34

П оследният опит на Брюксел да окаже натиск върху най-силния човек в Китай се провали. Това се случи в началото на април, когато руската агресия в Украйна беше достигнала своя връх. Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен искаше да сключи пакт със Си Дзинпин. От държавния глава и лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) се очакваше да застане на страната на ЕС и да заеме ясна позиция срещу Владимир Путин. Идеята обаче се провали. Си отряза шефката на ЕК, предават от DW.

Фон дер Лайен се опита да спаси ситуацията. Ако Китай не подкрепя европейските санкции, то поне не трябва да ги подкопава, каза тя. В противен случай Пекин "ще загуби много от престижа си в Европа", предупреди тя. Си не изглеждаше особено впечатлен. Той не се противопостави срещу Путин, а препоръча на европейците да намалят зависимостта си от Съединените щати.

Германия: "Русия е бурята, но Китай е климатичната промяна"

Преосмисляне на отношенията с Китай

Най-късно тогава в Брюксел стана ясно, че ЕС трябва да преосмисли отношенията си с Китай. Силният човек в Пекин не е склонен да застане дори срещу агресията на Путин - затова и тесните икономически връзки сега се разглеждат като трудно изчислим риск. Зависимостите от комунистическата страна са прекалено високи - както зависимостта от Китай като пазар, така и зависимостта от доставките на суровини и стоки.

"Литият и редкоземните метали скоро ще бъдат по-важни от петрола и газа", заяви фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург пет месеца по-късно. Само че Китай контролира почти целия пазар в сектора, посочи тя. "Трябва да предотвратим повторно изпадане в зависимост, каквото сега изпитваме по отношение на газа и петрола."

"Си не се притеснява от война"

Почти 90% от редкоземните метали се обработват в Китай. А вътрешният пазар на ЕС е зависим от първичните продукти. Затова експертите от мозъчните тръстове внимателно слушаха всяка дума и всяко изречение от речта на Си, произнесена на конгреса на Комунистическата партия.

"Речта трябва да разтревожи дълбоко германските и европейските икономически елити", коментира експертът по Китай Тим Рюлиг от Германския съвет за външна политика. Защото китайският лидер ясно заяви, че няма да се откаже от Тайван и, ако е необходимо, ще използва и сила, каза още той. "Си не се притеснява от война."

Автомобилната и химическата промишленост са зависими

Дали САЩ биха реагирали с военни средства при подобен сценарий? Отговорът на този въпрос за мнозина все още е неясен. Сигурно е обаче, че в случай на военна агресия на Китай срещу Тайван, ще последват строги икономически санкции, поне толкова строги, колкото са и тези срещу Русия сега.

Това би засегнало най-силно Германия. Нито една страна в ЕС не е толкова зависима от търговията си с Китай, колкото Германия. Рюлиг вижда заплаха за целия бизнес модел на големите германски компании: "Това съвсем не означава, че цялата германска икономика е зависима от Китай", казва експертът. "Но  основни сектори - като автомобилната и химическата промишленост - са силно зависими от Китай."

Китай: Запазваме правото си да решим със сила въпроса

Германските фирми и добрите контакти с Пекин

В момента химическата компания BASF инвестира десет милиарда евро в Китай. Това се счита за почти безпрецедентен ангажимент в историята на компанията. Volkswagen също продължава да разчита на добрите си контакти с Пекин. Автомобилната компания продава 40% от всичките си нови автомобили в Народната република. Дори и растежът на Китай да се забави, пазарът на автомобили там се възстановява по-добре от пандемията, отколкото в други съпоставими региони по света. Напоследък новите регистрации на коли в Китай отбелязват ръст от 15 процента.

Това кара ръководството на Volkswagen да продължи да работи там както досега. Дори и разкритията за принудителния труд в лагерите за уйгури, намиращи се близо до производствените обекти на Volkswagen - доказано чрез сателитни снимки - не помрачават радостта от добрия бизнес. "Става дума за това ние да разпространяваме нашите ценности по света", коментира главният изпълнителен директор на компанията Оливер Блуме пред "Билд ам Зонтаг" в началото на септември. "Също и в Китай, също и в уйгурския регион," допълва той. 

Какво прави Берлин?

Според критици големите германски компании поставят съдбата си в ръцете на Китай, което излага на риск стотици хиляди работни места.

Политикът от Зелената партия Райнхард Бютикофер, който в Европейския парламент е смятан за изключителен експерт и същевременно за остър критик на управляващата класа в Пекин, казва, че забелязва все по-критично отношение сред малките и средните предприятия към бизнеса с Китай. Но Бютикофер посочва и какво не е допустимо - това, че "шефовете на отделни компании смятат, че каквото е добро за изпълнителния директор на Volkswagen или на BASF, е правилно решение и за цяла Германия."

Политиката би могла да предприеме мерки срещу това, смята експертът Рюлиг - например като за инвестициите вече не се дават толкова щедри държавни гаранции. "С тези гаранции Берлин десетилетия наред подпомагаше политически икономическите дейности в Китай." В сегашната ситуация на това трябва да се сложи край, настоява той.

Китай и икономическият национализъм

Наскоро министърът на икономиката Роберт Хабек ограничи някои гаранции за рисковете, включително и заради нарушенията на правата на човека в Китай. Хабек и министърката на външните работи Аналена Бербок, и двамата от Зелените, настояват за по-твърда позиция спрямо Пекин. Администрацията на канцлера Олаф Шолц обаче демонстрира по-мек тон и изглежда все още разчита на сътрудничество.

Евродепутатът Бютикофер настоява германското правителство да намали своите зависимости веднага. Той също е слушал внимателно речта на Си. Частта от нея с нападките срещу Тайван е получила най-дълги аплодисменти в залата. "Това трябва да се вземе много насериозно."

Китай е поел курс към икономически национализъм, смята Бютикофер. Това означава отделяне от Запада там, където ръководството на ККП смята, че може да засили собствената си тежест чрез повече независимост, както и опит международните инвеститори да изпаднат в зависимост от Китай, "за да могат да ги използват срещу правителствата на техните страни, ако се наложи".

Коментари 34
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

34 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 42 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 13 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 14 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 14 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 14 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 14 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 14 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 14 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 14 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 15 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите