22

И талия гласува и направи своя избор. Десницата, включваща десноцентристките и крайнодесните партии, оправда социологическите очаквания и се класира на първо място. БТА представя обзор за това какво следва оттук нататък.

Първа жена премиер в Италия

Предвид факта, че в рамките на десния предизборен блок партията „Италиански братя” спечели най-много проценти, това означава, че ще трябва да се спази едно предизборно обещание. А именно това, че лидерът на партията в десния блок с най-много гласове на изборите ще стане премиер. Това бе принципната договорка между лидерката на „Италиански братя” Джорджа Мелони и лидерите на другите две големи партии в блока – „Форца Италия” на Силвио Берлускони и „Лига” на Матео Салвини. Мелони неведнъж каза, че за нея ще е чест да бъде премиер и че е готова да управлява. А Берлускони неведнъж каза, че вижда в Мелони неговото „идеологическо женско по-младо аз”, защото тя отстоява същите идеи като него. Само Салвини заяви, че първо трябва да се обявят резултатите, а после да се говори кой ще е премиер.

Колко ще продължат преговорите за съставяне на правителство?

Дълго, коментират редица водещи италиански, но и чужди медии. А дългите преговори ще произтекат от това, че още отсега партиите в предизборния блок имат разногласия по важни въпроси – връзките с Русия и антируските санкции, позицията спрямо Украйна, отношенията с Китай, държавния дълг и бюджетния дефицит. Мелони например подкрепя твърдата линия срещу Русия и антируските санкции. Тя подкрепя и военната помощ за Украйна. Мелони не иска задълбочаване на връзките с Китай заради политиката му спрямо Тайван и Тибет и защото възприема Китай като основна заплаха за световния ред. Салвини е против антируските санкции, които по думите му вредят на онези, които ги налагат, повече отколкото на санкционираните. Той говори за диалог, който да доведе до разрешаването на конфликта в Украйна. В миналото Салвини се възхищаваше открито на Путин, а от години името му се забърква в скандали с тайно руско финансиране на партията му, за което обаче конкретни доказателства не бяха представени. Берлускони, който беше приятел с руския президент, пък се опитва сега да си обясни действията на Путин в Украйна, което не се харесва на Киев. По отношение на държавния дълг и бюджетния дефицит Салвини настоява още сега да се отпуснат още 30 милиарда евро помощи за засегнатите от енергийната и инфлационната криза, докато Мелони и Берлускони са сдържани по този въпрос. Това са само някои от разногласията в дясната коалиция.

Колко време би се задържала на власт една дясна управляваща коалиция, начело с Мелони?

Преди около три седмици германското издание „Зюддойче цайтунг” се подигра грубо с италианците, че не престават да се влюбват в нови лица в италианската политика. През 2018 г. заради тази своя политическа влюбчивост те гласуваха голямо доверие на Движение „Пет звезди”, което дотогава не беше влизало в централната власт, а управляваше само на местно ниво – в Рим, Торино и в други населени места. След няколко месеца италианците вече не бяха доволни от управляващите. Сега те се влюбиха в Мелони и нейната партия, защото през последните години, когато Италия преживя миграционна, коронавирусна, енергийна и инфлационна криза, единствено Мелони остана извън властта и на нея недоволните от досегашните управляващи гледат сега като на най-добрата алтернатива на досегашните управници. Според „Зюддойче цайтунг” след пет месеца на власт на Мелони любовта към нея ще се изпари и италианците ще започнат да хвърлят влюбени погледи към друга политическа сила, която според тях би представлявала алтернативата. Това е спецификата на италианците, те нямат културата на политическата стабилност и не биха могли и да си представят, че някой би могъл да ги управлява 16 години, както например Меркел управляваше Германия, коментираха пред германското издание германският журналист Оливер Майлер и италианските политолози Алдо Кацуло и Филипо Чекарели. Когато тази статия се появи, доста италианци се засегнаха, че германците имат такова пренебрежително мнение за тях.

С кой би обтегнала отношенията си Италия при управлението на правителство на Мелони?

Със сигурност с Китай. В навечерието на изборите Мелони каза, че иска да извади страната си от инициативата „Един пояс, един път” или „Нов път на коприната”, към която Рим се присъедини през 2019 г. Тогава Италия стана първата страна от Г-7, влязла в тази инициатива. В навечерието на изборите Мелони заяви, пред тайванската новинарска агенция Си Ен Ей също така, че при едно десноцентристко правителство Тайван ще бъде със сигурност фундаментален въпрос за Италия и определи като неприемливи китайските заплахи срещу острова. Но Италия се присъедини към инициативата „Един пояс, един път” по времето, когато Салвини беше във властта. Така че тук може да се очертае сблъсък между Мелони и Салвини.

Още по-голямо обтягане на връзките може да има и с Русия.

Не е сигурно дали едно правителство, оглавено от Мелони, би избрало досегашната линия на Рим спрямо Русия заради Украйна. На първо време може Салвини и Берлускони да се придържат към тази линия, но предвид наскорошните изказвания и на Салвини, и на Берлускони, то тази линия една ли ще трае дълго. В четвъртък в програмата „Порта а порта” по „РАИ уно” Берлускони се опита да търси логическо обяснение на инвазията на Путин в Украйна, като каза, че Путин е бил принуден да действа така от народа си и от антуража си. Когато тези думи породиха полемика, Берлускони се оправда, че мнението му е било представено в опростена светлина и добави, че войната в Украйна не може да бъде оправдана. В началото на септември по време на икономическия форум „Амброзети” в Чернобио, в Италия, Салвини пък каза, че наказаните с антируските санкции са печеливши към този момент, докато онези, които въведоха санкциите, са губещи. Той все пак каза, че би подкрепил нови санкции, но предупреди, че те не трябва да вредят на санкциониращите вместо на санкционираните.

Именно заради такива мнения на Берлускони и Салвини, едно правителство, оглавено от Мелони може да се окаже в обтегнати връзки с Украйна. Още в петък украинският президент Володимр Зеленски реагира на опитите на Берлускони да търси аргументи за обяснение на действията на Путин, като каза: „Наистина ли Берлускони се доверява на един убиец като Путин”. После той добави: „Нека италианците да изберат лидери с морални принципи”, припомня „Република”.

Италия може да обтегне до скъсване и отношенията с Брюксел и причините за това са няколко.

Миналия четвъртък дойде завоалирано предупреждение на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ако десницата в Италия наруши европейските демократични принципи, то може да последват стъпки, каквито ЕК предприе срещу Унгария и Полша. Това породи веднага гневна реакция от страна на Салвини, който обвини Фон дер Лайен в намеса във вътрешните дела на страната и каза, че неговите депутати в Европейския парламент ще внесат искане за гласуване на недоверие на председателката на ЕК. Мелони засега не е коментирала толкова шумно думите на германката, но вероятно и тя не е била във възторг от тях. А Берлускони пък преди време заяви, че той е гарант в дясната коалиция на евроатлантическите ценности и ако останалите партньори се отклонят от тях, той ще я напусне. Което предвещава освен обтягане на отношенията с Брюксел и обтягане на коалиционните отношения заради Брюксел. Отношенията с Брюксел ще се обтегнат и заради Унгария и Полша, чиито подход в защита на националните интереси се нрави и на Мелони, и на Салвини. Обтягане ще има и по въпроса за миграцията, ако ЕС не се съгласи с идеите на Мелони и Салвини да се работи за договорка с Либия за спиране на мигрантите още преди те да потеглят от либийските брегове с лодките на трафикантите през Средиземно море. Спор ще има и по всеки един въпрос, по който Италия реши, че нейните интереси са пренебрегнати в един прекалено налагащ мнението си ЕС. Спор с Брюксел ще възникне и когато Мелони поиска да предоговори италианския план за постпандемично възстановяване, по който Брюксел се съгласи да отпусне на Рим близо 200 милиарда евро.

Правителството на Мелони може да се окаже в обтегнати отношения дори с Вашингтон. Мелони вече изрази мнение, че начинът по който САЩ на Байдън са се изтеглили от Афганистан е бил катастрофален и е направил Путин по-дързък. Това показва, че Мелони едва ли би премълчала и други критики спрямо САЩ на Байдън, което пък едва ли би се понравило на Вашингтон.

Има ли шанс Марио Драги да се върне на власт по някакъв начин?

Преди около 10 дни на пресконференция, на която Драги представи последните антикризисни мерки, приети от неговото правителство, този въпрос му бе зададен и той отвърна категорично: „Не”. В правителството на Драги влизаха "Напред, Италия" и "Лига", така че някои западни столици все пак се надяваха, че може да има ново правителство, оглавено от него. Но неотдавна лидерите на тези две партии казаха, че Италия достатъчно време е била управлявана от технократи и е дошло време начело ѝ да застанат политици. А пък Мелони никога не е била част от кабинета на Драги, въпреки че го подкрепяше за политиката му спрямо Русия и Украйна.   

Някои мечтаеха за Белони, а получиха Мелони

Когато през януари италианският парламент избираше президент, се заговори, че ако тогавашният премиер Марио Драги бъде избран за президент, то на премиерския пост може да бъде избрана Елизабета Белони. Тя оглави преди година и половина Департамента за информации в областта на сигурността, който е на пряко подчинение на министерския съвет и отговаря за координацията на дейностите на Агенцията за информации и външна сигурност и на Агенцията за информации и вътрешна сигурност. На този пост де факто Елизабета Белони е разузнавач номер едно на Италия. В интерес на истината тогава се говореше, че Белони може да бъде избрана дори за президент.  Но накрая се стигна до неочакван обрат и някои партии предпочетоха да подкрепят идеята за преизбиране на Серджо Матарела за президент само и само, за да остане към онзи момент Драги премиер на Италия. По същото време група интелектуалки публикува отворено писмо, в което казваше, че Италия е заслужила да има жена на висш ръководен пост, тъй като е страна, в която жените имат много постижения в областта на науката и културата. Сега Италия е на път да сбъдне тази мечта, но според редица културни дейци и интелектуалци не с подходящата жена. Интелектуалците  и културните дейци, както и левицата, се опасяват, че с Мелони на власт Италия ще отстъпи от напредъка, постигнат в областта на многообразието във всички сфери на живота и ще се ориентира към крайнодесните идеи.

Коя ще бъде най-търсената книга за известно време?

Безспорно това ще е автобиографията на Джорджа Мелони, издадена преди година от издателство „Рицоли”. Тя съдържа 330 страници и е озаглавена „Аз съм Джорджа: Моите корени, моите идеи”. Вероятно сега книгата, в която Мелони говори не само за политика, но и споделя много лични неща, ще започне да се превежда усилено. В книжарниците в Италия досега тя не беше изложена на преден план, както са например биографиите на Путин или на Зеленски. Неотдавна в книжарница във Венеция, когато попитах продавачката - млада жена, на около 25 години – дали би ми препоръчала книгата на Мелони, тя ми отговори: „Честно казано, аз не бих си я купила". Мнозина също са мислели досега така, но нещата вероятно ще се променят.

Предварителни резултати: Победа за крайната десница и Джорджа Мелони на изборите в Италия

Италия избира нов парламент

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

зъби

Електронните цигари предизвикват кариесите

Любопитно Преди 2 часа

Експертите обаче добавиха, че откритията нямат 100% доказателства за тази връзка

Снимката е илюстративна

Посрещаме 103 години от Ньойския договор

България Преди 5 часа

В края на Първата световна война, българската държава е от страната на загубилите най-големия дотогава световен конфликт

Тракия Бургас инцидент

Шофьор блъсна патрул на АМ „Тракия”, двама полицаи пострадахa

България Преди 7 часа

До приключване на огледите движението към Бургас се отбива през пътния възел на Цалапица

Отиде си ген. Тодор Бояджиев

Отиде си ген. Тодор Бояджиев

България Преди 7 часа

Работил е повече от 30 години в българското разузнаване

Монодиетата: Помага ли ни наистина да отслабнем

Монодиетата: Помага ли ни наистина да отслабнем

Любопитно Преди 8 часа

Вижте какво трябва да знаем за тази популярна диета

Италия

Противоречиви данни за жертвите от свлачището в Италия (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

От противопожарната служба казаха, че буря и порой, завладели острова към 5 часа сутринта

Започна общонационален поход за мир и неутралитет

Започна общонационален поход за мир и неутралитет

България Преди 10 часа

Граждани се събраха пред Народното събрание, за да изразят протеста си срещу изпращането на оръжия в Украйна, за решаването на конфликта по мирен път

Внимание, опасно време! Жълт код за сняг в 9 области в неделя

Внимание, опасно време! Жълт код за сняг в 9 области в неделя

България Преди 10 часа

Вижте какво ще бъде времето в неделя, понеделник и вторник

Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново

Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново

България Преди 11 часа

Те са задържани за срок от 24 часа

Двама полицаи са с повдигнати обвинения за подкуп

Двама полицаи са с повдигнати обвинения за подкуп

България Преди 11 часа

По данни на прокуратурата двамата полицаи са поискали и взели подкуп в два отделни случая

Ваня Джаферович защити Жени: Как може да мразиш някого, след като не го познаваш

Ваня Джаферович защити Жени: Как може да мразиш някого, след като не го познаваш

Любопитно Преди 11 часа

Бившият футболист публикува трогателно видео, придружено с още по-трогателни думи

Дженифър Лопес

"Това съм аз тогава... това съм аз сега": Дженифър Лопес издава продължение на албума си "This is Me"

Любопитно Преди 11 часа

53-годишната изпълнителка сподели видео в социалните мрежи, с което обяви важната новина

Хванаха 10 мигранти и петима подпомагащи ги българи край село Иганово

Хванаха 10 мигранти и петима подпомагащи ги българи край село Иганово

България Преди 12 часа

В обясненията си чужденците са посочили, че са от Мароко

.

Защо мъжете винаги се връщат след раздяла?

Любопитно Преди 12 часа

Как се обръща палачинката след раздяла

Standard & Poor"s

"Standard & Poor's" потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

България Преди 13 часа

Според "S&P Global Ratings" България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната, но остава неясно дали ще получи членство от 01 януари 2024 г. поради няколко оставащи пречки

<p>Петков към Свиленски: Ще подам иск&nbsp;срещу Вас, както го направих&nbsp;срещу г-н Борисов</p>

Петков обяви, че ще подаде иск срещу Свиленски заради негови твърдения

България Преди 14 часа

Казахте - оттеглете закона и ще имате отворените кодове – това съм чул, това сте казали, какво сте искали да кажете, е съвсем друг въпрос, обърна се Свиленски към Петков