7

О громни пожари бушуват в Амазонската джунгла. 

Димът от пожарите предизвика затъмнение в град Сао Пауло в понеделник. Той се намира на 3200 км от там. 

Бразилските тропически гори горят с рекордна скорост

Сателитните снимки показват най-северния щат в Бразилия - Рорайма, покрит с тъмен дим, докато съседните щати обявиха извънредно положение заради пожарите.

„Футболно игрище“ от Амазонската гора в Бразилия изчезва за минута всеки ден. Пожарите тази година са с 85% повече в сравнение с 2018 г. 

Изображенията показват пожари, невиждани от десетилетия.

Горските пожари са често срещани в Амазонка през сухия сезон, който продължава от юли до октомври. Те могат да бъдат причинени от природни събития, например мълния, но също и от земеделски стопани, които разчистват земята за посеви или паша.

Активисти твърдят, че риториката на бразилския президент Жаир Болсонаро е насърчила подобни дейности по разчистване на дървета.

В отговор г-н Болсонаро, дългогодишен климатичен скептик, обвини неправителствените организации, че самите те започват пожарите, за да навредят на имиджа на неговото правителство.

Според Службата за наблюдение на атмосферата на Европейския съюз димът пътува до Атлантическия бряг. Той дори затъмни небето в Сао Пауло - на повече от 2000 мили (3 200 км).

Пожарите са отделили голямо количество въглероден диоксид, което е еквивалентно до 228 мегатона досега тази година, най-високото от 2010 г. насам.

Картите показват, че този въглероден оксид - токсичен при високи нива - се пренася извън бреговите линии на Южна Америка.

Басейнът на Амазонка - дом на около три милиона вида растения и животни и един милион местни хора - е от решаващо значение за регулирането на глобалното затопляне, тъй като горите му поглъщат милиони тонове въглеродни емисии всяка година.

Но когато дърветата се изсичат или изгарят, въглеродът, който съхраняват, се отделя в атмосферата и капацитетът на тропическите гори да абсорбира въглеродните емисии е намален.

Амазонка е най-голямата тропическа гора в света, обхващаща 5,5 милиона квадратни километра, екологично съкровище, застрашено от масово обезлесяване и горски пожари.

Басейнът на Амазонка, простиращ се на 7,4 милиона квадратни километра, обхваща близо 40 процента от Латинска Америка и е на територията на девет държави: Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела. Около 60 процента от Амазонка е в Бразилия.

Амазонската джунгла, от която 2,1 милиона кв. км е защитена зона, е дом огромно биологично разнообразие, което е уникално в света.

Една четвърт от видовете на Земята са открити там, а именно 30 000 вида растения, 2500 риби, 1500 птици, 500 бозайници, 550 влечуги и 2,5 милиона насекоми, според организацията на Договора за сътрудничество в Амазонка (ACTO).

През последните 20 години там са открити 2200 нови вида растения и гръбначни животни.

В Амазонка се намират една трета от първичните гори в света, а река Амазонка и нейните притоци осигуряват 20 процента от прясната вода на Земята.

Амазонка е най-голямата река в света и - по някои изчисления, откакто са извършени нови изследвания през 2007 г. - най-дългата, течаща на 6 900 километра.

Гората действа като въглеродна гъба, абсорбираща повече въглероден диоксид, отколкото отделя кислород, и съхранява от 90 до 140 милиарда тона въглероден диоксид, което спомага за регулирането на глобалното глобално затопляне, според Световния фонд за дивата природа (WWF).

Но обезлесяването намалява този капацитет за усвояване.

Амазонка е населена от поне 11 000 години и днес наброява 34 милиона души, от които две трети живеят в градове.

Близо три милиона са индианците, които са членове на около 420 различни племена, около 60 от които живеят в пълна изолация, според ACTO. Индианците в Амазонка говорят 86 езика и 650 диалекта.

Най-голямото племе е Тикуна, наброяващ около 40 000 души, които живеят в Бразилия, Перу и Колумбия, според Survival International.

Бразилският индиански вожд от племето Каяпо, Раони Метуктире, е водещият участник в кампанията срещу обезлесяването в Амазонка и обикаля света в продължение на три десетилетия, призовавайки за запазване на гората и нейното коренно население.

Манаус е столицата на щата Амазонас, най-големия в Бразилия и обхващащ 1,5 милиона кв.км.

Основан от португалците през 1669 г. на брега на Рио Негро, близо до мястото, където се влива в река Амазонка, Манаус има население от 1,8 милиона души.

След бързо разрастване в края на 19 век поради търговията с каучук, градът преминава през голям упадък, продължил до създаването на зона за свободна търговия през 1967година.

Манаус сега живее главно от индустриалния си сектор, внася резервни части и изнася крайни продукти, по-специално електронно оборудване.

След Сао Пауло и Рио де Жанейро, Манаус е третият основен икономически център на Бразилия.

Почти 20 процента от гората на Амазонка е изчезнала през последния половин век според WWF и обезлесяването се ускорява.

След като президентът на Бразилия Жаир Болсонаро пое властта в началото на 2019 г., процентът на обезлесяване до юли стана близо четири пъти по-висок, отколкото година по-рано, според сателитна система, известна като DETER, която се използва от Националния институт за космически изследвания (INPE).

Според INPE, който проследява ясното изсичане на тропическите гори, около 2554 кв.км от гората на Амазонка са били изсечени през юли, което е 278 процента повече отколкото преди година.

Основните причини за обезлесяването са соята и животновъдството, изграждането на водноелектрически язовири и пътища, добивната промишленост и горските пожари.

Освен с богатото си биоразнообразие, Амазонка е богата на минерални ресурси, включително злато, мед, тантал, желязна руда, никел и манган.

Сега части от гората са погълнати от пожари.

Данните от INPE показват, че близо 73 000 горски пожара са били регистрирани в Бразилия между януари и август - най-високият брой от 2013 година насам. Повечето от тях са били в Амазонка.

За сравнение, през първите осем месеца на 2018 година те са били 39 759. 

Бразилският президент Жаир Болсонаро критикува френския си колега Еманюел Макрон в четвъртък, че има „колониалистичен манталитет“, след като Макрон призова страните от Г-7 да се обединят за да се справят с горските пожари, бушуващи в тропическите гори на Амазонка, съобщи АФП.

"Предложението на френския президент проблемите на Амазонка да бъдат обсъждани на Г-7 без участие на страните от региона говори за колониалистически манталитет, който не е подходящ за 21 век", написа Болсонаро в Туитър.

По-рано Макрон също написа в Туитър, че пожарите, изпепеляващи в Амазонка, представляват международна криза и трябва да бъдат обсъдени като основен приоритет, когато страните от Г-7 се срещнат този уикенд във Франция.

Бразилският президент призна, че страната няма пари да се справи с пожарите. 

Пожарите, които бушуват в тропическите гори на Амазонка, представляват "спешна ситуация" и трябва да бъдат обсъдени от световните лидери, когато се срещнат във Франция за срещата на върха на Г7 този уикенд, заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел.

"Степента на пожарите в района на Амазонка е шокираща и заплашителна не само за Бразилия и другите засегнати страни, но и за целия свят", каза Щефен Зайберт пред журналисти в Берлин.

„Когато Г7 се събере този уикенд, тогава канцлерът е убеден, че тази остра спешна ситуация в тропическите гори на Амазонка ще бъде в дневния ред“.

 

Министерството на околната среда на Германия поставя под въпрос насърчаването на екологични проекти в Бразилия. Държавният глава на страната Жаир Болсонаро изглежда незаинтересован и препоръчва парите да бъдат инвестирани на друго място, пише германското издание „Шпигел”.

„Може да оползотворите парите за нещо смислено. Бразилия не се нуждае от тях.” – така реагира бразилският президент на възможността да отпадне финансирането на екологични проекти от Германия . Министерството на околната среда на Германия обяви, че прекратява финансовата подкрепа за опазване на горите и многообразието на видовете в Бразилия заради увеличеното изсичане на дървета по поречието на Амазонка.

„Политиката на бразилското правителство по отношение на района на Амазонка дава повод за съмнения дали се работи по последователно намаляване на обезлесяването”, заяви министърът на околната среда Свеня Шулце. Тя подчерта, че съвместната проектна работа може да продължи, след като има яснота по този въпрос.

Става дума за проект на стойност 35 милиона евро от фонда за международна инициатива по опазване на климата. От този фонд през 2008 г. са предоставени 95 милиона евро. Стартиралите вече проекти ще продължат да се реализират, а планираните ще бъдат замразени за известно време. Планира се да бъде преразгледана бъдещата съвместна работа с Бразилия във Фонда за Амазонка. В тази фондове Германия е внесла досега 55 милиона евро.

Желанието на Болсонаро е да използва повече икономически региона на Амазонка, да не се увеличават защитените зони и да бъде разрешено изсичането на дървета. По повод критиките на германския канцлер Ангела Меркел относно изсичането на дъждовните гори в Бразилия, Жаир Болсонаро заяви, че Германия може да научи още много от Бразилия по отношение опазването на околната среда.

Откакто е начело на държавата, се изсичат все повече гори. Сателитни снимки показват, че през юни за изсечени 60% повече дървета, в сравнение със същия период на миналата година. 

В края на юли покрай горските пожари отново припламна напрежение между Берлин и Бразилия. Бразилският президент Жаир Болсонаро каза, че Германия има „много какво да научи“ от Бразилия , щом става дума за опазване на околната среда. По този начин бразилският държавен глава отговори на критиките за обезлесяването на Амазония.

Болсонаро направи този коментар в Осака в навечерието на срещата на Г20. Там германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще търси „директен разговор“ с бразилския лидер за обезлесяването на дъждовната гора.

"Бразилия може да бъде пример за Германия дори и по околната среда", заяви Болсонаро пред репортери малко след като пристигна в Осака. "Тяхната промишленост продължава да работи с изкопаемо гориво, най-вече въглища, а нашата не, така че те трябва да научат много от нас."

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 7 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 8 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 9 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 10 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 10 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 10 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 10 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 11 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 11 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 11 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 11 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове

Радев: Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите

Радев: Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите

България Преди 12 часа

Радев: В петък ще поканя г-н Главчев да обсъдим неговите предложения

Русия се изтегля от Нагорни Карабах

Русия се изтегля от Нагорни Карабах

Свят Преди 12 часа

Конфликтът разкъса връзките между традиционните съюзници Русия и Армения

След ожесточена битка с рака почина легендарен китарист

След ожесточена битка с рака почина легендарен китарист

Свят Преди 12 часа

„Гавин почина след шестгодишна битка с рака", съобщиха членовете на групата