0

П рез 2004 г. цунами, предизвикано от подводно земетресение с магнитуд 9,1 по Рихтер край Индонезия, унищожи крайбрежните общности около Индийския океан, убивайки най-малко 225 000 души в няколко страни. Огромният брой на загиналите беше отчасти причинен от факта, че много общности не получиха ранно предупреждение. За това разказват от BBC.

Според разкази на очевидци минути и часове преди природното бедствие животните в поразените крайбрежни общности започнали да се държат по-различно от обикновено

Слоновете тичали към по-високо място, фламингото изоставило ниско разположените места за гнездене, а кучетата отказвали да излизат на открито.

Източник: Getty Images

Системи за ранно предупреждение не съществуват в много райони, засегнати редовно от природни бедствия. През 2017 г. Световната метеорологична организация установи, че правителствата на около 100 държави все още нямат системи за ранно предупреждение за природни бедствия, към които са били предразположени.

Разказите за поведението на животните преди бедствия накарали някои изследователи да обърнат сериозно внимание на теорията, че животните може да имат „вградени системи“, които ги предупреждават за предстоящи природни бедствия.

Източник: Getty Images

Това повдига въпросът – Могат ли животните да осигурят естествени системи за ранно предупреждение за хората?

Едно от най-важните изследвания за това как животните могат да предсказват бедствия е извършено преди пет години от екип, ръководен от Мартин Викелски от Института за поведение на животните Макс Планк в Германия. Проучването включило записване на моделите на движение на различни животни (крави, овце и кучета) във ферма в земетръсния регион Марке в Централна Италия. Нашийници с чипове били прикрепени към всяко животно, което изпращало данни за движението си до централен компютър на всеки няколко минути между октомври 2016 г. и април 2017 г.

През този период официалната статистика регистрирала над 18 000 земетресения в региона, от малки трусове с магнитуд 0,4 до повече от 10 земетресения с магнитуд 4 или повече – включително опустошителното земетресение в Норсия с магнитуд 6,6.

Изследователите открили доказателства, че селскостопанските животни са започнали да променят поведението си до 20 часа преди земетресение. 

Всеки път, когато наблюдаваните селскостопански животни били 50% по-активни за повече от 45 минути, изследователите прогнозирали земетресение с магнитуд над 4,0. Седем от осем силни земетресения били правилно предвидени по този начин.

„Колкото по-близо бяха животните до епицентъра на предстоящия шок, толкова по-рано променяха поведението си“, казал Викелски през 2020 г., когато било публикувано проучването.

Източник: Getty Images

Друго проучване, проведено от Викелски, което наблюдавало движенията на маркирани кози по вулканичните склонове на планината Етна в Сицилия, също установи, че животните изглежда имат предварително усещане за това кога Етна ще избухне.

В Южна Америка, поведенческият еколог Рейчъл Грант - сега в Лондонския университет Саут Банк - намерила подобни резултати. Тя провела биологично изследване на модели на движение на животни, използвайки задействани от движение камери в националния парк Яначага в перуанските Анди за период, който включил земетресението в Контамана с магнитуд 7,0 през 2011 г.

Броят на животните, записани от камерите, започнал да намалява около 23 дни преди земетресението – като намалението се ускорило осем дни преди земетресението“, каза Грант в своя документ за изследването от 2015 г. „На 10, 6, 5, 3 и 2 дни преди земетресението – и в деня на земетресението – не са регистрирани движения на животни, което е много необичайно“.

Най-важното е, че Грант също така открила доказателства за това, което може да предизвика промени в поведението на местните животни, под формата на серия от силни смущения в локалните атмосферни електрически заряди на всеки две до четири минути, започвайки две седмици преди земетресението. Особено голямо колебание е регистрирано около осем дни преди земетресението в Контамана – съвпадащо с началото на втория етап на изчезването на животните от полезрението.

Източник: Getty Images

Сега учените проучват дали тези електромагнитни смущения в атмосферата преди земетресенията могат да бъдат предупредителен знак за предстоящи трусове, които животните може да усещат.

Земетресенията неизменно се предшестват от период, в който в дълбоките скали възникват сериозни напрежения – напрежения, за които е известно, че създават електронни заряди. Тези силно подвижни електронни носители на заряд могат да преминат бързо към земната повърхност, където йонизират въздушните молекули над мястото, където се появяват. Такава йонизация е забелязана преди земетресенията по целия свят.

„Предвестниците на земетресението не са добре документирани научно“, казва Матю Блекет, доцент по физическа география и природни опасности в университета Ковънтри. Според него някои учени смятат, че животните биха могли да развият сеизмичен механизъм за бягство. „Може би те откриват вълни на налягане преди да пристигнат земетресения, може би откриват промени в електрическото поле. Животните също съдържат много желязо, което е чувствително към магнетизъм и електрически полета.“

Много животни са оборудвани със силно развит сензорен апарат, който може да разчете набор от естествени сигнали, от които може да зависи животът им – така че изглежда напълно възможно някои животни да могат да уловят предшествениците на земетресения.

Цунами удари Индонезия

В документ от 2020 г. Викелски и колегите му изложили прототип за система за ранно предупреждение за земетресения, използвайки сайтове за наблюдение на активността на животните въз основа на данни от неговите изследвания в Италия. 

Междувременно Китай вече създаде система за предупреждение за земетресения, намираща се в своето бюро за земетресения в град Нанин, като наблюдава поведението на животните - по-специално змиите във ферми в регион, податлив на земетресения. Змиите притежават мощен набор от сензорни механизми, насочени към откриване на малки промени в аспектите на тяхната среда и отчасти внезапните промени в поведението на змиите и други животни накарали властите да евакуират китайския град Хайченг през 1975 г. точно преди силно земетресение – действие, което спасило безброй животи.

Източник: Getty Images

„От всички същества на земята, змиите са може би най-чувствителни към земетресения“, казал тогавашният директор на бюрото в Нанин пред China Daily през 2006 г. „Когато земетресение е на път да се случи, змиите ще излязат от своите гнезда, дори в студената зимата."

Източник: Getty Images

Земетресенията не са единствените опасности за околната среда, за които животните изглежда предупреждават. Птиците все повече са в светлината на прожекторите, тъй като очевидно могат да откриват други приближаващи се природни опасности.

През 2014 г. учени, проследяващи златокрилата червейоядка в САЩ, открили поразителен пример за това, което е известно като „евакуационна миграция“. Птиците внезапно излетели от мястото си за размножаване в планините Къмбърланд в източната част на Тенеси и отлетели на 700 км. Малко след като птиците си тръгнали, ужасяващ рояк от над 80 торнада връхлетял района, убивайки 35 души и причинявайки щети от над 1 милиард долара.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 4 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 4 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 4 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 4 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч