22

В края на 2022 г. САЩ започват "строга подготовка" за евентуален удар на Русия по Украйна с ядрено оръжие, което би било първата ядрена атака по време на война, откакто САЩ хвърлиха атомните бомби над Хирошима и Нагасаки преди близо 80 години. Това твърдят двама високопоставени служители на администрацията на САЩ пред CNN.

Администрацията на Байдън е била особено загрижена, че Русия може да използва тактическо или бойно ядрено оръжие, твърдят служителите пред CNN.

За първи път съобщих, че американски служители се притесняват Русия да не използва тактическо ядрено оръжие през 2022 г., но в новата си книга "Завръщането на великите сили",  разкривам ексклузивни подробности за безпрецедентното ниво на планиране на извънредни ситуации, извършено, тъй като висшите членове на администрацията на Байдън стават все по-притеснени от ситуацията, казва авторът на книгата Джим Скуто.

"не беше само хипотетична - тя се основаваше и на информация, която получихме.", допълва той. 

"Трябваше да планираме така, че да сме във възможно най-добра позиция в случай, че това вече немислимо събитие наистина се случи", казва висш служител на администрацията пред автора на книгата.

През този период от края на лятото до есента на 2022 г. Съветът за национална сигурност свика поредица от срещи, за да създаде планове за действие при извънредни ситуации "в случай на много ясна индикация, че са на път да направят нещо, да атакуват с ядрено оръжие, или ако просто го направят, как ще реагираме, как ще се опитаме да го предотвратим или възпрем", каза ми първият висш служител на администрацията, разкрива Скуто.

"Не мисля, че много от нас, които започваха работа, очакваха да отделят значително време за подготовка на сценарий, който преди няколко години се смяташе за отминала епоха", казва служителят от администрацията пред Скуто. 

Руснаците са обградени

Късното лято на 2022 г. се оказва опустошителен период за руските сили в Украйна. Украинските сили настъпват към окупирания от Русия Херсон в южната част на страната. Градът беше най-голямата награда на Русия след инвазията. Сега съществуваше опасност той да бъде загубен в резултат на украинското контранастъпление. От решаващо значение е, че с напредването на украинските сили цели руски части са застрашени от обкръжаване. Според мнението на администрацията подобна катастрофална загуба би могла да бъде "потенциален спусък" за използване на ядрени оръжия.

"Ако значителен брой руски военни са били пленени или победени - ако животът им е бил разбит като такъв - това е било нещо като предвестник на потенциална заплаха директно за руската територия или руската държава", казва първият високопоставен служител на администрацията.

"В Херсон по това време имаше все повече признаци, че руските линии могат да се сринат. Десетки хиляди руски войници бяха потенциално уязвими."

Русия губеше позиции в рамките на украинската суверенна територия, а не в рамките на Русия. Но американските служители се опасяваха, че руският президент Владимир Путин вижда това по различен начин. Той беше казал на руския народ, че Херсон вече е част от самата Русия, и затова можеше да възприеме опустошителната загуба там като пряка заплаха за него и руската държава, припомня служителят от администрацията, цитиран в книгата "Завръщането на великите сили".

"Нашата оценка от известно време беше, че един от сценариите, при които те биха обмислили използването на ядрени оръжия, [включваше] неща като екзистенциални заплахи за руската държава, преки заплахи за руската територия", казва първият висш служител на администрацията.

При такава оценка Русия би могла да разглежда тактически ядрен удар като възпиращо средство срещу по-нататъшни загуби на руска територия в Украйна, както и срещу всяко потенциално нападение срещу самата Русия.

Фалшив флаг

В същото време руската пропагандна машина разпространява нова фалшива история за украинска мръсна бомба, за която американските власти се опасяват, че може да послужи като прикритие за руска ядрена атака.

През октомври 2022 г. министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе серия от телефонни разговори с представители на отбраната в САЩ, Обединеното кралство, Франция и Турция, като им съобщи, че Кремъл е "обезпокоен от възможни провокации от страна на Киев, включващи използването на мръсна бомба".

Представители на САЩ и други западни държави отхвърлиха руските предупреждения. Все пак посланикът на Русия в ООН предаде писмо директно на ООН, в което подробно се описваше същата предполагаема заплаха. Руски официални лица твърдяха, че Украйна ще построи и взриви мръсна бомба срещу руските сили и след това ще обвини Русия за нападението.

Представителите на САЩ отхвърлиха руските предупреждения, но се опасяваха от мотивацията зад тях, казва източникът, цитиран в книгата.

"Руските публични послания излязоха съвсем не на място по отношение на възможността Украйна да използва мръсна бомба, което според нас не се основаваше на реалността", казва първият висш служител на администрацията. "По-притеснителното" за този служител било, че руснаците били способни да кажат тези неща "или като претекст да направят нещо безумно, или като прикритие за нещо, което самите те смятаха да направят. Така че това беше доста обезпокоително."

Но имаше още една част, която издигна тези опасения на ново ниво. Западните разузнавателни служби бяха получили информация, че между руски официални лица вече има съобщения, в които изрично се обсъжда ядрен удар.

Източникът допълва, че е имало "индикации, които долавяхме чрез други средства, че това е нещо, което поне се обсъжда на по-ниски нива в руската система".

Достъпът на САЩ до руските вътрешни комуникации се е оказвал възможен и преди. В навечерието на инвазията в Украйна САЩ са прихванали руски военни командири, които обсъждали подготовката за инвазията - комуникации, които били част от оценката на американското разузнаване, която по-късно се оказва точна, че инвазията е неизбежна.

"Това никога не е еднозначна, черно-бяла оценка", казва висшият служител на администрацията.

"Но изглеждаше, че нивото на риска се повишава, надхвърляйки това, което е било във всеки друг момент".

Дали САЩ знаят?

В нито един момент САЩ не са открили разузнавателна информация, която да показва, че Русия предприема стъпки за мобилизиране на ядрените си сили, за да извърши такава атака, пише CNN.

"Очевидно отдавахме голямо значение на проследяването и имахме някаква възможност поне да проследяваме подобни движения на нейните ядрени сили", казва източникът пред автора на книгата Скуто. 

"И в нито един момент не видяхме индикации за стъпки, които бихме очаквали да предприемат, ако вървят по пътя към използване на ядрени оръжия."

Въпреки това американските служители не са сигурни, че ще разберат дали Русия премества тактически ядрени оръжия на място. За разлика от стратегическите ядрени оръжия, които могат да унищожат цели градове, тактическите или бойните ядрени оръжия са достатъчно малки, за да бъдат преместени безшумно и да бъдат изстреляни от конвенционални системи, които вече са разположени на украинското бойно поле.

"Ако това, което щяха да направят, е да използват тактическо ядрено оръжие, особено тактическо ядрено оръжие с много ниска мощност и особено ако щяха да използват само едно или много малък брой, не ни беше сто процента ясно, че непременно щяхме да знаем", продължава разказа си високопоставеният служител на администрацията.

Множество висши служители на администрацията взеха участие в спешната информационна кампания. Според висши служители на администрацията държавният секретар Антъни Блинкен е съобщил за опасенията на САЩ "много директно" на руския външен министър Сергей Лавров. Председателят на Съвместния комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили се е обадил на руския си колега, генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Според високопоставен служител на САЩ президентът Джо Байдън е изпратил директора на ЦРУ Бил Бърнс да разговаря със Сергей Наришкин, ръководител на руската служба за външно разузнаване, в Турция, за да съобщи за опасенията на САЩ от осъществяването на ядрен удар и да прецени руските намерения.

САЩ също така работиха в тясно сътрудничество със своите съюзници, както за разработване на планове за действие в случай на руска ядрена атака, така и за отправяне на предупреждения към руската страна относно последиците от такъв удар, пише CNN.

"Проведохме редица тихи разговори с основните съюзници, за да обмислим нашите идеи", казва източникът на информацията.

"Това е отличителна черта на целия ни подход - че правим тези неща по-добре и по-силно, когато сме напълно съгласувани с нашите съюзници."

Индия и Китай

Освен това САЩ се опитаха да привлекат помощта на държави, които не са съюзници, по-специално Китай и Индия, за да възпрат Русия от подобна атака.

"Едно от нещата, които направихме, беше не само да им изпратим директно послание, но и силно да настояваме, да оказваме натиск, да насърчаваме други държави, към които те може да са по-внимателни, да направят същото", казва вторият висш служител на администрацията пред автора на книгата.

Американските служители казват, че разяснителните кампании и публичните изявления на китайския лидер Си Дзинпин и индийския министър-председател Нарендра Моди са помогнали за предотвратяването на кризата.

"Мисля, че вярваме, че показването на загрижеността на международната общност по този въпрос, особено загрижеността на ключовите държави за Русия и Глобалния юг, също беше полезен, убедителен фактор и им показа каква може да бъде цената на всичко това", казва първият висш служител на администрацията.

"Мисля, че фактът, че знаем, че Китай, Индия и други страни са се включили, може да е оказал известно влияние върху мисленето им", разкрива втория високопоставен служител на администрацията.

"Не мога да докажа това положително, но мисля, че това е нашата оценка."

Във времето след ядрената тревога от края на 2022 г. попитах американски и европейски служители дали са идентифицирали подобни заплахи. Опасността намаля, когато войната навлезе в период на относително застойно положение на изток. Въпреки това САЩ и техните съюзници остават бдителни, пише авторът на книгата.

"От този период насам сме по-малко загрижени за непосредствената перспектива, но тя не е нещо, което никога не е далеч от ума ни", казва високопоставеният американски служител.

"Продължаваме да усъвършенстваме плановете си и ... не е изключено да се сблъскаме отново с нарастващия риск от това през следващите месеци."

Във видеото: Две години война в Украйна: Надеждата за мир продължава да изглежда далечна

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 9 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 2 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 3 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 17 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 17 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 18 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 18 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 18 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове