111

Р азширяването на блока БРИКС, чието обсъждане предстои на срещата на върха тази седмица,  привлече пъстър екип от кандидати – от Иран до Аржентина, които са обединени от едно: желанието да изравнят силите на игралното поле, на което всичко е срещу тях по мнението на мнозина.

Списъкът с оплакванията е дълъг.

Злоупотреба с търговските практики. Режими на наказателни санкции. Общоприето подминаване на нуждите от развитие на по-бедните страни. Доминацията на богатия Запад в международните организации – като ООН например, Международния валутен фонд или Световната банка.

БРИКС "отряза" Макрон от срещата на върха

Въпреки че конкретни резултати липсват, на фона на широко простиращото се недоволство от доминиращия световен ред отклик получи намерението на настоящите членове на блока БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, да превърнат организацията в лидер на "Глобалния юг".

Над 40 държави са проявили интерес да се присъединят към БРИКС, обявиха представители на Република Южна Африка (РЮА), която е домакин на срещата на върха от утре до четвъртък. Почти двайсет от тях са подали официално молби да бъдат приети.

"Обективната необходимост от организации като БРИКС никога не е била по-голяма", казва бившият министър на търговията на РЮА Роб Дейвис, който помогна за влизането на страната си в блока.

"Многостранните организации не са места, от които ние можем да очакваме приемлив резултат, който да сближи всички", отбелязва той.

Наблюдателите обаче посочват незадоволителните резултати като знак, който не е добър за перспективите пред БРИКС по отношение на надеждите на евентуалните нови членове. Макар и в страните от БРИКС да живеят около 40 процента от населението на света и те да разполагат с една четвърт от глобалния брутен вътрешен продукт, амбициите на блока да се превърне в световен политически и икономически играч от доста време насам биват осуетявани от вътрешни разделения и липса на последователни възгледи.

Путин се отказа да ходи на срещата на БРИКС, ще се включи с видеовръзка

Някога процъфтяващите икономики на държавите в блока, най-вече на световната сила от тежка категория Китай, забавят темповете си. Русия е изправена пред изолация заради войната с Украйна. Поради издадена международна заповед за арест (от Международния наказателен съд в Хага – бел. ред.)  президентът на Русия Владимир Путин няма да пътува за Йоханесбург, а ще вземе участие в срещата на върха с видеоконферентна връзка.

"Страните кандидатки може би имат прекалено завишени очаквания за това какво на практика ще им донесе членството в блока", отбелязва Стивън Грузд от южноафриканския Институт за международни отношения.

Недоволството на развиващия се свят

Въпреки че от БРИКС не са направили обществено достояние какъвто и да е списък с кандидати, много държави публично заявиха интереса си. Иран и Венецуела, прокудени от света с наказателни санкции, се стремят да намалят степента на своята изолация и се надяват блокът да облекчи страданието на техните осакатени икономики.

"Всякакви рамкови проекти за интеграция на глобално ниво не виждат бял свят заради хегемона САЩ, който налага визията си", заявява за "Ройтерс" Рамон Лобо, бивш финансов министър и управител на централната банка на Венецуела.

От друга страна, според анализаторите страните от Залива в лицето на Саудитска Арабия и ОАЕ виждат БРИКС като средство за достигане до по-значима роля в структурите на международните организации. Африканските кандидати Етиопия и Нигерия са привлечени от поетия ангажимент на блока за прокарването на реформи в ООН, които биха дали по-чуваем глас на континента пред света. Други държави искат промени в Световната търговска организация, в Международния валутен фонд и в Световната банка.

"Аржентина отправя настоятелни призиви за преструктуриране на международната финансова постройка", казва представител на аржентинското правителство, участващ в преговорите за приемане на страната в БРИКС, когото "Ройтерс" цитира, без да назовава.

"Много приказки, по-малко действия"

Изложените дотук официални становища на БРИКС вече отразяват много подобни тревоги. В контекста на намерението на блока да се превърне в противовес на Запада и особено в момента, в който напрежението между Китай и САЩ нараства, а Русия е в немилост заради нашествието си в Украйна, разширяването на организацията може да даде по-голяма тежест на посланието ѝ за глобални реформи. В навечерието на срещата на върха в Йоханесбург обаче под светлината на прожекторите са недостатъците на блока.

Като се има предвид, че на форума се очаква лидерите на страните в БРИКС да обсъждат рамката по приемане на нови членове и се знае, че Китай и Русия нямат търпение да разширят организацията, други основателки на блока като Бразилия са притеснени от ускоряването на този процес. 

А междувременно осезаемите ползи от членството в БРИКС намаляват. Най-същественото постижение на блока – Новата банка за развитие, или просто "банката на БРИКС", вече забави темповете на отпускане на кредити, допълнително затруднена от наложените световни санкции на една от страните основателки на организацията – Русия. 

На свой ред малките страни, които се надяват на икономическо съживяване покрай членството си в БРИКС, могат да се взрат в опита на Южна Африка. В интерес на истината търговията на тази държава в рамките на БРИКС бележи стабилен растеж от момента на присъединяване към блока според данните на южноафриканската Корпорация за индустриално развитие. Този растеж обаче се дължи в голямата си част на внос от Китай, а блокът все още заема само една пета от двупосочната търговия на Южна Африка. Към миналата година Бразилия и Русия, взети заедно, съставят едва 0,6% от износа на РЮА. Търговският дефицит на Южна Африка по отношение на партньорите ѝ в БРИКС скочи четирикратно - в сравнение с 2010 г. – до 14,9 милиарда щатски долара.

Подобни финансови резултати би трябвало да накарат страните кандидатки за членство в БРИКС малко да се поспрат, отбелязва Стивън Грузд.

"Трудно е да се намери нещо реално, което БРИКС е постигнала. Приказки много. Далеч по-малко действия", казва той.

Коментари 111
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

111 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 17 минути

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 1 час

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 1 час

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 2 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 2 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 3 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 3 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 3 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 3 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

Слънце, облаци, дъжд: С какво време започва новата седмица

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 16° и 26°

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 11 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 12 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 12 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 12 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности