27

Н а територията на Полша, която е страна членка на НАТО, вчера много близо до границата ѝ с Украйна стана смъртоносна експлозия и САЩ и съюзниците им заявиха, че разследват непотвърдени съобщения, че взривът е причинен от заблудени руски ракети.

Взривът, който по данни на противопожарните служби, е убил двама души, породи опасения,

че руската война в Украйна прераства в по-мащабен конфликт. Полските власти заявиха, че взривът е причинен от ракета, произведена в Русия, но руското министерство на отбраната отрече да има нещо общо с взрива.

"Спешна среща" в Индонезия

Във връзка с инцидента в Полша президентът на САЩ свика днес сутринта в Индонезия „спешна“ среща на световните лидери. Байдън обеща „пълна подкрепа“ и помощ от страна на САЩ за разследването в Полша и „потвърди железния ангажимент на Съединените щати към НАТО.

След срещата Байдън заяви, че САЩ и техните партньори от НАТО разследват взрива, но първоначалната информация сочи,

че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия. Запитан за твърденията, че взривът е свързан с Русия, Байдън каза: "Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да говоря преди да проведем пълно разследване, но е малко вероятно, според траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, но ще видим". САЩ и страните от НАТО ще проведат пълно разследване преди да предприемат действия, каза още Байдън.

По-късно трима американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата,

ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде Асошиейтед прес. Според тях това е станало на фона на вчерашния опустошителен ракетен залп, изстрелян от Русия по електроенергийната инфраструктура на Украйна. Цитираните от Асошиейтед прес официални представители са пожелали да останат анонимни.

Тази оценка и изказванията на президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Индонезия се разминават с информацията,

дадена по-рано от високопоставен служител на американското разузнаване, който заяви пред Асошиейтед прес, че на полска територия са паднали руски ракети, отбелязва агенцията.

По-късно източник от НАТО заяви пред Ройтерс, че Байдън

е казал на партньорите си от Г-7 и НАТО, че експлозията в Източна Полша е причинена от ракета, изстреляна от украинската противовъздушна отбрана.

Извънредна среща на посланиците на НАТО

Няма данни, че снощният инцидент в Полша се дължи на умишлени действия, нито че Русия подготвя военно нападение срещу НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция след извънредно заседание на Северноатлантическия съвет.

Разследването по случая продължава и трябва да изчакаме резултатите, призова той.

Предварителната оценка показва, че вероятно случаят се дължи на това, че украинската противовъздушна отбрана се е задействала срещу руските ракетни удари, посочи Столтенберг.

Вината не е в Украйна, Русия носи цялата отговорност с продължаването на войната, заяви генералният секретар.

Той отбеляза, че снощният инцидент е настъпил в ден на масирани руски въздушни удари по Украйна. Русия трябва да спре тази безсмислена война, настоя Столтенберг. Той съобщи, че е разговарял с президентите на САЩ Джо Байдън и на Полша Анджей Дуда, и обобщи, че е необходимо да се запази спокойствие. Винаги сме готови да направим необходимото за защитата на всеки съюзник, заяви Столтенберг.

Реакцията на Полша

Полският премиер Матеуш Моравецки каза днес, че може да не се наложи да бъде задействана процедурата по член 4 от Северноатлантическия договор, след като стана ясно, че ракетата, която вчера уби двама души в страната, вероятно е била изстреляна от украинската противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс. НАТО ще разположи на територията на Полша допълнителни средства за противовъздушна отбрана, добави Моравецки на пресконференция. Член 4 предвижда консултации между съюзниците при заплаха.

Полският президент Анджей Дуда каза на същата пресконференция, че няма признаци за умишлена атака срещу страната.

Ракетата, която падна в Полша, вероятно е била изстреляна от украинската противовъздушна отбрана, предположи той. Полският президент добави, че това вероятно е била стара ракета С-300 съветско производство.

По-рано полското министерство на външните работи съобщи, че ракета, произведена в Русия, е паднала в източната част на страната.

Дуда беше по-предпазлив в изявленията си тази нощ, като посочи, че няма убедителни доказателства за това кой я е изстрелял и къде е произведена. Много е вероятно да поискаме консултации по член 4 от договора за НАТО, каза още тогава той. В същото време Полша привика посланика на Русия във Варшава за обяснение, след като Москва отрече да е отговорна за инцидента в полското село.

Реакцията на Русия

Ситуацията с падналите в Полша отломки от ракета не дава никакъв повод за ескалация, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Варшава можеше веднага да каже, че става дума за отломки от ракета,

изстреляна от противовъздушна система С-300, която няма нищо общо с Русия, каза още Песков. "Не, не знам да е имало такова нещо", отвърна говорителят, запитан от журналист дали руските власти са се свързали със САЩ или НАТО, за да не се стига до ескалация. "Работата е там, че няма и повод за ескалация. Поляците можеха веднага да съобщят, че става дума за отломки от ракета, изстреляна от система С-300. Ако го бяха направили, всички специалисти щяха веднага да разберат, че това не може да е била ракета, която има връзка с руските въоръжение сили", категоричен бе Песков. 

Някои страни направиха неоснователни твърдения във връзка с вчерашната експлозия в Полша, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Кремъл приветства "сдържаната" реакция на американския президент Джо Байдън във връзка с експлозията в Полша, предаде Асошиейтед прес. 

Малко по-рано руското министерство на отбраната съобщи следното: 

"Разпространените снощи в Полша снимки на отломки, намерени в населеното място Пшеводув, са еднозначно идентифицирани от руски военни специалисти като елементи от зенитна управляема ракета на ПВО С-300 на украинската армия", съобщи министерството, цитирано от ТАСС.

Според него руските ракетни удари срещу Украйна вчера са били нанасяни по цели, намиращи се поне на 35 км от полската граница.

"Искаме да подчертаем, че ракетните удари са нанасяни само на територията на Украйна и на разстояние не по-близо от 35 км от полско-украинската граница", каза говорителят на отбранителното ведомство генерал-лейтенант Игор Конашенков.

"Изявленията на различни украински източници и чуждестранни представители за падане в населеното място Пшеводув

на предполагаеми "руски ракети" са умишлена провокация с цел ескалация на положението", каза той. "На 15 ноември руските въоръжени сили нанесоха масирани удари с високоточни оръжия с голям обсег с въздушно и морско базиране срещу системата за военно управление на Украйна и свързаните с нея енергийни обекти", каза Конашенков и добави, че вчера не са нанасяни никакви удари по обекти в Киев.

Коментар дойде и от бившия руски президент Дмитрий Медведев,

който каза днес, че инцидентът с падналата ракета на полска територия показва, че Западът се доближава до следваща световна война, предаде Ройтерс. "Историята с украинския "ракетен удар" срещу полска ферма доказва само едно: Западът със своята хибридна война срещу Русия повишава вероятността от започване на световна война", написа днес Медведев в Туитър.

Реакцията на Украйна

Ракетният удар по Полша е "послание на Русия, адресирано до срещата на лидерите от Г-20", заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, който взе участие в срещата на остров Бали посредством видеоконферентна връзка, предаде Франс прес.

"Сред вас има държава терорист, от която трябва да се защитавате", изтъкна Зеленски по време на своето включване.

Над Украйна трябва да бъде обявена зона, забранена за полети, каза от своя страна украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от ДПА. Министърът заяви това, след като на територията на съседна Полша падна ракета, която отне живота на двама души. Случилото се засили опасенията от разрастване на конфликта в Украйна.

"Отправяме молба за затваряне на небето, защото то няма граници.

Няма граници и за неконтролируеми ракети. Както и за заплахите, които те носят за нашите съседи от Европейския съюз и НАТО", написа в Туитър Резников. "Това е реалността, за която предупреждавахме", допълни министърът.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза днес, че вината за всякакви "инциденти с ракети" е на Русия,

тъй като тя е започнала инвазията в Украйна, предаде Ройтерс. "Според мен е необходимо да следваме само една логика. Войната беше започната и се води от Русия. Тя извършва масирани атаки срещу Украйна с крилати ракети", посочи в писмено изявление съветникът, след като американският президент Джо Байдън каза, че ракетата, отнела живота на двама души в Полша, вероятно не е изстреляна от Русия. "Русия превърна източната част от европейския континент в непредсказуемо бойно поле. Умисълът, средствата за изпълнение, рисковете, ескалацията - всичко това произлиза от Русия. И не може да има друго обяснение за всякакви инциденти с ракети", добави Подоляк.

По темата

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 12 минути

Horizon OS ще може да се използва от още производители

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 44 минути

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 2 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 2 часа

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 2 часа

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

"Считам, че присъдата е справедлива": Адвокат с коментар на наказанието на Семерджиев

"Считам, че присъдата е справедлива": Адвокат с коментар на наказанието на Семерджиев

България Преди 2 часа

Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд

<p>Половината китайски градове бавно потъват, ето каква е причината</p>

Проучване: Почти половината от най-големите китайски градове бавно потъват

Любопитно Преди 2 часа

Данните показват, че 45% от градските територии в Китай потъват по-бързо от 3 мм годишно

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 3 часа

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 3 часа

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове