89

О тприщена от Руската федерация срещу Украйна на 24 февруари война, отдавна е извън концепцията за локален конфликт със средна интензивност, коментират в „Укринформ” Генерал Валерий Залужний, главнокомандващ на украинските въоръжени сили и генерал-лейтенант Михайло Забродски, първи заместник-председател на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване във Върховната Рада.

Според тях това се отнася и за пространствените показатели, и за числеността на участващите сили, и за списъка от въоръжение и друго високотехнологично оборудване, използвани в това военно противопоставяне.

Основен въпрос, който се повдига, е колко дълго ще продължи този конфликт? В края на краищата той по никакъв начин не се вписва във времевата рамка на обявения руски „блицкриг” или този на фазите на активна враждебност, в която и да е от войните, водени в началото на XXI век. Войната в Украйна продължава вече месеци и има всички основания да се смята, че няма да свърши през 2022 г.

Украйна: Ние определяме кога свършва войната с Русия

В тази връзка е естествено да се вгледаме в перспективите за следващата година и да надхвърлим обикновените прогнози и предположения. Такава перспектива трябва да е напълно практична. А именно, докъде трябва да се простират военните амбиции на Украйна, посочват двамата генерали.

Също така, като логична производна на този въпрос е от каква точно помощ от партньорите имат нужда Въоръжените сили на Украйна за следващата 2023 г.?

Какво планира Русия

Като се има предвид, че агресорът държи стратегическата инициатива, съвсем логично е да започнем с описание на ситуацията, в която може да се окаже руската страна, отчитат двамата генерали.

Лавров: Това ще бъде разглеждано като нападение срещу Русия

Предварителните линии на контакт вече позволяват да се предвидят границите на амбициите на Русия по отношение на по-нататъшното настъпление в Украйна. Определени оперативни перспективи се виждат в района на Изюм и Бахмут. Достигането на административната граница на Донецка област може да се разглежда като вероятна крайна цел на усилията на Русия.

Перспективата за напредък в Запорожка област обаче изглежда още по-привлекателна. Това би осигурило по-нататъшни действия на север, което би позволило да се създаде пряка заплаха от превземане на градовете Запорожие и Днипро, което от своя страна ще доведе до загуба на контрол от украинската страна върху голяма част от левия бряг на река Днепър.

Новият план на Путин за войната в Украйна

Не могат да бъдат изключени и преразгледаните планове за контрол над Киев, и заплахата от подновяване на нахлуването от територията на Република Беларус.

Но по-нататъшното настъпление в посока Южен Бух от оперативния плацдарм на десния бряг на река Днепър отваря най-много възможности за Русия. Успехът в южната част на Украйна, при бързо и правилно използване, може да доведе до двоен ефект. От една страна, това ще отвори доста реалистични перспективи за превземане на Николаев и Одеса, а от друга – ще създаде заплаха към Кривий Рог, преди да застраши централните и западните райони на Украйна.

В същото време не трябва да се забравя целият спектър от свързани стратегически и дори глобални проблеми, които това би създало за Руската федерация. Сред тях са международната изолация, както и частичен икономически натиск чрез международни санкции, проблемите с общата мобилизация и липсата на съвременно въоръжение и техника, които с времето ще стават все по-остри.

Колко тежко е състоянието на руската армия

В допълнение към чисто военните предимства, този вид стратегически действия в Източна и Южна Украйна ще донесат на Русия допълнителни политически и икономически дивиденти. Сред тях са гарантирането на сигурността на самопровъзгласилите се сепаратистки „републики” и логичното, макар и закъсняло приключване на т. нар. „специална операция”, прекъсване на достъпа на Украйна до Черно море, установяване на контрол над ключовия елемент на енергийната система на страната - Южноукраинската АЕЦ и др.

Значителните усилия на руснаците да се вклинят в отбраната на Украйна ограничават всякакви оперативни маневри и изискват по същество удвояване на числеността на силите в зоната за задържане на врага. Ситуацията става особено остра при липса на огневи средства и недостатъчна противовъздушна отбрана. Положението на юг и изток не изглежда по-добро. Заплахата от настъпление на врага към Запорожие вече беше спомената. Освен това има постоянна заплаха противникът да постигне частичен успех в посока на Хуляй поле, което при определени условия може да създаде заплаха от обкръжаване на цяла групировка украински войски в източната част на Украйна. Фактът, че противникът разполага с оперативен плацдарм на десния бряг на река Днепър, изисква допълнителни усилия за предотвратяване на настъплението.

