12

А мерика най-накрая напуска Афганистан и защитниците на войната са дълбоко възмутени от това. Един от многото аргументи, които бяха чути от тях през последните няколко дни, е защо трябва да напуснем, щом можем да защитим Афганистан на много скромна цена? Те твърдят, че само срещу 300 милиона долара на ден и с помощта само на 2500 войници САЩ могат да продължат да ограничават талибаните и да гарантират, че правителството в Кабул няма да падне, пише „The American Conservative”, цитиран от „Фокус”.

Първо, това реално не е така. Дори когато американската армия беше в Афганистан, талибаните продължиха настъплението си, превземайки селските райони, където има изключително високи нива на бедност и дълбоко разочарование от подкрепяното от САЩ правителство. Талибаните дори стигнаха до големия град Кандахар. Освен това разходите за 20-годишна война не могат да бъдат лесно изчислени. Последиците от военната кампания в Афганистан не се ограничават само до територията на тази страна. Тези последици засегнаха целия регион и дори света. Едно от негативните последици беше скокът в наркотрафика.

САЩ изпрати своята армия в Афганистан, за да изгради там либерална демокрация. В крайна сметка обаче създаде търговец на едро с хероин.

Всичко се върти около измамно красивото цвете, наречено опиумен мак, което съдържа опиати като кодеин и морфин в семената си. Това растение расте в Афганистан в продължение на много векове, но едва през 80-те години на миналия век започва да се отглежда навсякъде из страната. Тогава опиумният мак се превръща в стокова култура, която се използва за финансиране на съпротивата на муджахидините, които се бият със съветските войници. След това отглеждането на опиумния мак се увеличи още повече поради увеличеното търсене на опиати в съседен Иран, чиито власти на практика забраниха опиумния мак в разгара на бруталната война срещу Ирак. Американците, които искаха на всяка цена да спрат руснаците, си затваряха очите за този проблем. В резултат на това Афганистан се превърна в световен център за износ на хероин.

Патово положение в Афганистан, ще има ли война

При талибаните отглеждането на опиумния мак продължи да се разраства, но към края на 90-те години движението осъзна, че е изправено пред сериозен проблем. През 2000 г. ръководителят на талибаните молла Омар издаде указ, обявяващ отглеждането на опиумния мак за дейност, противоречаща на исляма и забрани отглеждането на това растение в Афганистан. Първоначално Държавният департамент на САЩ беше скептичен по отношение на забраната, но днес има достатъчно доказателства, че тя се е оказала доста успешна мярка, въпреки че е навредила на афганистанската икономика. През 2000 г. опиумният мак е култивиран на 82 000 хектара афганистанска земя, а през 2001 г. - само на 8 000 хектара.

И тогава дойдоха американците, талибаните се оттеглиха, ново правителство взе властта, последва 20 години окупация. А отглеждането на опиумния мак скочи. До 2003 г. площта, заемана от макови насаждения, почти достигна нивото отпреди забраната на молла Омар, а до началото на 2004 г. вече беше надхвърлило този праг. За да се влошат нещата, тъй като макът се отглеждаше главно в по-бедните селски райони и тъй като същите тези райони нямаха много привързаност към централното правителство, опиумният мак се превърна в неизчерпаем източник на финансиране за талибаните. САЩ и афганистанското правителство се опитаха да забранят опиумния мак и дори да унищожат насажденията. Всички тези опити обаче се провалиха и подобна политика предизвика само вълна от негодувание срещу властта в Кабул, изпращайки още повече фермери в обятията на талибаните.

Мрежата Хакани - от самоубийствени атентати до властта в Афганистан

Към 2009 г. администрацията на американския президент Барак Обама призна, че стратегията в Афганистан за борба с наркотрафика се е провалила. Така че Вашингтон продължи да съкращава финансирането на усилията за централизирано изкореняване на мака и вместо това прехвърли отговорността на местните власти. Този метод също не сработи и отглеждането на опиумния мак в Афганистан продължава да расте. През 2014 г. Джон Сопко, незаменим генерален инспектор по възстановяването на Афганистан, предупреди, че американската кампания срещу афганистанския опиумен мак, струваща 7,6 млрд. долара е един от големите провали на тази окупация.

„Обемите на отглеждане и производство нарастват, обемите на потискане и унищожаване намаляват”, написа Сопко. „Размерът на финансова подкрепа за бунтовническите движения се увеличава, а зависимостта и употребата на наркотици достигнаха безпрецедентни нива в Афганистан.”

Всъщност Съединените щати здраво обвързаха икономическото и политическото състояние на страната с бума на наркотиците. Не само талибаните бяха зависими от опиума, но и централното правителство на Афганистан, което се е нуждаеше отчаяно от средства и чиито корумпирани служители винаги бяха готови да напълнят джобовете си.

Талибаните вече нарушават обещанията си

Селскостопанският сектор също се разрасна благодарение на маковото семе, което едновременно носи повече печалба и изисква повече труд - тоест помага за борба с безработицата, отколкото пшеницата, която се смяташе за водеща селскостопанска култура в Афганистан. Ситуацията стана толкова тежка, че през 2018 г. Службата на ООН по наркотиците и престъпността обяви, че 20% до 32% от цялото производство на Афганистан е опиумен мак. Междувременно площта на обработваната с опиум мак земя се бе увеличила четирикратно в сравнение с 2000 г.

Според различни оценки делът на хероина, който произхожда от афганистанските полета, на световния пазар на наркотици варира от 85% до 90%. И докато по-голямата част от наркотиците пристигат в Съединените щати от Латинска Америка, Атлантическият океан само за кратко защитаваше американците от опиумния бум. Това е истинското американско наследство в Афганистан. Бе създадена „държава на наркотиците”, която подхранва наркоманията в цял свят.

Най -тъжното в тази ситуация е, че дори и да има начини за справяне с тези потоци от наркотици, това би навредило на многото бедни афганистанци, на които САЩ се опитваха да помогнат през последните 20 години.

Богатство лежи под краката на талибаните в Афганистан

Какво ще се случи в бъдеще? Сега, когато американската армия напуска Кабул, всички погледи са насочени към талибаните - ще се опитат ли отново да забранят опиумния мак?

От една страна, изглежда, че сега талибаните искат да постигнат международна легитимност повече отпреди, което, съчетано със строгите им принципи, може да ги принуди да въведат отново строга забрана на наркотиците. От друга страна, опиумът е много по-дълбоко втъкан в афганистанската икономика днес, отколкото когато за последен път се опитаха да го забранят. В допълнение, все още остава въпросът колко дълго опиумът ще запази стойността си, предвид силната конкуренция от синтетични опиоиди като фентанил.

Каквото и да се случи, не трябва да забравяме за какво вещество говорим тук. Това не е марихуана или кокаин - нито пък някакъв изискан синтетичен продукт. Хероинът и производните му опиати причиняват здравната криза в Съединените щати, която убива хиляди. Афганистан подкопава сигурността в Америка, както и Европа и Азия.

Горбачов: Афганистан беше лоша идея от самото начало

Това получиха американците в резултат на 20-годишна кампания, за която платиха с милиарди долари и кръв. В резултат на експедицията за износ на демокрация в чужбина се създаде държава, която изнася вещество, причиняващо една от най-силните зависимости.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

Чобанов преди срещата с Радев: Готов съм да проведа важен разговор в тази ситуация

България Преди 12 минути

Всеки президент е достатъчно отговорен и е намерил изхода от тази ситуация, коментира подуправителят на БНБ

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 3 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 3 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 3 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 3 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 3 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 3 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището