35

Г ерманският министър Кристиан Линднер е изправен пред тежки въпроси от страна на своите колеги - европейските финансови министри, които се събират днес в Люксембург и изразяват шока си от самостоятелния подход на Германия за справяне с кризата с цените на газа: Берлин блокира въвеждането на таван на цените на природния газ в ЕС, но в страната си отпуска 200 милиарда евро за субсидиране на природния газ както за промишлеността, така и за потребителите.

"С този пакет Германия показа среден пръст на останалата част от Европа", заяви служител на ЕС. "Това наистина повиши градуса в отношенията с останалите държави."

Френският министър по въпросите на ЕС отправи по-дипломатично предупреждение, като заяви пред POLITICO: "От съществено значение е да избегнем политическа и икономическа фрагментация" в рамките на ЕС.

ЕС ще намали потреблението на енергия, извънредни данъци

Критиците твърдят, че схемата за субсидиране на Германия изглежда не е била обмислена, за да се вземат предвид някои последици - политическата и икономическата фрагментация, въздействието върху солидарността на ЕС и дори как мярката ще стимулира пестенето на природен газ.

Имиджът на Линднер като ордолиберал (ордолиберализмът е гермарският вариант на икономическия либерализъм, който подчертава необходимостта държавата да гарантира, че свободният пазар дава резултати, близки до теоретичния му потенциал, но не се застъпва за социална държава – бел. ред.), който подкрепя бюджетната дисциплина и минималната държавна намеса, пострада, като някои твърдят, че Берлин изглежда има едно правило по отношение на другите и второ за себе си.

По подобен начин германските Зелени в правителството, при целия си деклариран проевропеизъм, запазиха оглушително мълчание - особено министърът на икономиката и действията в областта на климата Роберт Хабек, който оглави плана за субсидиране и, според някои, изглежда е по-загрижен за местния рейтинг, отколкото за поемането на отговорност на равнище ЕС.

Дипломати от ЕС твърдят, че според тях канцлерът Олаф Шолц все още не е разбрал какво означава да ръководиш най-голямата държава в ЕС, а именно, че трябва да отчита европейското измерение на решенията, които Германия взема у дома, вместо да се съсредоточава само върху последния пристъп на вътрешнокоалиционни спорове.

Много критици в Брюксел твърдят, че наред с Русия, Германия носи най-голяма вина за повишаването на цените на газа в ЕС и че гражданите в цяла Европа сега основно плащат за това, че Германия не е успяла да диверсифицира доставките си на газ в миналото. И все пак Берлин се държи така, сякаш проблемът засяга само собствените му граждани и компании.

Усещането на много дипломати от ЕС е, че германският канцлер все още трябва да се учи да се държи като европеец.

Шолц твърди, че се бори за правителство, което "не изоставя никого ". И все пак други държави от ЕС твърдят, че ходът му да субсидира газа за германските компании и потребители, като същевременно блокира ограничаването на цените на газа на ниво ЕС, едва ли може да бъде по-антисоциален.

Очаква се в петък по време на срещата на Европейския съвет лидерите на ЕС да обсъдят пределните цени на газа в целия блок, потвърдиха официални лица .

Германското его се превръща в проблем и за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която рискува да бъде възприета като германско протеже в очите на колегите си и столиците на ЕС.

Според дипломати и служители Фон дер Лайен играе предано играта на Берлин, като отказва да внесе предложение за ограничаване на цените на газа в целия ЕС - дори след като 15 столици призоваха Комисията да направи такова предложение (включително Франция, Италия, Испания и Полша, съответно втората, третата, четвъртата и петата по големина държава в ЕС).

Европа - на ръба на рецесията? Има ли риск за България

След като Берлин застана зад гърба на ЕС и реши да въведе таван за себе си, се налага мнението, че Фон дер Лайен е била подведена. Сега Берлин може да продължи да изкупува газ, който обикновено се купува от други държави от ЕС, да изпреварва партньорите си, да повишава цените и да предизвиква проблеми и недоволство в целия ЕС.

Признак на разцепление в екипа на Фон дер Лайен стана публикуването в понеделник на съвместна статия на комисарите Тиери Бретон и Паоло Джентилони, в която предупреждават, че "мащабният план за помощ на Германия в размер на 200 млрд. евро... повдига въпроси".

"По-важно от всякога е да избегнем фрагментирането на вътрешния пазар, създаването на надпревара за субсидии и поставянето под въпрос на принципите на солидарност и единство, които са в основата на нашия европейски проект", пишат двамата комисари.

Те предупредиха също, че ЕС е изправен пред силна конкуренция от страна на САЩ, които са направили безпрецедентни инвестиции и субсидии за своята индустрия и където енергията в момента е седем до осем пъти по-евтина, твърди Бретон.

Двамата еврокомисари предложиха да се използват "взаимни инструменти на европейско равнище. Единствено европейският бюджетен отговор ще ни позволи ... да реагираме ефективно на тази криза". „ЕС трябва да почерпи вдъхновение от системата SURE, която помогна на предприятията да защитят работните си места по време на кризата COVID.”

Днес финансовите министри на ЕС ще се опитат да постигнат споразумение за начина на финансиране и разпределение на безвъзмездните средства по проекта REPowerEU - дългосрочния отговор на ЕС на енергийната криза.

Остава да се отговори на два не толкова деликатни въпроса: Как да бъдат набрани средствата и как да бъдат разпределени. Целта на Съвета на Чешкото председателство на ЕС е да постигне обща позиция днес в Люксембург, но дипломатите са готови да се откажат и да повторят процеса, твърдейки, че все още има време за намиране на решение.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират в петък в Прага за "неофициална" среща на върха на Европейския съвет. И този път те наистина искат да запазят неформалния характер на нещата, поне що се отнася до типичните "заключения" от срещата на върха - писмено изявление, за което посланиците и така наречените шерпи на лидерите обикновено се пазарят с дни.

Енергийният шок повлича вълна от фалити в Германия

В понеделник посланиците на ЕС отхвърлиха идеята за съвместно изявление, с което да приключат неофициалната си среща. Това се случва въпреки факта, че екипът на председателя на Съвета Шарл Мишел вече е изготвил проект на такова изявление, който включва подробни формулировки относно Русия, продоволствената сигурност и, което е най-спорно, таван на цените на природния газ.

Според дипломати, че посланиците на ЕС не са имали желание да провеждат безкрайни редакционни сесии през тази натоварена седмица, особено след като се предполага, че целта на неофициалния Европейски съвет е да намери време за стратегически дискусии, вместо да се бори за конкретни формулировки.

Посланиците на ЕС ще обсъдят изявлението отново в сряда. Според служител на ЕС, един от вариантите е Мишел да го представи като устни заключения. Така или иначе, споровете за формулировката ще се възобновят отново съвсем скоро, защото лидерите на ЕС се стремят да разполагат с писмени заключения по същите теми на официалната си среща на върха по-късно този месец.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 17 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 24 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 2 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 3 часа

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 3 часа

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 3 часа

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 3 часа

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 3 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 3 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?