Руската армия обяви, че е отблъснала украински атаки в Херсонска и Николаевска област

Единственият начин за радикална промяна на стратегическата ситуация е несъмнено украинската армия да нанесе няколко последователни и в идеалния случай едновременни контраудари през 2023 г. Би било трудно да се надцени тяхното военно, както и политическо и информационно значение. В същото време въпросът за тяхното планиране и изпълнение изисква повече внимание. Темата може да се сведе до следното понятие: какви сили и средства са необходими за тази цел?

Освобождаване на Крим

В крайна сметка само ефективно въздействие върху центъра на тежестта на противника може да промени хода на войната. При условие, че такъв център на тежестта е контролът над Крим, логично е да се предположи, че през 2023 г. се планира операция или поредица от операции за връщане на полуострова. Такова планиране трябва преди всичко да приеме, че е налице необходимият набор от войски. И определено това не са частите на украинската армия, които вече действат на дългата 2500 км фронтова линия от Херсон до Ковел. Подготовката на настъпателна кампания изисква Украйна да създаде една или повече оперативно-стратегически групировки с от 10 до 20 комбинирани армейски бригади в зависимост от намеренията и амбициите на украинското командване.

В създалата се ситуация това може да се осъществи изключително чрез замяна на основните видове въоръжение, с които разполагат вече съществуващите бригади, със съвременни, предоставени от партньорите на Украйна. Отделно трябва да се подчертае необходимостта от получаване на повече ракети и боеприпаси, артилерийски системи, ракетни установки, средства за разузнаване и др. Това ще изисква консолидираните усилия на всички страни партньори, като същевременно ще отнеме значителни времеви и финансови ресурси.

Нова победа на Украйна в битката за Херсон

Докато ситуацията с числеността на силите изглежда доста обещаваща за Въоръжените сили на Украйна, същото не може да се каже за тежкото въоръжение и боеприпасите. Но във всеки случай, при наличие на политическа воля, навременно и целенасочено планиране, с използване на промишлената база и резервите на водещите световни сили, задачата за създаване и правилно оборудване на такива групировки може да се счита за абсолютно реалистична.

Да приемем, посочват генералите, че въоръжените сили на Украйна постигнат пълен успех в кампанията през 2023 г., възстановявайки контрола си над Кримския полуостров. Отново е трудно да се надцени изключително положителното политическо и информационно значение на такъв стратегически успех. В същото време военното значение на такава победа може да се оцени по различен начин. Русия ще загуби военноморската си база на Черноморския флот, летищната мрежа, основни запаси от материални ресурси и най-вероятно ще претърпи огромни загуби в жива сила и оборудване. В същото време нищо не може да попречи на болезненото, макар и напълно реалистично прехвърляне на Черноморския флот във военноморската база Новоросийск на източното крайбрежие на Черно море, така че руското военно присъствие в региона ще остане в сила, заедно със заплахата от ракетни удари.

Медведев: Германия обяви на Русия хибридна война

Същото може да се предположи и за използването от руските бойни самолети на летищата Приморско-Ахтарск и Ейск. Загубата на значителни запаси от материални ресурси ще засегне руската армия само временно. Загубите на жива сила и унищожената техника, поне по отношение на техния брой, също биха могли евентуално да бъдат попълнени.

Обобщавайки горното, при обсъждането на перспективите след 2023 г. може да се говори само за нов етап на конфронтация. Разбира се, първоначалните данни и перспективи ще варират, но отново, това ще бъде дълъг конфликт, носещ човешки загуби и огромни разходи, без определен краен изход.

Истинският център на тежестта на руската армия

Според двамата генерали обаче центърът на тежестта на руската армия реално не е Крим. Основната характеристика на борбата с нашественика не е в това, че Русия значително превъзхожда Украйна по отношение на жива сила и оръжия, дори в обхвата на стратегическата операция. Решаващият фактор са значително непропорционалните възможности. Това е най-забележимо по отношение на максималния работен обхват на средствата за поразяване. За руските въоръжени сили той е до 2000 км, като се вземе предвид обсегът на крилатите ракети с въздушно базиране, докато за Украйна той всъщност е едва около 100 км, ограничен от обсега на ракетите и разположението им.

