26

С ъюзът от десни формации, начело с партия "Италиански братя" на Джорджа Мелони, води на парламентарните избори в Италия и се очертава да има мнозинство в следващия парламент. Това става ясно от екзитпол на института "Опинио" за обществената телевизия РАИ, оповестен след края на изборния ден, предаде БТА.

"Италиански братя", която има неофашистки корени, печели между 22 и 26 процента.

Нейният коалиционен партньор, крайнодясната формация "Лига" на Матео Салвини получава между 8,5 и 12,5 процента, а консервативната партия "Напред, Италия" на Силвио Берлускони събира между 6 и 8 на сто от гласовете. Сборно дясноцентристкия блок печели между 41 и 45 процента от вота. 

Това ще бъде достатъчно трите партии да си гарантират мнозинство и в двете камари на парламента,

отбеляза Ройтерс. Италианският изборен кодекс облагодетелства партиите, които съумеят да съставят предизборни коалиции, защото им дава несъразмерно голям брой места в сравнение с процента гласове, който получават индивидуално.

Лявоцентристката коалиция, начело с Демократическата партия, печели между 25,5 и 29,5 процента от гласовете.

Като трета политическа сила се нарежда антисистемното Движение "Пет звезди" с актив от 13,5-17,5 на сто.

Източник: AP/БТА

Италия регистрира най-ниската избирателна активност в историята си

Избирателната активност на парламентарните избори в Италия е била 63,95 процента. Това предаде АНСА, като се позова на данни на министерството на вътрешните работи от 7901 от общо 7904 населени места.

Вчера бе регистрирана най-ниската избирателна активност на парламентарни избори в историята на Италия. Тя е с около 9 процентни пункта по-слаба от тази на вота през 2018 г., когато гласуваха 73,01 процента.

Ето какви бяха реакциите след първите резултати:

Лидерката на партия "Италиански братя" Джорджа Мелони заяви тази нощ, че бъдещото дясноцентристко правителство няма да предаде доверието на италианския народ, предаде АНСА.

"Сега е време да поемем отговорност", каза Мелони,

която изглежда ще стане първата жена премиер на Италия. "Това е време, в което, ако искаме да бъдем част от историята, трябва да осъзнаем, че носим отговорност пред милиони хора, които са ни избрали". Тя обеща, че няма да предаде доверието, което избирателите са ѝ гласували.

"Ако бъдем призовани да управляваме страната, ще го направим за всички, за да обединим народа, като се възползваме максимално от това, което обединява, а не от това, което разделя", добави тя в кратко изявление пред журналисти в Рим.

Мелони заяви, че съжалява за факта, че избирателната активност

в Италия е била най-ниската в историята на парламентарни избори. По думите ѝ предизвикателството е политиците да накарат хората отново да вярват в институциите и да се възстанови връзката между държавата и гражданите.

Джорджа Мелони
Джорджа Мелони Източник: AP/БТА

Гуидо Крозето, съосновател на партията "Италиански братя"

на Джорджа Мелони, обеща, че бъдещото дясноцентристко правителство ще работи с правителството в оставка на премиер Марио Драги, за да подготви навреме закона за бюджета за 2023 г., предаде АНСА.

"Законът за бюджета трябва да бъде изпратен в Брюксел на 16 октомври", каза Крозето на организирана от партията проява. "Така че новото правителство ще разполага с един ден, за да го направи", след като поеме властта, добави той. "Ето защо смятам, че трябва да работим за диалог между старото и новоизбраното правителство, като работим заедно", каза още Крозето.

Силното представяне на партията "Италиански братя" обнадежди съюзниците ѝ в Европа, които приветстваха изборната победа.

Сред първите, които празнуваха, бяха колегите евроскептици от крайнодесния спектър. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки поздрави Мелони в Туитър. Партията "Национален сбор" на френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен също приветства резултата като "урок по смирение" за ЕС.

