вината и върху Джулия, казвайки, че тя е била действително негодна за професията на военен пилот и не е приела отхвърлянето си от академията.

Когато стана ясно, че Джулия се присъединява към чуждестранния доброволчески легион в Украйна, мнозина в Италия ѝ се възхитиха.

А бащата на Джулия каза, че е много горд от нея. Но мнозина я упрекнаха, че търси мимолетна слава, че не е преживяла унижението да бъде отхвърлена като пилот в Италия и затова използва войната в Украйна, за да реализира неосъществените си пилотски амбиции.

През октомври, след няколко месеца на фронта в Украйна Джулия се прибра за кратко в Италия.

Пред медиите тя разказа тогава, че е част от специалните сили на международния легион в Украйна. Скиф сподели, че е била пращана на разузнавателни мисии отвъд фронтовата линия. Запитана дали е убила някого в Украйна, младата жена лаконично отвърна: „Аз съм войник”, без да уточнява дали това означава, че е убила или не противник. По време на този неин престой в Италия Джулия участва в митинг срещу руската агресия в Украйна, организиран от Християнската асоциация на украинците в Италия.  

Тя говори на проявата, а после пред журналисти сподели, че се е почувствала наистина оценена и заяви: „Мисля, че Италия изгуби един отличен военнослужещ”. Това изказване някои в Италия възприеха като главозамаяна хвалба, а други се подиграха с него. Но Джулия продължи и да печели поддръжници за своята кауза.

На 15 февруари италиански медии съобщиха, че Джулия Скиф се е омъжила в Украйна.

Медиите публикуваха и видео, на което се виждат щастливите младоженци. От него става ясно, че съпругът на Джулия е израелец на име Виктор с украински корени, който също е част от чуждестранния легион и е на 29 години. Двойката сключила брак на 14 февруари, празника на влюбените Свети Валентин. Във видеото Джулия освен това разказа, че вече не е военнослужеща в чуждестранния легион, а заедно със съпруга си са основали асоциация “Cloud Walker”, която организира благотворителни кампании и събира всичко необходимо на военните на фронтовата линия, за ранените в болниците и за възрастните и самотни украинци, живеещи в зоната на окупираната от руски сили Запорожка АЕЦ. Джулия и съпругът ѝ, които сега живеят в град Днепър (Днипро на украински), обмисляли и да разширят дейността на асоциацията си, като организират полева болница и основат сиропиталище. Сега Джулия, чието бойно име е Кида, и Виктор, чието бойно име е Вълка, планират да се върнат в Италия, за да сключат църковен брак във Верона.

Фуминори Цукико  - японският пенсионер, превърнал се в герой на Харков

Седемдесет и пет годишният японски пенсионер Фуминори Цукико обикалял Европа миналата година, когато Русия нахлу в Украйна. По това време той се намирал в Полша и първата му мисъл била не да избяга през глава от района, а напротив да отиде в Украйна, за да помага на украинците. Първо стигал до Киев, а оттам навлязъл дълбоко в горещата зона и отишъл в Харков. Там той останал заедно с обикновените хора, които са избрали да не напуснат града си.  Заедно с тях той живеел месеци наред в бомбоубежищата или в метрото, като през това време той приготвял храна за укриващите се там. Освен това чрез интензивна кампания в социалните мрежи Фуминори се снабдявал с трудни за намиране медикаменти и дори с играчки за болните и децата в Харков.

Днес Фуминори казва, че няма да се върне в родината си, че обича Украйна и вярва,

че един ден опустошените от войната населени места ще бъдат възстановени. Японският пенсионер дори е продал дома си в Япония. Заради усилията си за подпомагане на обикновените украинци в Харков той получи и официалните благодарностите на украинските власти, изразени от говорителя на украинското вътрешно министерство Антон Герашченко, която го нарече истински герой.

Умид Исабаев –  узбекистанският актьор, който разбра колко трудно е да бъдеш двойник на Зеленски

Умид живеел като мигрант от Узбекистан в Москва, където работел като бояджия. Приликата му с украинския президент Володимир Зеленски била забелязана случайно в метрото от хора, свързани с руските киносреди и през 2019 г. му била предложена роля в руска версия на украинския сериал „Слуга на народа”, с който истинският Зеленски придоби световна известност, преди да бъде избран за президент на Украйна. Постепенно славата на Умид нараснала и той се превърнал в официален двойник на Зеленски, като попаднал и в елитния кръг на официалните двойници на национални лидери, които редовно си организират и ежегодни срещи на върха.

След изтичане на договора му в Москва Умид бил поканен от украинските власти да се премести в Киев и го направил през 2021 г.

Там получил общинско жилище и там го заварила и войната в Украйна. Тогава руски агенти се опитали за вербуват Умид за пропагандни цели и той осъзнал, че оставането му в Киев вече не е възможно. Тогава на помощ му се притекли неговите „колеги”, двойниците на руския президент Владимир Путин и на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, известни с творческите псевдоними Стив Поланд и Хауърд Екс. Те успели да организират извеждането на Умид от Киев в Полша, където сега той живее, като мигрант.  Умид продължава да се препитава с имитации на Зеленски, но уточнява, че не участва в нищо, което би могло да бъде възприето като проруска пропаганда.

Степан – украинският котарак и блогър, спечелил си световна слава покрай войната в Украйна

Котаракът Степан е украинска улична котка, открита от жителката на Харков Анна през 2008 г. Предполага се, че той е на около 15 години. Степан живеел със стопанката си в квартала Салтивка на Харков. Постепенно Анна решила да превърне Степан в звезда и започнала да го снима и да поства снимките му в специално създадени на негово име профили в социалните мрежи Туитър и Инстаграм. През 2019 г. Степан се сдобил и с акаунт в Тик Ток и постепенно се превърнал и в инфлуенсър в Украйна най-вече заради нетипичното си за котка спокойствие, мъдрото си излъчване и блажените пози, които заемал близо до чаша с вино или отрупана с блюда трапеза. По време на COVID пандемията и локдауните в Украйна Степан започнал да се появява почти ежедневно в забавни видеа в акаунтите си и си спечелил милиони последователи. А през 2021 г. дори руският интернет бил запленен от украинския котарак-инфлуенсър. Котаракът се е появявал и в рекламен клип за чанта на „Валентино” и в пост на Бритни Спиърс.

Войната в Украйна обаче променила нещата за кариерата на Степан.

Първоначално той и собственичката му Анна се укрили в бомбоубежище в Харков, но после защитници на животните успели да организират бягството на двамата в Полша. Оттам Световната асоциация на инфлуенсърите и блогърите изтеглила Степан и Анна във Франция, където те били подслонени в Ница. Цялото това дълго пътуване Степан е „разказал” подробно от първо лице в акаунтите си в социалните мрежи.

В Ница Степан продължил активността си на котешки инфлуенсър и блогър.  

На 18 май котаракът получи и наградата за най-добър световен инфлуенсър по време на церемонията в Кан на връчването на Световните награди за блогъри и инфлуенсъри.

От Франция Степан и неговата собственичка организирали кампания за събиране на помощи за украинците, предпочели да останат в родината си въпреки войната. Те успели да съберат 10 000 долара.

През август стана ясно, че собственичката на котарака е осиновила и женска котка Стефания,

която бе представена като годеница на заклетия ерген Степан. А през септември пък стана ясно, че Степан и собственичката му са се върнали в крайна сметка в Украйна. Заедно с тях пътувала и котката Стефания. Те отседнали в Лвов, където продължили да се занимават с набиране на средства за украинците и дори за украинските зоопаркове. Една от кампаниите им събрала 15 000 долара за животните от зоопарковете в Николаев и Харков.

През ноември котаракът Степан бе „назначен” за неофициален посланик на министерството на културата

и информационната политика на Украйна като част от кампанията на ведомството за спасяване на украинската култура.

В началото на настоящата година Степан грейна на корицата на монакското издание „Таймс”.

А на 17 февруари в профила на котарака в Инстаграм се появи снимка, на която той гледа тъжно опожарен от обстрел жилищен блок. От тази снимка неговите почитатели направиха извода, че Степан отново е в Харков и възприеха това като повод за надежда, че скоро нещата ще се променят и войната ще приключи.

На заглавната снимка: Полицейски служители разглеждат събрани фрагменти от руски ракети, ударили Харков, Украйна, 3 декември 2022 г.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Психолог съветва как да върнем хармонията в семейните отношения

Любопитно Преди 2 минути

Трудностите могат да започнат, когато балансът е нарушен

Снимката е илюстративна

Проучване: Физическата активност предотвратява хроничната болка в тялото

Любопитно Преди 3 минути

Установено е, че хората с по-активен начин на живот са по-толерантни към болката

Кола се вряза в магазин в София

Кола се вряза в магазин в София

България Преди 12 часа

Най-вероятно на шофьора му е прилошало

Прокуратурата обвини Христов за незаконно записване на Пепи Еврото

Прокуратурата обвини Христов за незаконно записване на Пепи Еврото

България Преди 12 часа

На Христов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева

Двама загинаха при удар на микробус и влак край Гривица

Двама загинаха при удар на микробус и влак край Гривица

България Преди 13 часа

Български държавни железници са подсигурили автобуси за извозване на пътниците

Нова драма около Анджелина Джоли и Брад Пит, този път заради винарната им

Нова драма около Анджелина Джоли и Брад Пит, този път заради винарната им

Любопитно Преди 13 часа

Анджелина Джоли е отказала да продаде на Пит половината от винарната им Chateau Miraval, защото e искала да си отмъсти

Задържаха служител на ДАНС с наркотици

Задържаха служител на ДАНС с наркотици

България Преди 14 часа

При обиска у него е открита тревиста маса и наркотично вещество наподобяващо пико

"Това е съдбата на Земята": Звезда погълна планета с размерите на Юпитер

"Това е съдбата на Земята": Звезда погълна планета с размерите на Юпитер

Любопитно Преди 14 часа

Астрономите наскоро обявиха, че на разстояние 12 000 светлинни години от нас за първи път са станали свидетели на звезда, която поглъща планета

Авария с влак с Мария Габриел и семейството ѝ

Авария с влак с Мария Габриел и семейството ѝ

България Преди 15 часа

От БДЖ уточниха, че пътниците са превозени до Велинград с автобус

Тайните на Хейли Бийбър? Треньорът ѝ разкри как поддържа форма

Тайните на Хейли Бийбър? Треньорът ѝ разкри как поддържа форма

Любопитно Преди 15 часа

Как Хейли успява да поддържа топ форма, разказа нейният треньор

<p>Ето как е изглеждал египетският фараон Тутанкамон</p>

Вижте Тутанкамон: Ново проучване разкрива лицето на младия фараон (СНИМКИ)

Любопитно Преди 15 часа

Проучването използва съвременни техники и исторически данни, за да създаде приблизително изображение на лицето на младия цар

Предвиждат драстичен скок в цената на водата от 1 юли

Предвиждат драстичен скок в цената на водата от 1 юли

България Преди 16 часа

Увеличение ще има в Софийско и в Пернишко

Хайди Клум на 50: Моделът празнува бляскаво в стил "Гетсби"

Хайди Клум на 50: Моделът празнува бляскаво в стил "Гетсби"

Любопитно Преди 16 часа

Супермоделът се появи на партито за рождения си ден в доста разголена рокля

Бързо или бавно? Експерти разкриват най-добрия начин за отслабване

Бързо или бавно? Експерти разкриват най-добрия начин за отслабване

Любопитно Преди 17 часа

Вижте последните проучвания по темата за най-здравословното отслабване

Христо Грозев: С Chat GPT ще се умножат в милиони пъти усилията на сегашните дезинформатори

Христо Грозев: С Chat GPT ще се умножат в милиони пъти усилията на сегашните дезинформатори

България Преди 17 часа

Грозев разказа за случая „Навални“ и работата по разследването си