8

П рез 2018 година си казахме последно сбогом с видни и обичани от милиони хора по света артисти, музиканти.

Отмина още една година, през която се разделихме с едни от най-интересните личности в света от сферата на политиката и шоубизнеса.

Всеки един от тях е оставил ярък и траен отпечатък в своята област по един или друг начин.

В началото на 2018 г. се сбогувахме с Джим Родфорд - басист на "Зомбис" и бивш член на групата "Кинкс". Родфорд се присъедини към "Кинкс" през 1978 г. и бе неин член до 1996 г.

През януари си отиде една цяла епоха в киното. 

Кони Сойър
Кони Сойър Източник: Getty Images/Guliver

Най-възрастната работеща холивудска актриса почина на 105 г. - Кони Сойър

Сойър е родена в края на 1912 г. в семейство на еврейски емигранти от Румъния. Стартира кариерата си едва на 18-годишна възраст и има над 140 роли, повечето от които в телевизията. През 1959 г. актрисата партнира на Франк Синатра и на Едуард Робинсън в комедията "Дупка в главата". Става известна като по-възрастна с комедийните си роли. Участвала е във филми заедно с Джим Кери и Джон Траволта.

Друга холивудска легенда също ни напусна. 

Американският актьор Джон Гавин, известен с ролята си в  "Психо" (1960) на Алфред Хичкок, почина на 86-годишна възраст. Освен с ролята си в "Психо", актьорът е известен и с превъплъщението си в образа на Юлий Цезар в историческия филм "Спартак" (1960) на Стенли Кубрик.

Научният свят също претърпя загуба - световноизвестният физик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. 

Хокинг е известен със своите открития в сферите на физиката, математиката, космологията. Той е работил много и за изучаването на черните дупки и по теорията на относителността на Айнщайн. През по-голямата част от живота си Хокинг боледува от амиотрофична латерална склероза (АЛС), но въпреки това заболяването не спира научната му дейност. Използва специален апарат и компютър, които му позволяват да пише статии и да комуникира с хората чрез виртуален глас. Боледуващите от АЛС обикновено живеят кратко, защото заболяването води до разпадане на нервните клетки в мозъка и гръбнака. Самият Хокинг можеше да контролира само част от лицев мускул, чрез който управляваше и компютъра си с помощта на сензори. 

Една от най-големите диджей звезди в света и музикален продуцент Тим Берглинг, който беше по известен под сценичния си псевдоним Авичи (Avicii), също почина през 2018 г. Бе съобщено, че причината за смъртта е самоубийство. През последните пет години той страда от остър панкреатит. Отчасти заболяването му е било предизвикано от прекомерна употреба на алкохол. Въпреки това той ще бъде запомнен със своята уникалност в работата.

Внезапно през 2018 г. почина Антъни Бордейн, който напусна този свят на 61 г. 

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ЗВЕЗДИТЕ, КОИТО НИ НАПУСНАХА ПРЕЗ 2018 Г.

Световноизвестните хора, с които се простихме през 2018 г.

Бордейн бе майстор в работата си - първо в кухнята, а после и в медиите. Чрез своите телевизионни предавания и книги той изследва човешкото състояние и помага на аудиторията да мисли различно за храната, пътуванията и себе си. Той се застъпва за маргинализирани групи и подема кампания за по-безопасни условия на труд за персонала на ресторантите.

Музикалният свят претърпя още големи загуби през годината.

Кралицата на соул музиката Арета Франклин почина. 

Арет Франклин по време на една от последните й публични изяви
Арет Франклин по време на една от последните й публични изяви Източник: Getty Images/Guliver

Легендарната певица се бори с раково заболяване от 2010 година. Звездата е кръстница на трагично загиналата Уитни Хюстън, която нарича една от най-добрите певици, които някога са заставали на сцена. Франклин е първата жена, получила звезда в Залата на славата на рокендрола. 

Йосиф Кобзон също ни напусна. Кобзон има над 3 хил. песни, наричаха го „гласът на СССР" и дори „съветският Франк Синатра“. През 2007 г. по случай 70-годишнината си решава да направи юбилейно турне, започващо в България. При посещенията си в България пее на български език песните: „Моя страна, моя България“, „Една българска роза“, „Хей, поле широко“.

Джон Маккейн
Джон Маккейн Източник: ЕПА/БГНЕС

Герой и военнопленник във Виетнам, повече от 30 г. той бе член на Сената - Джон МакКейн също напусна този свят. МакКейн бе изтъкнат опонент на президента Тръмп. Той критикуваше президента за антиимигрантската му реторика. Маккейн е участвал във войната във Виетнам. През 1967 г. самолетът му е свален над Северен Виетнам по време на мисия за бомбардировка. Той е тежко ранен и прекарва над пет години в плен. През 2014 г. Маккейн посети България заедно с още двама сенатори.

През 2018 г. почина оперната прима Монсерат Кабайе. Звездната слава на Кабайе изгрява през 1965 г. с ролята на Лукреция Борджия в операта на Доницети в известния "Карнеги хол" в Ню Йорк, след като излиза на сцената като заместничка на болна своя колежка. По време на 50-годишната си кариера тя е гастролирала в операта "Метрополитън", в държавната опера на Виена и е пяла до известни тенори като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Алфредо Краус.

Почина и легендата на френската музика Шарл Азнавур

Шарл Азнавур
Шарл Азнавур Източник: БГНЕС

Често наричан "френският Франк Синатра", Азнавур създава песни преди всичко за любовта. Азнавур пее на 5 езика и е един от най-известните френски певци зад граница, като е изпълнявал песни в Карнеги Хол и на други известни места по света.

В края на годината си отиде Бернардо Бертолучи, който  повлия на поколения кинорежисьори с нетрадиционните си филми. Носител е на редица престижни награди. Има звезда на Холивудската алея на славата. През 1972 г. заснема "Последно танго в Париж" с участието на чуждестранни актьори в главните роли (Марлон Брандо, Мария Шнайдер). Филмът се счита за скандален, с оглед на сексуалните сцени, които съдържа. 

На 47-годишна възраст почина американската актриса и модел Ким Портър. Тя е майка на 3 от децата на известния в миналото рапър Пъф Деди, с когото са били заедно в периода между 1994 и 2007 година. 

През 2018 г. на 86-годишна възраст почина големият венецуелски политик от български произход Теодоро Петкоф. Партизанин, политзатворник, министър, сенатор, кандидат за президент, икономист, журналист, комунист през 60-те, а 30 години по-късно – социалдемократ – така може да бъде обобщена биографията на Теодоро. Част от живота на Петкоф дори е послужила за филмов сценарий. Зрелищното му бягство през 60-те години от венецуелски затвор, където излежавал присъда за партизанска дейност, е увековечено в руския филм "Тази сладка дума свобода". За България Теодоро Петкоф споделяше:

"Макар че съм роден във Венецуела, винаги съм повтарял, че съм българин. Вярвам, че ще успеете".

Джордж Буш-старши
Джордж Буш-старши Източник: ЕПА/БГНЕС

В края на годината почина Джордж Буш-старши

Бившият президент на САЩ издъхна на 94-годишна възраст. Докато бе начело на САЩ рухна Берлинската стена. Името му се свързва и с операцията „Пустинна буря” през 1991 г. в Ирак. Джордж Буш баща е и герой от Втората световна война, конгресмен от Тексас, директор на ЦРУ и вицепрезидент на Роналд Рейгън. Синът му Джордж Буш младши бе 43-ият президент на САЩ, а друг негов син, Джеб Буш, бе губернатор на Флорида. В началото на годината почина и съпругата на президента Барбара Буш.

В галерията горе вижте всички известни личности, с които света се сбогува завинаги.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Снимка на кучето на покойния 41-ви президент на САЩ трогна социалните мрежи. 2-годишният златист лабрадор Съли, придружител на Джордж Буш-баща, беше заснет да лежи пред ковчега му. Буш-старши почина в петък на 94-годишна възраст. Съли беше с него до последния му дъх. Кучето е кръстено на легендарния пилот - Чесли Сълънбъргър, който преди няколко години приземи пътнически самолет със 155 души на борда в река Хъдсън в Ню Йорк, без никой да пострада. Снимка - БГНЕС . . #dog #dogslife #usa #georgebush #bush #president #goldenlabrador #labrador #follow #love

Публикация, споделена от Vesti.bg (@vesti.bg_) на

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 4 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 6 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 6 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 6 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 6 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 7 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 7 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 7 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 7 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 8 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 8 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 8 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 9 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...