Сантяго Абаскал, лидер на испанската крайнодясна опозиционна партия "Вокс", приветства победата на Мелони, като написа в Туитър, че "милиони европейци възлагат надеждите си на Италия". Тя "показа пътя за горда и свободна Европа на суверенни страни, които могат да си сътрудничат в името на сигурността и благоденствието на всички".

Лявоцентристката Демократическа партия призна поражението си на вчерашните парламентарни избори в Италия, предаде АНСА.

"Не можем да не признаем победата на десницата, предвождана от Джорджа Мелони, предвид данните, наблюдавани до момента", заяви на пресконференция Дебора Сeракиани, отговорничката по партийната дисциплина на Демократическата партия в долната камара на парламента.

"Това е една тъжна нощ за страната", добави тя.

Дебора Сeракиани
Дебора Сeракиани Източник: AP/БТА

Лидерът на Движение "Пет звезди" Джузепе Конте заяви, че е доволен от представянето на формацията си на парламентарните избори, предаде АНСА.

"Всички казваха, че ни очаква поражение",

каза бившият премиер Конте. "Ние сме третата по численост партия (в парламента) и затова носим голяма отговорност".

Изглежда, че резултатите донякъде оправдаха решението на Конте да предизвика правителствена криза, която доведе до разпадането на коалицията на премиера Марио Драги, въпреки че това означаваше край на предизборния пакт с лявоцентристката Демократическа партия.

Конте също така заяви, че ще се бори твърдо срещу всеки опит на бъдещо дясноцентристко правителство

да премахне минималната работна заплата - водеща политика, въведена от първото от двете му правителства.

Ето и какво пишат медиите по света за изборите в Италия

Лидерката на постфашистката партия "Италиански братя" Джорджа Мелони е фаворит за премиер на Италия, след като получи близо една четвърт от гласовете на вчерашните избори, пише френският вестник "Либерасион".

Четиридесет и пет годишната лидерка изглежда ще е първата жена, която ще заеме премиерския пост в Италия,

ще оглави най-дясното правителство на страната от Втората световна война насам и ще отправи предизвикателство към германско-френското влияние в ЕС, отбелязва британският в. "Телеграф".

Нейната крайнодясна коалиция е получила между 41 и 45% от гласовете, според частичните резултати, цитирани от вестниците, което е достатъчно, за да ѝ даде контрол и над двете камари на италианския парламент.

За самата нея резултатите от изборите вече са ясни, пише френският в. "Монд", като цитира думите ѝ,

че италианците са изпратили "ясно послание в полза на дясно правителство, водено от "Италианските братя". Тя обеща също "да управлява за всички италианци" и да работи за обединяване на нацията.

Оставайки в опозиция на всички правителства, ръководили страната след предишните парламентарни избори през 2018 г., партията "Италиански братя" се наложи като водещата

алтернатива и подобри резултата си от 4,3% от гласовете до близо 26,50% , отбелязва френското издание, цитирайки все още неофициалните данни. Изданието припомня, че успехите на италианската крайна десница са отбелязани по-малко от две седмици след победата на шведския консервативен блок, включващ партията "Шведски демократи", произлизаща от неонацистко движение.

В страна с хронична политическа нестабилност като Италия обаче експертите единодушно предричат кратък живот на победилата коалиция,

съставена от три партии с конкуриращи се стремежи. За Мелони "предизвикателството ще бъде да превърне изборния си успех в лидерство на правителство, което да успее да се задържи", смята Лоренцо де Сио, преподавател по политически науки в Свободния международен университет за социални изследвания "Гидо Карли" в Рим.

Но нейните коалиционни партньори имат далеч по-голям политически опит

и може да ѝ създадат трудности, отбелязва в. "Монд", като припомня, че Мелони и Салвини са на противоположни позиции по украинския въпрос например.

Ето какво пишат и медиите в Италия:

Десноцентристката коалиция оправда прогнозите на социолозите и спечели предсрочния вот в Италия, единодушни са италианските медии АНСА, „Република”, „Кориере дела сера”, „Стампа”, „”РАИ Нюз”, „Скай 24 Ти Джи” и „Ти Джи 24 Ком”. И докато продължава броенето на гласовете, всички медии констатират, че избирателната активност е била 63,9 процента, което е спад с 9 процентни пункта в сравнение с изборите през 2008 г., когато беше 72,9 процента. Това е исторически спад, отбелязва новинарската агенция АНСА. Партиите така и не успяха да привлекат онези близо 38 процента от избирателите, които до последно казваха, че са разочаровани от политиците и няма да гласуват или просто не знаеха за кого да гласуват. На такава стратегия особено разчиташе Енрико Лета, лидерът на Демократическата партия, надявайки се да получи почти същия процент като десницата, но това не се случи, констатира агенцията.

Изразено в проценти към този момент партиите резултатите са следните:

26,2 процента за патриотичната, суверенистка и консервативна партия „Италиански братя” на Джорджа Мелони, определяна от западни издания и някои италиански анализатори и като постфашистка; 8,9 процента за крайнодясната партия „Лига”  на бившия вътрешен министър Матео Салвини и 8,1 процента за десноцентристката партия „Форца Италия” на бившия премиер Силвио Берлускони. Тези три партии оформяха ядрото на дясната предизборна коалиция. В нея влизаше още един малък коалиционен партньор, който получава под 1 процент.

Това означава, че общо дясната коалиция на този етап има почти 44 процента, посочва „Република”.

Това е малко по-ниско от прогнозираните от социолозите 45-48 процента. Лекият спад идва от неочаквано лошото представяне на „Лига” на Салвини, за която се очакваше, че ще получи между 11 и 13 процента. Спадът едва ли се нрави на амбициозния ѝ лидер. Вчера освен това Салвини, когото мнозина привърженици на десницата, обвиняват в политическа нестабилност заради някои обрати в позицията му в последните години, получи и косвена критика от Берлускони, припомня „Кориере дела сера”. Точно в деня на изборите Берлускони намекна шеговито, че за разлика от Мелони, която от ранна възраст е работила, за да се издържа, Салвини е бил само в политиката.

В лявото пространство коалицията около Демократическата партия на Лета получава общо 26,4 процента, а самата Демократическа партия - 19,2 процента. За коалицията това е по-добро представяне от прогнозираното, но за самите демократи е поражение, тъй като те очакваха между 20-21 процента, посочва „Република”. Като цяло демократите натрупаха негативи като управляваща сила в разгара на пандемията, когато локдауните и строгите антиковидни мерки, въведени от тях, породиха протести.

В лявата коалиция доста под очакванията се представи новата партия на досегашния външен министър Луиджи Ди Майо „Граждански ангажимент”,

обединила се в предизборна листа с Демократичен център и получила само 0,6 процента. Това може да е повод за размисъл за Ди Майо - дали не е допуснал грешка, като се отцепи тази година от "Движение 5 звезди", за да създаде нова политическа сила. На изборите самото антисистемно движение на бившия премиер Джузепе Конте получи 15,1 процента, което е с около 2 процентни пункта по-високо от прогнозираното и е доста добро постижение, както и самият Конте отчете, предвид факта, че то също управляваше в разгара на пандемията и налагаше в коалиция с демократите строгите локдауни и рестрикции в Италия.

Централният блок, съставен от „Италия Вива” на бившия премиер Матео Ренци и „Действие” на бившия му министър

на икономическото развитие Карло Календа, получи 7,8 процента, което ги прави интересен политически играч. Но и двамата лидери на партиите от центъра са известни с това, че в последния момент променят позициите си, припомнят италиански издания.

Обобщавайки всички тези данни, които още не са окончателни, „Република” коментира:

„Мелони превзе Италия и ще има правителство, ръководено от нейните „Италиански братя”. Изданието отбелязва и, че чрез Мелони е победил протестният вот, защото единствено тя не е участвала в досегашните три правителства и не може да бъде обвинявана за кризите в Италия, вината за които се хвърля върху досегашните управници. Вестникът обаче отчита, че сега в Италия настъпва и нов популистки политически сезон, предвид факта че и партията на Мелони и нейните партньори – формациите на Берлускони и на Салвини, бяха упреквани в миналото в популизъм. За Джузепе Конте изданието коментира, че за него изборите са били реванш след разцепването в Движение "Пет звезди”, а заради разцепването пък Ди Майо е платил политическата цена и не влиза в парламента с новата си партия.

Италия направи десен завой, а лидерката на „Италиански братя” увери, че няма да предаде доверието на италианците и обеща отговорно управление, обобщава „Стампа”.

Идването на власт на Мелони вече плаши международната общност, а в редица международни медии се коментира, че Мелони ще бъде най-десният премиер на Италия от Мусолини насам, допълва вестникът. Изданието също коментира, че партията на Салвини е отбелязала спад, че изборите са били разочарование за демократите, които се представяха за естествени гаранти на евроатлантическите и прогресивните идеи. Вестникът отчита и, че "антисистемните петзвездни" са трета политическа сила в парламента, което ги прави отново важен фактор в политиката.

Докато Мелони се радва на победата, а суверенистите и националистите от цяла Европа я поздравяват, Брюксел мълчи. Новината за победата на Мелони се превърна в горещата водеща новина за всички международни медии, посочва АНСА.

Абсолютно мнозинство за десноцентристите, водени от „Италиански братя”, коментира и „РАИ Нюз”.

Агенцията цитира обаче представителката на Демократическата партия Дебора Серакиани, според която вчерашната вечер е била тъжна за страната и изтъква, че десницата може и да има мнозинство в парламента, но няма мнозинство в страната заради ниската избирателна активност като цяло.

Сайтът на телевизия „Скай Ти Джи 24” припомня, че една  от първите задачи, които си е поставила партията на Мелони и по която тя ще работи като управляваща сила, е целево актуализиране на италианския план за постпандемично възстановяване, по който Италия получава около 200 милиарда евро от Брюксел.

Новинарският сайт „Ти Джи 24 ком” обобщава възторжените реакции на европейските суверенисти, доволни от победата на Мелони.

Сред тези реакции бяха коментарите на полския премиер Матеуш Моравецки, на Балаш Орбан, съветник на унгарския премиер Виктор Орбан, на Марин Льо Пен и Жордан Бардела от френската крайнодясна партия „Национален сбор”, на крайнодесния френски популист Ерик Земур, на лидера на испанската крайна десница „Вокс” Сантяго Абаскал. Поздравления дойдоха и от сина на бразилския президент Жаир Болсонаро – Едоардо Болсонаро. Във всички тези поздравления се посочваше, че Италия е решила да вземе съдбата си в свои ръце, като е гласувала най-голямо доверие на партията на Мелони.

25 септември 2022 г. донесе един епохален резултат в италианската политика по няколко причини, отчита „Кориере дела сера”.

Първо, Италия има шанс да бъде управлявана за първи път от жена  - Джорджа Мелони. Второ, слага се край на проекта на Салвини именно той да създаде национална лига, която да въплъщава идеите на десница в Италия. Трето, излезе наяве голямата криза на идентичността на Демократическата партия, която не успя да се представи като достоен противник в дуела с партията на Мелони. Изданието нарича случилото се вчера на изборите истинско земетресение. Вестникът прогнозира, че при съставянето на коалиционно правителство трусовете ще продължат, тъй като вероятно Салвини отново ще предяви претенции към вътрешното министерство, а Берлускони ще поиска негов партиен представител да е начело на външното министерство. Като не бива да се забравя, че последната дума по съставяне на правителството е на държавния глава Серджо Матарела.

Всички медии припомнят, че на тези избори се гласуваше за първи път за по-малък състав на Камарата на депутатите и на Сената, които чрез конституционни промени от 2020 г. наброяват вече съответно само 400 и 200 места спрямо досегашните 630 и 316.

Вчерашните избори се проведоха шест месеца по-рано от предвиденото, след като в края на юли се разпадна правителството на единството на премиера Марио Драги, което се радваше на широка популярност сред гражданите. Драги обаче остава на поста служебен министър-председател до полагането на клетва от новото правителство.

Италия избира нов парламент

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
- Господине, провеждаме анкета. Може ли да Ви зададем няколко въпроса? - Може! - Прекалявате ли с алкохола? - Да! - Играете ли комар? -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

e

Пандемията от COVID-19 е влошила още повече състоянието на най-бедните страни

Теми в развитие Преди 1 час

Докладът на Световната банка е изключително мрачен в сухите цифри

Зала Малмьо Арена в Швеция

Израелски журналисти: Ислямски екстремисти планират да атакуват "Евровизия 2024"

Свят Преди 2 часа

Опасения преди настоящото издание на музикалния конкурс в Швеция

<p>Арестуваха 60-годишен мъж, ухапал три пъти полицай</p>

Задържаха 60-годишен мъж, ухапал три пъти полицай в Ломско

България Преди 2 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров

България Преди 2 часа

Той бе дългогодишен преподавател в Техническия университет във Варна

Заради "нарушение на морските закони": Иран е превзел кораба "Еърис"

Заради "нарушение на морските закони": Иран е превзел кораба "Еърис"

Свят Преди 2 часа

Насер Канани подчерта, че няма съмнение, че плавателният съд е свързан с Израел

4,3 по Рихтер разлюля остров Крит

4,3 по Рихтер разлюля остров Крит

Свят Преди 2 часа

Епицентърът на труса е локализиран на 456 км югоизточно от Атина

Салман Рушди

Салман Рушди е имал пророчески сън за атаката, при която загуби окото си

Свят Преди 2 часа

"Гледах как кръвта ми тече и след това си помислих, че вероятно умирам", разкрива той за атаката, при която едва не загуби живота си

Джей Зи и Бионсе

Кой е собственик на най-скъпия имот в Калифорния? (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Или как изглежда имение за 200 милиона долара

<p>Огромен пожар избухна в испанската провинция Аликанте (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Заради високите температури: Огромен пожар избухна в испанската провинция Аликанте

Свят Преди 3 часа

На много места температурите са с 10°C по-високи от нормалните за сезона

Денис и Дари: В живота сме големи късметлии, в “Един за друг” - не!

Денис и Дари: В живота сме големи късметлии, в “Един за друг” - не!

Любопитно Преди 3 часа

Лъчезарните Денис и Дарина от Мадан са поредната двойка, която напуска “Един за друг” 5

<p>Нови разкрития за нападателя, който уби шестима души в&nbsp;Сидни</p>

Атаката в Сидни: Похитителят може целенасочено да е нападал жени

Свят Преди 3 часа

Подобни нападения са рядкост в страната, тъй като тя има едни от най-строгите закони в света

Руски обстрел в Източна Украйна, има жертви

Руски обстрел в Източна Украйна, има жертви

Свят Преди 3 часа

Длъжностни лица предупреждават, че източната фронтова линия става все по-несигурна

<p>Възрастна жена изхвърли над 40 хиляди&nbsp;през терасата заради &quot;Ало&quot; измама</p>

Възрастна жена хвърли над 41 хил. лева през терасата заради "Ало" измама

България Преди 3 часа

Торбичката е съдържала 35 000 лева и 3 400 евро

Внимание! Променят движението по бул. „Патриарх Евтимий“ в София

Внимание! Променят движението по бул. „Патриарх Евтимий“ в София

България Преди 3 часа

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства в участъци по бул. „Патриарх „Евтимий“ в периода от 14 до 19 април

<p>Германия може да забрани пътуванията с кола през уикенда&nbsp;&nbsp;</p>

Ново 20: Заради климата, германците няма да могат да пътуват през уикенда с кола

Технологии Преди 3 часа

Причината е, че транспортният сектор не е отговорил на климатичните цели; опонентите не са съгласни, казвайки, че това е опит за извличане на политически дивиденти