43

С еверна Корея миналата седмица изстреля балистични ракети с малък обсег, докато държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се подготвяше да открие среща на върха за демокрацията в Южна Корея. Това се случи и дни след като САЩ и Южна Корея приключиха продължили 11 дни съвместни военни учения, наречени "Щит на свободата", отбелязва катарската медия "Ал Джазира". Северът отдавна осъжда съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, като ги нарича репетиции за инвазия.

Реално Северна и Южна Корея са в състояние на война, тъй като никога не са сключвали мирен договор след кървавия конфликт на Корейския полуостров в средата на миналия век.

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към източните си води

По-рано този месец Пхенян предупреди, че Сеул и Вашингтон ще платят "скъпа цена" за тазгодишните учения "Щит на свободата", в които участваха два пъти повече военнослужещи от миналата година.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отново демонстрира, че се подготвя за противопоставяне с противниците си, като заяви, че времето за мирно отношение с Южна Корея е приключило и той има право да унищожи съседа си, посочва "Блумбърг". За да подкрепи заплахите си, Ким засилва способностите си за нанасяне на удари, като провежда с бързи темпове изпитания на най-новите си балистични ракети - те стават по-големи, по-смъртоносни и могат да достигнат САЩ и съюзниците им в Азия. Той също така често се появява с дъщеря си на демонстрациите на военна мощ, сигнализирайки, че има подготвено следващо поколение лидери на семейната династия, изкована по време на Студената война.

Южна Корея превъзхожда значително КНДР във всяко едно военно и индустриално отношение. С изключение на ракетите, Пхенян разполага с изключително остарели оръжия от 60-те години на миналия век. Севернокорейската икономика работи в постоянен военен режим от Корейската война насам, но дори военната ѝ индустрия е остаряла и неефективна в сравнение с тази на Южна Корея.

Ракетите и ядрените бойни глави в някаква степен служат като изравнител на силите – Ким може да заплашва, че ако режимът му бъде застрашен, ще нанесе огромни загуби на цивилното население на противниковите страни.

Севернокорейски медии за дъщерята на Ким Чен-ун: Велик водач

Севернокорейските междуконтинентални ракети, предназначени да носят ядрени бойни глави могат да достигнат дори континенталната територия на САЩ.

Ким също така модернизира ракетния си арсенал, като се сне от въоръжение старите варианти на ракетите "Скъд" от съветската епоха и премина към ракети, които разчитат в голяма степен на по-нови руски технологии и могат да бъдат произвеждани въпреки санкциите срещу режима му. Освен това той се стреми да увеличи заряда на бойните им глави.

През 2021 г. Пхенян обеща да произведе хиперзвукови ракети и други високотехнологични оръжейни системи и оттогава усилено провежда изпитания на нови оръжия, за да се бори с предполагаемата враждебност от страна на САЩ, отбелязва "Форин полиси". 

Военните разходи на Северна Корея възлизат на между 7 и 11 млрд. долара годишно или 20-30% от брутния вътрешен продукт на страната, което няма прецедент, дори при държави като Русия, водещи активна война в момента. С тези средства обаче на теория трябва да се издържа армия от 1-1,2 млн. души. Реално голяма част от тях отиват за производство на ракети, сочат данните на ЦРУ.

Само през миналата година Северна Корея е провела 33 ракетни изпитания, по данни на Центъра за контрол над въоръженията и неразпространение - огромен скок спрямо осем през 2021 година.

Изпитанията на Северна Корея "заплашват мира и сигурността на Япония, региона и международната общност", заяви японският министър-председател Фумио Кишида, като добави, че Пхенян нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на Северна Корея да извършва изпитания на балистични технологии. В отговор на това Вашингтон, Сеул и Токио разшириха съвместните си военни учения, отбелязва "Форин полиси".

Русия засега побеждава САЩ и ЕС във войната на икономиките

Хиперзвуковите ракети с твърдо гориво "потенциално могат да неутрализират южнокорейско-американската система за противоракетна отбрана", коментира пред агенция Франс прес Ян Му-джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Сеул. 

Миналата година Северна Корея обяви, че е извършила успешно изпитание на първата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, което е сигнал за значителен напредък в ядрения потенциал на страната. А през януари тя изпробва в полет балистична ракета на твърдо гориво с хиперзвукова, маневрена бойна глава. Експертите прогнозират, че Пхенян ще засили ракетните си изпитания преди президентските избори в САЩ през ноември.

Технологичното усъвършенстване на севернокорейските ракети вероятно се дължи на помощ от Русия в замяна на доставки на артилерийски снаряди за войната с Украйна.

"Северна Корея може би изчаква да минат изборите в Южна Корея и Съединените щати, преди да започне отново дипломатически диалог с тези страни и вероятно иска да укрепи позициите си, като разработва оръжия и се опитва да предизвика разделения между съюзниците на САЩ", смята Лейф-Ерик Если, професор по международни изследвания в университета "Ихва" в Сеул. 

Съществуват опасения, че Северна Корея може допълнително да увеличи натиска тази година, тъй като освен в САЩ ще се произведат избори и в Южна Корея, посочва "Уошингтън поуст".

Повечето анализатори се съмняват, че Ким наистина се готви за война, но южнокорейски официални представители повдигнаха въпроса за възможността за по-малки провокации в граничните райони, включително по оспорваната западна морска граница, която през последните години стана място на кървави сблъсъци.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 43
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

43 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 1 час

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 7 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 8 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят