11

У лтраконсервативният председател на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси спечели президентските избори с 61,95 процента от гласовете, според окончателните резултати, обявени днес от министъра на вътрешните работи Рахмани Фазли, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Министърът уточни, че избирателната активност на състоялите се вчера избори е достигнала 48,8 процента. Това е най-ниската избирателна активност, регистрирана на президентски избори след създаването на Ислямската република през 1979 г., отбелязва агенцията.

Ето и част от първите реакции след избирането му:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави Ебрахим Раиси

за победата му на президентските избори в Иран в събота, предаде ДПА.
Ердоган заяви, че вярва, че сътрудничеството между двете съседни страни ще се засили по време на мандата на Раиси.

"Като изразявам убеждението си, че сътрудничеството между нашите две страни ще укрепне по време на вашето президентство, аз съм готов да работя заедно с вас", казва Ердоган в поздравителното писмо до Раиси.

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" разкритикува днес

избирането на ултраконсерватора Ебрахим Раиси за президент на Иран и призова да бъде разследвана ролята му в извънсъдебните екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.

Иранските власти никога не са признавали за масовите екзекуции в годините след победата на Ислямската революция в Иран през 1979 г. и Раиси никога не е правил публични коментари на твърденията за предполагаемата си роля в тези екзекуции.

"Фактът, че Ебрахим Раиси бе избран за президент, вместо да е обект на разследване за престъпления срещу човечеството, за убийства, изтезания и изчезвания на хора, е зловещо припомняне, че в Иран цари безнаказаността", посочи "Амнести интернешънъл" в изявление.

Базираната в Лондон правозащитна организация твърди, че Раиси е бил член на една от т.нар. "Комисии на смъртта", които са разглеждали дела срещу политически затворници в годините след Ислямската революция. Тези комисии, твърди "Амнести интернешънъл", са отговорни за изчезването и за тайните извънсъдебни екзекуции на хиляди хора. Предполага се, че Раиси е участвал в този процес в качеството си на помощник-прокурор на революционния трибунал в Техеран през 1988 г.

През 2018 г. и през миналата година Раиси отрече да е играл каквато и да било роля в елиминирането на политически затворници, но изрази подкрепата си за решението на покойния ирански лидер аятолах Рухола Хомейни чистката да бъде извършена. Част от иранските религиозни лидери също са на мнение, че елиминирането на въоръжената опозиция в годините след революцията е било правилно решение и че делата срещу опозиционерите са били справедливи, отбелязва Ройтерс.

Според "Амнести интернешънъл" Раиси е отговорен и за "арестуването на хиляди демонстранти и за изчезването на стотици хора (...) след антиправителствените протести през 2019 г.", които бяха потушени с кървави репресии.

"Продължаваме да призоваваме Ебрахим Раиси да бъде разследван за участието си в минали и скорошни престъпления срещу международното право", заяви "Амнести интернешънъл".

Руският президент Владимир Путин поздрави Ебрахим Раиси за победата му

на президентските избори в Иран, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Отношенията между нашите страни традиционно са приятелски и добросъседски. Разчитам, че вашата дейност на този висок пост ще способства за по-нататъшното развитие на конструктивното двустранно сътрудничество по различни направления, както и на партньорското взаимодействие по международните въпроси", се казва в поздравителната телеграма на Путин.

Повечето ирански избиратели бойкотираха президентските избори, спечелени от ултраконсерватора Ебрахим Раиси, заявиха днес представители на иранската опозиция в изгнание, предаде Франс прес.

Ирански опозиционни организации, базирани в чужбина, призоваха за бойкотирането на изборите, тъй като властите дисквалифицираха от изборната надпревара някои от основните съперници на Ебрахим Раиси.
"Националният бойкот" на президентските избори е "най-големият политически и социален удар", нанесен на системата, управлявана от иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, заяви Мариам Раджави, ръководителка на Националния съвет на иранската съпротива.

"Бойкотът доказа и показа на света, че само волята на иранския народ ще надделее над този средновековен режим", изтъкна Раджави.

Според забранената в Иран организация "Муджахидини на народа" истинската избирателна активност на вчерашните президентски избори е била десет процента, но властите са я умножили по пет с помощта на "фалшификации в астрономически размери".

Твърдението на опозиционната организация се базира на данни, получени от 1200 свидетели в 400 града на Иран, и на над 3500 видеоклипа, направени в избирателните секции, заяви Националният съвет на иранската съпротива.
Иранците демонстрираха "единство и солидарност", като "бойкотираха и казаха "не" на авторитарния режим в Иран", написа в профила си в Туитър Реза Пахлави, син на покойния ирански шах Мохамад Реза Пахлави и престолонаследник преди Ислямската революция през 1979 г.

Сирийският президент Башар Асад отправи "от свое име и от името на

сирийския народ най-топлите поздравления" на ултраконсерватора Ебрахим Раиси за победата му на президентските избори в Иран и му пожела успех в новите му отговорности, предаде Франс прес. В поздравителната си телеграма Асад изрази също пожелание да работи заедно с новия президент "за укрепване на двустранните отношения, основани на десетилетия на дружба /.../ взаимно разбирателство и общи интереси".

Раиси беше поздравен за победата на изборите и от президента на Обединените арабски

емирства шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян и от вицепрезидента на ОАЕ и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид.

Палестинското ислямистко движение Хамас чрез говорителя си Хазем Касим поздрави Иран за "успеха на демократичния процес" и победата на Раиси и пожела на Ислямската република напредък и просперитет. "Иран винаги е бил един от основните поддръжници, силен и надежден, на палестинската съпротива и на нашата национална кауза", заяви говорителят на Хамас.

Ебрахим Раиси е най-радикалният президент на Иран, избиран някога,

той е решен скоростно да развива иранската ядрена програма, заяви днес израелското външно министерство, предаде Ройтерс.

"След като върховният лидер (на Иран аятолах Али Хаменей) нареди на иранското общество за кого да гласува, по-малко от 50 процента от гражданите на Иран избраха най-радикалния президент на страната досега. Касапинът от Техеран Ебрахим Раиси с право бе разкритикуван от международната общност за прякото си участие в извънсъдебните екзекуции на над 30 хиляди души. Раиси е радикална фигура. Той е решен бързо да развива иранската ядрена програма и от избирането му проличават истинските зли намерения на Иран", се казва в изявление на външното министерство.

"Новият президент на Иран, известен като Касапина от Техеран, е екстремист, отговорен за смъртта на хиляди иранци. Той е решен да реализира ядрените амбиции на режима и да продължи кампанията му за глобален тероризъм", заяви в Туитър израелският външен министър Яир Лапид.

Новото израелско правителство, което положи клетва в неделя, заяви, че ще се противопостави на възобновяването на иранското ядрено споразумение от 2015 г. между световните сили и Иран, отбелязва Ройтерс.

Президентът на Иран: Това е отговор на вашето зло

"Инцидент" в ядрен обект в Иран. Подозират кибератака от Израел

Как би изглеждала война между Израел и Иран

Съюзът Русия - Турция - Иран - кошмар за Запада

Последните събития в Близкия изток пречат на Байдън относно Иран

Иран вижда възможност за натиск върху Турция и Русия през Централна Азия

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 59 минути

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 3 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 6 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 6 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 6 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 14 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 14 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 14 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 14 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 15 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние