3

П овечето хора свързват лятото с приятни преживявания и заслужена почивка под парещите лъчи на Слънцето. Не бива обаче да се забравя, че горещините могат да бъдат изключително опасни.

Опасни горещини – как да опазим здравето си

Всеки знае, че човешкото тяло не може да понесе прекомерна топлина. За нормалното протичане на процесите, които ни поддържат живи, е необходимо температурата ни да е между 36 и 37 градуса по Целзий. Ако тя е по-висока, „реакцията на организма ни няма да закъснее – той ще се опита да се отърве от излишната топлина“, отбелязва проф. Джонатан Самет, който е епидемиолог и експерт по белодробни болести.

До какво може да доведе това?

За да се понижи температурата ни, кръвоносните съдове започват да се разширяват. В същото време, сърцето започва да бие по-бързо. „Това стимулира притока на кръв към кожата, което води до охлаждане“, обяснява проф. Самет. В същото време започваме да се потим, което също допринася за понижаването на температурата. „Ако някой човек се излага отново и отново на горещини, тялото му постепенно се адаптира към тези условия и започва да се охлажда по-лесно“, добавя проф. Самет.

Съществуват граници, отвъд които човешкото тяло става неспособно да се справя с горещините.

Те зависят както от здравословното ни състояние, така и от температурата и влажността навън. Представете си, че излизате на разходка по обяд. Слънцето пече силно и горещината, която ви връхлита, достига 38 градуса по Целзий. Да приемем, че температурата на тялото ви е около 37 градуса. Това означава, че разширяването на кръвоносните ви съдове не може да помогне и не води до охлаждане. А ако влажността е висока, потенето също става безполезно, тъй като потта не може да се изпари.

Продължителното излагане на високи температури без почивка може да има крайно негативни последици. То може да доведе до т. нар. топлинно изтощение, характеризиращо се с слабост, замаяност и гадене. В някои случаи може да се стигне дори до загуба на съзнание. Има няколко мерки, които всеки може да вземе при топлинно изтощение. Едното от тях е пострадалият незабавно да се премести на хладно и сенчесто място. Жизненоважно е да се поглъщат много течности, като това да става бавно и постепенно, на кратки интервали (не бива да се приемат напитки, съдържащи кофеин, както и алкохол, тъй като те имат дехидратиращ ефект). Полезно е и налагането на влажни хладни компреси по тялото, както и използването на вентилатор или ветрило.

По-горещо отколкото човешкото тяло може да понесе

Ако човек не се охлади навреме, може да настъпи топлинен удар. Това е изключително сериозно състояние, което може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и дори да доведе до смърт. На практика топлинният удар сигнализира, че тялото вече не може да се справи с регулирането на температурата. Важна подробност е, че в градски условия човек може по-лесно да изпадне в подобно състояние. Сред причините за това са асфалтът, който се нагрява лесно, както и близкото разположение на сградите, ограничаващи движението на въздуха.

Кои са най-топлите места в света

Сред признаците, по които може да бъде разпознат настъпващият топлинен удар, са изтощение, крампи, гадене, учестен пулс, замаяност, главоболие, чувствителност към светлината и зачервяване на кожата. Особено показателна е липсата на потене, въпреки високата температура на тялото и околната среда. При топлинен удар е задължително да се потърси медицинска помощ.

А какво можем да направим, за да предотвратим подобен сценарий?

Най-важното е да осигурим добра циркулация на въздуха в помещението, в което се намираме. Трябва да се пият течности и да се носят широки дрехи, а освен това е желателно да се избягва физическата работа и спорта в най-горещите часове.

Всеизвестен факт е, че някои хора се справят по-трудно с горещините от други. Възрастните хора се считат за най-уязвими. Основната причина за това е, че те имат по-малко потни жлези. Освен това телата им реагират по-бавно на температурни промени.

Бременните жени също са рискова група, тъй като тялото им е подложено на голямо натоварване, а и самата плацента отделя допълнителна топлина.

Децата също са застрашени от жегите – телата им все още не са развили напълно способността да регулират своята температура.

Повечето хора възприемат летните горещини по-скоро като досада, отколкото като реална заплаха. Но опасностите, които високите температури крият, в никакъв случай не бива да бъдат подценявани.

Същевременно много учени предупреждават, че екстремните горещини стават все по-често срещано явление в резултат на климатичните промени. Проучване, резултатите от което бяха публикувани наскоро в журнала Nature Climate Change, разкрива някои шокиращи данни. Екип от около 70 учени проведе изследвания в 732 района на шест континента. Според тях, 37 процента от смъртните случаи, причинени от горещини, са пряко свързани с климатичните промени.

„Трябва да спрем да говорим за климатичните промени в бъдеще време. Те се случват сега и всички ние ставаме свидетели на това“, отбелязва Ана Виседо Кабрера от университета в Берн, която е един от авторите на проучването. „Виждаме как горещите вълни стават все по-продължителни и опасни. Това засяга здравето ни по един драматичен начин. Ако не бъдат взети мерки, въпросните 37 процента ще нараснат чувствително през следващите десетилетия“, добавя тя.

Фактите са показателни.

В САЩ жегите отнемат живота на повече хора в сравнение с което и да е друго природно бедствие. Ситуацията е такава и в още много държави по света. „Подобни горещи вълни също така могат да нанесат дълготрайни щети на нашето здраве – от проблеми с бъбреците до сърдечни или мозъчни увреждания“, отбелязва климатологът Камило Мора. Той добавя, че съществува огромно неравенство по отношение на засегнатите страни. В бедни държави като Еквадор и Гватемала, например, над 70 на сто от смъртните случаи в резултат на жегите са свързани с климатичните промени.

Вижте още:

Къде е най-горещото място на света

Какви са симптомите на топлинен удар

За кого е рискова рязката промяна в температурите

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 10 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 11 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 11 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 12 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.