27

П рез 2024 година Лукашенко ще трябва да реши какво да прави с президентския пост. А изборът пред него изобщо не е лош: може да задоволи неутолимия си стремеж за власт, като остане президент, но има и друга опция. Това коментира Александър Фридман за Deutsche Welle.

На 22 декември в Беларус бяха приети поправки в „Закона за президента на Република Беларус“, които наред с другото уреждат статута на бивш държавен глава. На експрезидента и на членовете на неговото семейство в бъдеще се гарантира неприкосновеност, а той по желание може да стане депутат, при това пожизнен. 

Поправките в закона станаха повод за дискусия за вероятните размествания на върха на пирамидата на властта, ако Лукашенко реши да напусне президентския пост и да стане депутат. Дали епохата на „президента Лукашенко“ наистина приключва?

Лукашенко подписа закон, който му дава вечен имунитет

Добра година за Лукашенко

Наскоро московският център „Левада“ публикува резултатите от допитване за основните политически и културни събития и героите на годината, в което за „Човек на годината“ категорично е определен руският президент Путин с 53 процента, но веднага след него, макар и само с девет на сто, се нарежда Александър Лукашенко. Това посочва Александър Фридман.

Допитването отразява нарасналата политическа тежест на Лукашенко в Русия и ще остане за него като още един приятен спомен от турбулентната 2023 година – неочаквано успешна за „несменяемия президент“ на Беларус.

Първите месеци на 2023-а не предвещаваха нищо добро на Лукашенко. През февруари Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин, като аналогичната заповед и по адрес  на Лукашенко изглеждаше само въпрос на време. През същия месец руски военен самолет на военното летище край Минск бе атакуван с дронове, в което много наблюдатели съзряха предвестник на бъдещата украинска контрофанзива. През май здравословното състояние на Лукашенко силно се влоши, дори бяха разпространени слухове за скорошната му смърт, пише Фридман. 

Лукашенко обаче доста бързо се възстанови, а оттам нататък събитията се развиваха по благоприятен за него сценарий. Украинската контраофанзива не доведе до коренна промяна в хода на войната. Минск продължава да поддържа Москва в нейната „специална военна операция“, но беларуските войски не са на фронта, а бойните действия не се прехвърлиха на територията на Беларус, посочва авторът на коментара.

Икономическият срив, предричан от някои експерти, не се състоя, икономиката остана стабилна като цяло и даже се подобрява – благодарение на мащабната руска поддръжка.

Daily Mail: Един от двойниците на Путин е дърводелец от Беларус, оцелял след опит за отравяне

Номенклатурата демонстрира лоялност

По време на метежа на частната военна групировка „Вагнер“ Кремъл използва „по-малкия брат“ Лукашенко в качеството му на миротворец и преговарящ с Евгений Пригожин. Последвалата метежа предислокация на частите на „Вагнер“ в Беларус, както и разполагането на руско тактическо ядрено оръжие на територията на страната и периодически изострящата се миграционна криза по границите на Беларус и ЕС засилиха вниманието на Запада към режима на Лукашенко, коментира Фридман.

Във Вашингтон и в европейските столици очевидно нямат илюзии по отношение на самостоятелността на официален Минск, но пък и не искат да подтикват беларуските власти към по-активно сътрудничество с Кремъл. През 2023 година нови сериозни икономически санкции спрямо Беларус така и не бяха приети, а заповед за арест на Лукашенко не бе издадена – макар беларуските власти да не крият своето участие в отвличането на украински деца, което стана основание за наказателното преследване на Путин, посочва той.

Основните предизвикателства за режима на Лукашенко през 2023 година бяха от външен характер, но ситуацията вътре в страната остана стабилна. Номенклатурата демонстрира лоялност, репресиите не секнаха, а обществено-политическият живот придоби стерилен характер. Броят на политзатворниците не намаля, а се увеличи и те вече са почти 1500. Шансове за освобождението им няма. Западните страни, на които разчитат демократичните сили, макар да критикуват остро беларуските власти за нарушения на човешките права, не разполагат с реални лостови за влияние спрямо официален Минск, пише авторът на ДВ. 

Путин предложи гражданство на чужденци, които се сражават за Русия

70-годишнината на Лукашенко и 30-годишнината на режима

В края на ноември Лукашенко напусна Беларус за две седмици и направи не само официални посещения в Дубай, Китай и Африка, но беше и на почивка в Обединените арабски емирства, посочва Фридман.

За властелин, който редовно говори за заговори на западните спецслужби, опасява се за своя живот и власт и рядко излиза извън Беларус за дълго време, това пътуване бе необичайно. То показва, че Лукашенко е убеден в стабилността на положението си, а е използвал отсъствието си и за проверка на властовата система, която от „затворена в първо лице“ постепенно се превръща в „колективен модел“ с национален лидер в качеството му на висша контролна инстанция, коментира той. 

Системата издържа този стрестест успешно и това дава основание на Лукашенко да гледа към бъдещето с определен оптимизъм. Новата 2024 година ще стане специална за него. През юли той може да отбележи 30-годишнината си от встъпването във власт, а през август ще навърши 70 години. Тези две събития поставят пред Лукашенко принципния въпрос за неговото политическо бъдеще – може би най-трудния в неговата кариера: да напусне ли президентския пост, прехвърляйки се в парламента, или да го запази?

Путин осъди "тероризма във всичките му форми" след експлозиите в Иран

Какво ще е решението

В полза на първия вариант говорят почтената възраст, все по-забележимите проблеми със здравето, огромният период на власт и обновената система на държавно управление, която дава възможност на парламентарния председател да запази пълен контрол над политическите процеси в страната. От друга страна, Лукашенко се отличава с неутолима жажда за власт, а историята на постсъветските страни показва, че най-ефективният модел за прехвърляне на властта в авторитарните режима е предаването ѝ по наследство от баща на син, пише Александър Фридман.

Този вариант в Беларус сега не се разглежда, а другите крият определени рискове. Освен това Лукашенко е заложник на външните обстоятелства. По границите на Беларус продължава да се води война, а в Русия на власт остава реваншистът Владимир Путин, който разширява влиянието си спрямо Беларус и не крие империалистическите си попълзновения, посочва още той.

През 2024 година на Лукашенко ще му се наложи да реши какво да прави с президентския пост.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция на ДВ и на Vesti.bg като цяло.

 

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 1 час

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 2 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 5 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 5 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 6 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 6 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 7 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 7 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 7 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 8 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 8 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 8 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция