10

П реговорите за постигане на примирие в Либия се провалиха, след като генерал Халифа Хафтар, водещ атака по столицата Триполи, отказа да подпише предложеното от Турция и Русия споразумение и излетя изненадващо рано сутринта от Москва, където се провеждаха преговорите. По този начин, Хафтар оставя възможност за подновяване на военните действия в Либия, които вече предизвикаха разрушения и изпратиха сигнали за миграционна вълна. Засилва се и възможността за много по-широка външна намеса в конфликта, където са замесени интересите на няколко държави.

Президентът на Турция, с чиято подкрепа беше свикана срещата в Москва, изпрати послание към Хафтар заради липсата на консенсус. Ердоган подкрепя международнопризнатото правителство в Триполи и се обърна към Русия да окаже натиск върху Хафтар. Москва изпрати военна помощ на силите на генерала, а руските наемници от „Вагнер“ понесоха дори жертви по фронтовите линии около Триполи, преди да бъдат отчасти изтеглени към други райони на Либия преди няколко дни.

„Ако атаките по легитимното правителство на Либия продължат, няма да се въздържим да преподадем урок на Хафтар“,

заяви Ердоган пред управляващата партия в Турция, „Ние свършихме нашата работа, сега е ред на Путин и неговия екип“, добави той.

Турция реши да прати войски в Либия, Тръмп предупреди Ердоган

Не е ясно с какво конкретно не е бил съгласен Хафтар, за да не подпише споразумението, но неговият опонент – премиерът Файез Сераж, поиска изтегляне на силите на Хафтар към позициите от преди офанзивата срещу столицата, стартирала преди девет месеца. Провалът на преговорите, които се водят на фона на нестабилно примирие в Западна Либия, е поредният провален опит да се сложи край на войната. Непосредствено преди Хафтар да излети от Москва, се появиха съобщения за придвижване на военни сили в района на Триполи, което беше разчетено като подготовка за подновяване на офанзивата.

В Либия Русия и Турция подкрепят различни страни и през последните месеци заеха все по-категорични позиции в конфликта, увеличавайки своето видимо присъствие. Докато Турция изпраща помощ на Триполи, Москва подпомага Хафтар, който разчита също на Обединените арабски емирства и Египет. Но и двете държави смятат интервенциите за твърде скъпо начинание и потърсиха възможност за договорка. Подобно на стратегията от Сирия през 2018 г., когато Кремъл и Анкара се договориха за създаването на т.нар. „буферни зони“ около Идлиб, сега има подобен план и за Либия. Двете страни дори обявиха, че ще създадат съвместни патрули, които да наблюдават временното спиране на огъня в Западна Либия – идея, която те приложиха първоначално в Северна Сирия след интервенцията на Турция срещу кюрдските сили миналият октомври.

Хафтар е бивш военен от времето на Кадафи,

който дълго време живее в САЩ, където е изтеглен след прекаран военен плен в Чад по време на войната между Чад и Либия през 1980-те. След 2011г. той се завърна в Либия, а по-късно обяви намеренията си да обедини различните фракции в страната. През последните няколко години под претекст, че води война срещу тероризма, той стартира няколко военни офанзиви върху в Източна Либия, където след дълги сражения подчини Бенгази и Дерна в полза на правителството, базирано в град Тобрук.

Либия стана арена на геополитически сблъсъци и икономически интереси

След това той завзе редица територии в рядко населения юг, а през април миналата година започна офанзивата си към столицата Триполи. Преди седмица неговите сили завзеха родния град на Кадафи – Сирт – разположен стратегически между Бенгази и Триполи, което отвори пътя към град Мисрата. Мисрата разполага с мощни милиции и дори ограничена военновъздушна сила, а пристанището стана база, откъдето Турция доставя помощ за Триполи.

По време на своите военни кампании, Хафтар разчиташе и продължава да разчита на Египет и Емирствата, като неколкократно дронове на ОАЕ атакуваха Триполи. От година насам на сцената видимо се показа и Русия, след като неофициално подкрепяше силите на Хафтар още от 2017 г. Досега офанзивата в Триполи отне живота на 2000 души, а десетки хиляди бяха насилствено разселени.

Руският съветник Виталий Наумкин заяви, че отказа на Хафтар да подпише предложеното от Турция и Русия споразумение за край на военните действия в Либия, „не е пълен колапс“. Събитията както в Либия, така и по време на разговорите в Москва, поставят под съмнение очакваната в Берлин среща на 19 януари, която Ангела Меркел организира също за Либия. Ердоган заяви, че ще присъства на конференцията заедно с колегите си Владимир Путин и италианският премиер Джузепе Конте. Италия, която е бивша колониална сила в Либия, има силни интереси в страната и дори изгражда своя база в Южна Либия. Рим опита да сближи позициите на Триполи и Хафтар, но без успех. На срещата в Берлин се очаква да присъстват Турция, Русия, Италия, Великобритания, Франция, Египет, ОАЕ и Алжир.

Ердоган и Путин говориха за Либия и Сирия

Не е ясно какво ще предприеме другата европейска държава със силни интереси в Либия – Франция.

Макрон, който е изправен пред социално недоволство в страната и наскоро одобри изпращането на допълнителни сили в Мали, където действа военна мисия, има нужда от стабилизиране на Либия. С тази идея, Париж подкрепя от години не подкрепеното от ООН правителство на генерал Хафтар, което предизвиква сериозни критики към френския президент както от либийски кръгове, така и в ЕС.

Ескалацията в Либия, както и намесата на Турция и засилването на руското присъствие в страната идва на фона на напрежението заради газовите находища в Средиземно море. В началото на годината Гърция и Кипър стартираха газовия проект с Израел, наречен EastMed, докато Турция подписа договор с Триполи, който оспорва морски икономически зони и газови находища, към които има претенции и Атина. Макар Израел да стартира проекта с Гърция, бяха проведени преговори и с Анкара за прокарване на газопровод. ЕС опитва да посредничи в спора, но засега без успех, а това напрежение се отрази на боевете в Либия, след като по силата на споразуменията с Триполи, Турция изпрати свои военни части в Западна Либия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 1 час

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 1 час

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 2 часа

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 3 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 3 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета