5

В Русия действат близо 30 частни военни компании, въпреки че официално са забранени. Сега много от тях са готови да се борят, за да запълнят празнината, оставена от изчезването на Евгений Пригожин, лидер на "Вагнер".

Ситуацията беше изключително напрегната. Колкото повече време минаваше, толкова повече ситуацията излизаше извън контрол. На другия край на света, в столицата на САЩ, съобщенията за броя на войниците, убити от самоделни взривни устройства в Ирак, предизвикаха дискомфорт сред политическия елит и възмущение сред общественото мнение. Беше необходимо решение. Отговорът беше експлозията на частните военни компании (наричани ЧВК), включително „Blackwater“ на Ерик Принс, която стана печално известна с действията си в Близкия изток. Те вършеха мръсната работа, която правителството на САЩ не искаше да върши, и нещо повече - жертвите им не се брояха за военни загуби. За Вашингтон това беше добър бизнес, за акционерите на компанията също, но за иракския народ името на военната компания е синоним на следа от разрушения, които и до днес е трудно да се простят.

Ще остане ли моделът на "Вагнер" в Африка, след смъртта на Пригожин?

Причините и резултатите, които накараха Кремъл да използва огромна мрежа от наемници в Украйна, не са много различни. Началото на така наречената от Владимир Путин "специална военна операция" не минава по план и руското военно ръководство все повече осъзнава, че Украйна се съпротивлява с всички сили и че броят на войниците не е достатъчен за постигане на поставените политически цели. Колкото по-дълго се проточва конфликтът, толкова повече войници биват убити и ранени. Москва се нуждае от свеж приток на войници, макар и неконвенционални.

Резултатът беше истинска експлозия на частни военни компании в страната. В Русия има около 30 паравоенни групи, различни по големина, но 70% от тях са създадени след 2014 г. Някои групи имат само няколкостотин членове и изпълняват функции по сигурността, докато други имат десетки хиляди и действат като истински армии, като например известната група "Вагнер" на Евгений Пригожин или армията на чеченския лидер Кадиров. Почти всички тези групи изграждат репутацията си на базата на огромна бруталност на терен. "Сега те никнат като гъби. Войната е дело на професионалисти или доброволци. Това е изключително жестоко дело, което се нуждае от хора, мотивирани или от патриотични, или от икономически причини", казва генерал-майор Агостиньо Коста.

„Редут“ или тайното подразделение 35555

Една от тези групи е известна с името „Редут“ и всъщност е тайно подразделение на руските тайни служби. Според независимия руски вестник "Новая газета" произходът на тази група води началото си от руската интервенция в Сирия, където тези наемници са били използвани за осигуряване на охрана на обектите на "Стройтрансгаз" - строителна компания, създадена от "Газпром", която в крайна сметка е купена от руския олигарх Генадий Тимченко, бивш партньор на Владимир Путин по джудо. Смята се, че милиардерът е един от основните ѝ спонсори.

Поне двама наемници от тази група бяха съдени и признати за виновни за военни престъпления в Харковска област в Украйна. Мъжете отвлякоха трима украински войници, сложиха чували на главите им и вързаха ръцете им. В продължение на три дни, през които лишавали ветераните от храна и напитки, те са ги пребивали с чукове и заплашвали да отрежат части от телата им. Осъдени са на 11 години затвор.

В копие от договора за тези наемници, получено от Радио Свободна Европа, се посочва, че става въпрос за строителна фирма, регистрирана в град Ростов на Дон. Търговските регистри обаче показват, че такава компания не съществува. Това, което съществува в договора, е използването на абревиатурата "LRIPS", която се отнася до Регионалната лаборатория за психологически и социални изследвания, тайно звено на руската военна тайна служба ГРУ. Официално военното подразделение е известно като 35555.

Тези наемници са базирани в Кубинка, в Московска област, в непосредствена близост до казармите на 45-а бригада на специалните сили на ВВС (Спецназ). Всъщност според обявите за работа, публикувани онлайн от групата, всички нови членове трябва да са на възраст поне 25 години и да имат някакъв военен опит.

Тази групировка изигра ключова роля във войната в Украйна и е един от основните конкуренти на групата "Вагнер". Заместник-директорът на руските тайни служби, генерал Владимир Алексеев, решава да постави начело на групата свой роднина - Анатолий Каразий. През януари 2022 г., преди да започне инвазията, те вече са вербували няколко хиляди войници от специалните сили и конкурентни групировки, включително "Вагнер". Смяташе се, че групата ще играе ключова роля през първите дни на инвазията. Спекулираше се, че групата е натоварена със задачата да убие украинското политическо ръководство, но това не беше така.

Украинските тайни служби смятат, че в момента групата разполага с около 7000 наемници и е основният кандидат за поглъщане на няколкото хиляди опитни бойци от групата "Вагнер", които "осиротяха" след предполагаемата смърт на Евгений Пригожин и останалите членове на ръководството на групата в самолетна катастрофа на 24 август. Според Института за изследване на войната (ИИВ) в началото на месеца руското министерство на отбраната е успяло да склони двама от висшите командири на "Вагнер" в Сирия да подпишат договори с "Редут". Американският мозъчен тръст смята, че „Редут“ се използва от правителството, за да се опита да поеме операциите на „Вагнер“ в Африка и Близкия изток.

"Военните от групата "Вагнер" не са най-добрите сили в Русия и скоро ще им бъде много трудно да оцелеят в Африка", твърди генерал-майор Карлос Бранко.

Съществуват и други подразделения, които са свързани с групата "Редут" и за които се твърди, че получават заплати чрез нейната структура, но действат самостоятелно. Такъв е случаят с доброволческия батальон "Дон" - група доброволци от региона на Донбас, които са юридически свързани с руското министерство на отбраната. Те са включени в системата от резервни части на руската армия, известни като БАРС, които на свой ред са разпръснати из цялата окупирана територия. Ръководител на тази доброволческа единица е Александър Бородай, бивш лидер на донбаските сепаратисти, станал руски депутат.

Газ, пари и порнография

По време на пика на въстанието по време на войната в Ирак Съединените щати наемат най-малко 100 000 наемници от различни частни компании, най-голямата от които е „Blackwater“. Тази компания, създадена от бивш член на елитните части на „тюлените“, има дълбоки връзки с американските тайни служби и достъп до някои от най-ограничените групи в американското правителство. Тези връзки осигуряват на компанията щедро възнаграждение с договори за милиони долари.

Но какво би станало, ако вместо да се стреми да осигури милионни договори за бизнесмени, които биха могли да представляват опасност за политическия елит, правителството използва собствените си държавни компании за създаване на частни военни групи? Това е пътят, избран от ръководството на "Газпром", държавния гигант в областта на природния газ. Компанията никога не е признавала това, но разследване на "Файненшъл таймс" разкри връзките на енергийната компания с поне два батальона, които започнаха да набират военнослужещи през август 2022 г.

Една от тези групи, известна като батальон "Поток", е съставена от бивши професионалисти на "Газпром" и е част от мрежа от "полунезависими" военни части, които подкрепят настъпателните действия на руската армия. Както и при американската инвазия в Ирак, тези групи позволяват на Кремъл да намери алтернатива на нуждата си от набиране на войници, без да се налага да започва нова вълна на принудителна мобилизация. По думите на Пригожин съществуват множество военни охранителни единици, които действат по заповед на „Газпром“.

Според информация, намерена в сайта за търсене на работа Headhunter.ru, тези компании предлагат заплати десет пъти по-високи от средната руска заплата. Цифрите достигат до 700 000 рубли на месец (около 9200 долара). Самите кампании за набиране на персонал също стават все по-креативни. През март миналата година „Вагнер“ започна да публикува оферти за работа в порнографския уебсайт. Всичко това се случва, докато частните военни компании са официално забранени в Русия.

"Използването на наемници от частни компании във войната е форма на тайно набиране на персонал. Те са част от руската военна структура", казва генерал-майор Агостиньо Коста.

Един патриот и един гоблин

Някои от тези групи имат тесни връзки с политическото ръководство. „Конвой“ е личният проект на руския губернатор на окупираната провинция Крим Сергей Аксьонов, роден в Молдова бизнесмен с връзки с престъпния свят, които му спечелват прозвището "гоблин". Аксьонов решава да създаде военната компания в края на 2022 г. Малко се знае за естеството на организацията или как е структурирана групата, но тя е започнала мащабни кампании за набиране на персонал на Кримския полуостров и в Херсонска област. Според интервю с наемник, публикувано от уебсайта iStories, тези мъже получават заплата от 2500 долара на месец и им е обещана земя в Крим, ако изпълнят едногодишен договор.

Аксьонов не е създал групата „Конвой“ сам. Без да има военни познания, той е намерил човек с необходимия опит. Избраният човек е един от най-близките командири на Пригожин - Константин Пикалов, човекът, който отговаря за операциите на групата "Вагнер" в Африка. Този ход може да означава, че други групи може да се насочат към доходоносните операции на "Вагнер" в Африка.

Но може би никоя друга група няма толкова много връзки с най-високите политически ешелони на Русия, колкото групата "Патриот". Тази компания за наемничество е основана през 2018 г. и се смята, че има дълбоки връзки с министъра на отбраната Сергей Шойгу, в съответствие със санкциите, наложени от Съединените американски щати малко след инвазията. С мотото "умри с достойнство" мнозина предполагат, че тази компания е създадена в отговор на нарастващата популярност на групата "Вагнер". От това, което е известно за структурата на тази организация, групата "Патриот" най-много прилича на традиционните западни наемнически компании като "Blackwater". Тази група е разделена на десет отдела, всеки от които има свои собствени функции.

Докато служат на Кремъл, тези частни военни компании ще продължат да действат в Украйна и по света, с катастрофални резултати за цивилното население, също като групата „Blackwater“. В дългосрочен план обаче те могат да се превърнат в проблем за Кремъл.

"Докато не се пресичат червените линии, държавата няма нищо против тях, защото те са полезни. Но ако се намесят в политическите решения на съответните страни, те могат да бъдат закрити. Това ще зависи от хода на войната, но с всяко поражение на терена руската държава губи все повече контрол върху тези въоръжени групи", смята Антон Шеховцов, директор на Центъра за демокрация, в интервю за Евронюз. 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 3 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 8 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 9 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 9 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 9 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар