1

О т всички животни, съществуването на които е застрашено от климатичните промени, едни са се превърнали в истински символ на катастрофалните последици от тези процеси. Става въпрос за белите мечки – най-големите сухоземни хищници в света.

Те обитават северните крайбрежия и острови на Европа, Азия и Северна Америка. Учените смятат, че преди около 500 000 години, когато настъпил период на затопляне на климата, популацията на сибирски кафяви мечки достигнала Арктика.

Когато обаче температурите отново започнали да падат, животните се оказали в капан и били принудени да се приспособят към тежките условия за живот в този район. Именно така се появили първите бели мечки.

Какъв е истинският цвят на белите мечки?

На пръв поглед цветът на белите мечки представлява отличен камуфлаж, който им позволява да се слеят по перфектен начин с околната среда. Любопитна подробност е, че всъщност козината на тези животни не е бяла, а прозрачна. Дългите косми, които покриват телата им, пречупват светлината по такъв начин, че те изглеждат бели. В интерес на истината, белите мечки могат също така да изглеждат жълтеникави и дори кафяви или сиви, в зависимост от сезона и светлината.

През 70-те години на миналия век били регистрирани случаи, при които бели мечки в някои зоологически градини започнали да… позеленяват. Извършените изследвания разкрили каква е причината – микроскопични водорасли, попаднали в козината им от басейните в техните клетки.

Тук трябва да споменем и още един интересен факт – кожата на белите мечки всъщност е черна, което им позволява да абсорбират по-ефикасно слънчевата топлина и да се затоплят по-бързо.

Отлични ловци

Белите мечки се хранят основно с риба, тюлени, северни елени, различни дребни бозайници, както и с мърша. На пръв поглед изглежда, че тези животни са тромави заради внушителните си размери – най-едрите мъжки индивиди тежат по около 900 кг. (рекордът принадлежи на бяла мечка, застреляна от ловец в Аляска през 1960 г., която тежала над един тон).

Освен това някои от тях достигат до 3 м. височина, ако се изправят на задните си лапи. Всъщност бялата мечка е много повратлива и еднакво опасна както на сушата, така и във водата. Тя се движи с между 3 и 6,5 км/ч и може да тича със скорост от около 40 км/ч. Главата и шията ѝ са удължени, а в устата ѝ има комплект от 42 изключително остри зъба, с които с лекота разкъсва своите жертви.

Дебелият подкожен слой мазнина на белите мечки, който достига до 10 см., ги предпазва както от ниските температури на сушата, така и от ледените води, в които често ловуват (белите мечки са отлични плувци. Показателно е, че научното име на вида - Ursus maritimus, в превод от латински означава „морска мечка“). Те имат мощна мускулатура и могат да убият тюлен само с един удар на лапата.

Освен това разполагат и с изключително изострено обоняние – способни са да усетят миризмата на мърша от разстояние над 30 км. Белите мечки могат да надушат и дупки на тюлени, разположени на повече от метър под снежната или ледената покривка.

Белите мечки срещу Кодиакските мечки

Белите мечки са най-големите сухоземни хищници, но представителите на един друг вид също могат да достигнат техните размери. Става въпрос за Кодиакските кафяви мечки (името им идва от тяхното естествено местообитание – Кодиакския архипелаг в югозападна Аляска). Те също достигат до 3 м. височина, когато се изправят на задните си лапи, а теглото им е приблизително 700 кг.

Учените обясняват, че във физиологично отношение Кодиакските мечки са много близки до останалите подвидове кафяви мечки, като гризли и вече изчезналата калифорнийска кафява мечка.

Застрашени от изчезване

По данни на Световния фонд за дивата природа, в света има между 22 000 и 31 000 бели мечки, което прави вида застрашен от изчезване.

Учените са единодушни, че най-големите опасности, пред които са изправени тези животни, са климатичните промени и топенето на арктическите ледове. Това води до значително свиване на районите, които белите мечки обитават.

Според изследване, резултатите от което бяха публикувани миналата година в сп. Nature Climate Change, ако не бъдат взети спешни мерки, тези животни могат да изчезнат напълно до края на века.

Изследователите обясняват, че белите мечки се нуждаят от леда в Северния ледовит океан, за да ловуват. Постепенното намаляване на неговата площ означава, че животните са принудени да изминават огромни разстояния в търсене на храна за себе си и своите малки.

„Виждаме, че намалява броят на новородените мечета, които оцеляват. Причината е, че майките им често нямат достатъчно телесни мазнини, за да произвеждат мляко и да ги хранят“, отбелязва д-р Стивън Амструп от организацията Polar Bears International, който е един от авторите на изследването.

Опасни срещи

Освен климатичните промени, има и още един фактор, оказващ много негативно влияние върху белите мечки – сондирането за нефт и природен газ в района на Арктика. Освен до замърсяване на околната среда, тези дейности водят и до зачестяването на случаите, при които бели мечки нападат хора.

Според проучване от 2017 г., в периода 1870 – 2014 г. общо 20 души са били убити от тези животни. Броят изобщо не е впечатляващ, но авторите на изследването обръщат внимание на факта, че през последните десетилетия опасните срещи между хора и бели мечки са зачестили значително.

"Рискът не бива да бъде подценяван. Става въпрос за комбинация от два фактора: близостта до хората и нарастващият брой бели мечки, които имат силно ограничен достъп до храна", отбелязва д-р Джеф Йорк от Polar Bears International.

Тъй като арктическият лед непрекъснато намалява, все повече мечки прекарват по-дълги периоди от време на сушата, като например в залива Хъдсън в североизточна Канада.

"Тези животни са изправени пред избора дали да останат на все по-несигурния лед или да се отправят към крайбрежните райони. Трябва да имаме предвид, че онези мечки, които останат на сушата, вероятно ще започнат по-често да нападат хора в своето отчаяно търсене на храна", предупреждава още д-р Йорк.

Вижте още:

Седем недокоснати от човека кътчета на планетата

„Последната ледена зона“ започна да се топи лудо

Тревожно: Полярните мечки може да изчезнат до края на века

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 9 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 9 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове