18

Н ачалникът на Генералния щаб на иранската армия Мохамад Багери пристигна на официална визита в Москва. Той ще прекара 4 дни в руската столица и ще проведе преговори с министъра на отбраната Сергей Шойгу, съобщава БТА.

Много експерти, отбелязвайки укрепването на отношенията между двете страни по линия на военните ведомства, смятат, че Багери е пристигнал в Москва не само за консултации, но и така да се каже за "сверяване на часовниците".

Напомняме, че военното и военно-политическото сътрудничество между Иран и Русия официално започна през 2014 г., когато двете страни влязоха в състава на четиристранния Военно-информационен център за борба с тероризма в Багдад, в рамките на който законните правителства на Ирак и Сирия станаха партньори на Техеран и Москва.

Сирийската криза все още продължава и може да се разбере важността на обмена на информация и координацията на двустранните военни операции и мероприятия, планирани в Сирия от Москва и Дамаск, а също и създадените от тях системи за регионална сигурност.

Това е най-големият провал на САЩ в Афганистан

През юли 2019 г. между военните ведомства на Русия и Иран бе подписан меморандум за взаимно разбирателство с цел разширяване на двустранните отношения. Както тогава съобщи иранската агенция ИРНА, позовавайки се на командващия военноморските сили на Иран Хосейн Ханзади, "това беше първият меморандум за взаимно разбирателство от този род и той може да се разглежда като повратен момент в отношенията между Техеран и Москва в областта на отбраната". След това страните се договориха за провеждане на съвместни военноморски учения в района на Ормузкия проток, а също и за засилване на сътрудничеството в отбраната в региона на Каспийско море.

Разбира се процесите на разширяване на военнотехническото сътрудничество между Русия и Иран се вписват в общия контекст на взаимодействието между двете страни в други области. Техните отношения постепенно придобиват ново качество, което обаче има своя специфика. На този етап Иран при всички случаи възприема развитието на военните и икономическите връзки с Русия като възможност да компенсира трудностите в отношенията си със Запада и да се подсигури в оформящата се нова система на международните отношения. И то не без успех.

Полученият от Техеран статут на пълноправен член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) разширява пространството на руско-иранското политическо взаимодействие, както и на сътрудничеството им в други сфери. Но, ако трябва да сме обективни, не всичко е толкова просто.

В Иран и досега понякога се изтъкват определени исторически етапи на Руската империя и Съветския съюз, за да се подрие нарастващото политическо доверие на Техеран към Москва. Въпреки това структурата на съвременната руска политика в Близкия изток като цяло и по отношение на Иран в частност е такава, че, както се изрази един руски експерт, "процесът на изработване на решенията представлява игра на шахматна дъска, на която решаващо влияние оказват различни политически и особено много икономически фигури".

Ултраконсерватор спечели изборите за президент в Иран

Без реалистично отчитане на разнообразните интереси на Русия и Иран е невъзможно да се изработи ефективна политика на взаимодействие. Ето защо сътрудничеството между двете страни в сфера като отбраната е показателно в много отношения. Настоящата визита на Багери в Москва официално е мотивирана със следното.

"Ние провеждаме сътрудничество с въоръжените сили на Руската федерация в много посоки. В последните години сътрудничеството само нараства", заяви началникът на Генералния щаб на иранската армия пред иранска държавна телевизия. "Основната задача на посещението на военната делегация на Иран в Москва, освен обсъждането на двустранното военно сътрудничество, стана и провеждането на детайлни консултации за Афганистан за последните събития в тази страна и тяхното влияние върху съседните държави и държавите в региона. . . Ние ще обсъдим също и споразумение за купуването на руско въоръжение след изтичането на срока на ембаргото на Съвета за сигурност на ООН".

Да започнем с Афганистан. В средата на октомври Багери направи четиридневна визита в Пакистан и проведе преговори с редица пакистански политици и военни. Преди това иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан заяви, че Техеран възнамерява в най-скоро време да проведе срещи с външните министри на съседните страни Афганистан и Русия. Между другото такъв формат може да се окаже ефективен, да даде забележителни резултати и даже да прогнозира и моделира ако не всички, то поне повечето сценарии, които могат да се реализират в Афганистан.

Този руско-ирански план е проблем за ЕС

Освен това тук би било уместно да се подчертае, че за разлика от Турция, интересите на Иран в Афганистан на този етап практически съвпадат с тези на Русия. Съществуват условия, при които Москва и Техеран могат да координират действията си по този въпрос с не по-малка последователност, отколкото в Сирия, отчитайки сериозното влияние и присъствие на Иран в Афганистан и неговите контакти с част от талибаните. Техеран също така счита, че единственият начин за установяването на мир и сигурност в тази страна е следването на вътрешноафганистански диалог с участието на всички афганистански групи, за да се намери политическо решение на разногласията. Освен това съществува неотложна необходимост от разработването на всеобхватна стратегия за сигурност за съвместно противодействие на организацията Ислямска държава.

След първоначалните заигравания с талибаните, сега Москва втвърди позицията си. Тя се тревожи от активността на различните терористични групировки, които действат в региона. Русия нееднократно е заявявала, че не иска територията на Афганистан да се използва като развъдник на тероризъм. Позицията на Москва се споделя и от Техеран. Той също нарече новото правителство в Афганистан "неинклузивно" и остро разкритикува намесата на Пакистан във вътрешните работи на Афганистан. Може да се каже, че разминаванията в разбиранията за бъдещето на Афганистан в лагера на "приятелите на афганистанския народ" и в резултат - реалната несъгласуваност на техните политики, съчетано с разделението в самото афганистанско общество, създават опасността от експлозия и колапс на държавата.

Едва ли такава перспектива устройва Русия, Иран и другите съседи на Афганистан. Съдейки по всичко това, в Москва Багери ще обсъжда с руската страна въпроса за създаване на механизми за постоянен диалог и практическо сътрудничество между страните по отношение на Афганистан. Сега се правят корекции на дневния ред, всичко е в движение и ще може да разберем нещо едва след изявленията на официалните представители на Иран и Русия, в това число и на военните и дипломатите.

Русия в Африка – има ли Кремъл интерес от нестабилност в Чад

Що се отнася до споразумението за купуване на руско въоръжение от Техеран, това стана възможно след като на 18 октомври миналата година изтече срока на действието на ембаргото върху доставки за Иран, както и върху износа на конвенционални оръжия от тази страна. САЩ се противопоставиха на отменянето на ембаргото. Русия, Китай и европейските държави обаче не подкрепиха инициативата на Вашингтон в Съвета за сигурност на ООН. Това, което следва, също е предмет на московските преговори. Техният резултат ще зависи от това как Русия и Иран оценяват съвършено новата геополитическа ситуация в региона и как те виждат сферата на общите традиционни и исторически обусловени интереси, в която те биха могли не да се конкурират, а да си сътрудничат. Така че главните събития предстоят.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 46 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 3 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 3 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 3 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 3 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 4 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 4 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза