18

Н а 86-годишна възраст почина големият венецуелски политик от български произход Теодоро Петкоф.

Партизанин, политзатворник, министър, сенатор, кандидат за президент, икономист, журналист, комунист през 60-те, а 30 години по-късно – социалдемократ – така може да бъде обобщена биографията на Теодоро, който се превърна през последните години в един от символите на опозицията във Венецуела. Част от живота на Петкоф дори е послужила за филмов сценарий. Зрелищното му бягство през 60-те години от венецуелски затвор, където излежавал присъда за партизанска дейност, е увековечено в руския филм "Тази сладка дума свобода".

Три пъти кандидат за президент

Теодоро Петкоф е бил кандидат за президент през 1983 и 1989 г., но тогава не успява да събере повече от 4%. Той напуска Движението към социализъм през 1998 г., когато то подкрепя Уго Чавес за президент. По онова време българинът е бил един заместник-председател на движението и един от неговите основатели след като се отказва от партизанската борба.

Освен с политика Петкоф активно се занимава с журналистическа дейност. Той издава вестник "Tal Cual" и чете своите новини по 24-часовата телевизионната мрежа "Глобовижън". Петкоф е бил министър на планирането през втория мандат на президента Рафаел Калдера 1994-1999 г.

За последен път той издига кандидатурата си за президент през 2006 г. Теодоро отправя предизвикателство срещу вече покойния Уго Чавес, който по това време е на върха на славата си и се ползва с голяма харизма не само в Латинска Америка. Петкоф е на 74 години. И той, и Чавес бяха социалисти, но Теодоро желаеше "да построи страна, където всички могат да живеят заедно мирно, сигурно и да работят, където нашите различия могат да бъдат решени без насилие".

На 6 май 2015 г. Теодоро Петкоф беше награден в Мадрид с наградата „Ортега и Гасет“ за цялостна кариера в журналистиката. С нея се награждават журналисти, които защитават независимостта на професията и свободата на словото. Тя му беше връчена от бившия испански премиер Фелипе Гонсалес.

Теодоро Петкоф е един от най-успелите българи в политическия живот на Латинска Америка, наред с бившия президент на Бразилия Дилма Русеф /2011-2016 г./ и Флоренсио Тенев, губернатор на аржентинската провинция Чако между 1983 и 1987 г.

„Вярвам в успеха на България“

Теодоро Петкоф е син на българин и полска еврейка, емигрирали във Венецуела през 30-те години на миналия век. Контактите му с България са променливи. Той е посещавал страната няколко пъти - за първи път през 1960 година, а за последен - през 1994 година. През 1966 г. той посещава неочаквано родното село на баща си Ветрен дол. Вече бил известен във Венецуела - студентски лидер и активен участник във въоръжената съпротива срещу режима на Хименес. Жителите на селото още помнят изненадващото му гостуване.

За България Теодоро Петкоф споделяше: "Макар че съм роден във Венецуела, винаги съм повтарял, че съм българин. Вярвам, че ще успеете. Но първо трябва да създадете по-справедливи закони. Закони, които да важат за всички!". 

Теодоро Петроф vs Чавес на изборите за президент

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@