Потресаващи разкази от Запорожие

Така, от началото на широкомащабната агресия, руското оръжие може да порази цели 20 пъти по-далечни от украинското. Преведено на езика на военната практика, това означава, че въоръжените сили на Украйна в най-добрия случай са в състояние да използват остарели пускови установки и да нанасят удари не по-далеч от дълбочината на оперативния тил на противника. В същото време Русия е в състояние да нанася точкови удари по цялата дълбочина на украинската територия, като го прави безнаказано.

Именно тази способност трябва да се разглежда като център на тежестта на руската армия от военна гледна точка. Докато сегашната ситуация се запазва, тази война може да продължи години. Как може да се реши този проблем? Разбира се, невъзможно е незабавно да се лиши врагът от такова значително предимство. Имайки предвид обема на ресурсите, с които разполага руската армия, самата възможност за пълното ѝ ликвидиране е твърде съмнителна. В същото време е напълно възможно да се противопоставим на врага със собствените му възможности, смятат двамата генерали.

НАТО прави най-фундаменталната промяна от Студената война насам

Разбира се, става дума за това, партньорите на Украйна да доставят съответните оръжейни системи или определени видове боеприпаси със съответния обхват, като например ракети MGM-140B ATACMS Block 1A за M142 HIMARS. Трябва да се прилага комплексен подход към превъоръжаването на артилерията и ракетните войски, тактическата авиация, ВМС и други компоненти на военната сила на Украйна. Дискусията трябва да се отнася до създаването или развитието на способности, а не само до количеството въоръжение и оборудване, които да бъдат доставени на бригадите, предвидени за превъоръжаване.

ЕС предлага още 5 млрд. евро за Украйна

Само в този случай би било възможно да се обсъжда влиянието върху действителния център на тежестта на Русия в тази война, която за повечето руснаци се случва някъде „далеч”.

Благодарение на тази липса на близост, те не възприемат толкова болезнено всички загуби, неуспехи и най-важното - цената на тази война. Убедителен пример, който доказва, че това е правилният подход, който трябва да се приложи през тази година, са успешните усилия на Въоръжените сили на Украйна за физическо прехвърляне на зоната на бойните действия във временно окупираната територия на Автономна република Крим.

Това беше направено чрез поредица от успешни ракетни удари по военновъздушните бази на противника  и на първо място по летище Саки, подчертават двамата генерали.

Задачата на въоръжените сили на Украйна за 2023 г. е да направи това усещане за близост на войната още по-остро и осезаемо за руснаците, въпреки огромното разстояние до целите.

Необходимо е още по-широко да се постави въпросът, какъв е източникът на увереност, готовност и най-вече необходимост за руското ръководство и общество да подкрепят войната срещу Украйна и искрено да вярват, че тя може да бъде завършена по план?

Става дума именно за принципите на използване на руската армия. Става въпрос за агресивна война на унищожение, започната срещу нация, която няма военната сила да окаже адекватна съпротива на руските войски. Просто казано, именно тази безнаказаност осигурява липсата на реакция. Това е истинският център на тежестта за врага. И нямаме право да го оставим без подходящо внимание. Картината може коренно да се промени поради подходящо планиране и правилно сътрудничество със страните партньори на Украйна, смятат двамата генерали.

Ако Украйна успее да получи подходящото оръжие, оперативните и стратегически перспективи за 2023 г. ще изглеждат по съвсем различен начин. Самата заплаха украинските въоръжени сили да използват средства за поразяване с подходящ обхват ще принуди Русия да преосмисли естеството, хода и резултата от продължаващото противопоставяне.

Въпреки най-широкото медийно отразяване, остава трудно за съвременното население по света и предимно за европейците, дори да проумее бойните операции в стила на Втората световна война в реалния живот. Трудно им е да си представят линия на съприкосновение, дълга хиляди километри, десетки хиляди единици военна техника и повече от милион войници, пряко или косвено участващи във войната. Сирени за въздушно нападение, ракетни атаки и бомбардировки на мирни селища, потоци от бежанци и военнопленници, операции по пресичане на реки и опити за пробив с танкове - за повечето хора по света всичко това е само призрачна история от първата половина на миналия век.

В същото време, за гражданите и въоръжените сили на Украйна, всичко по-горе изброено вече е станало неразделна част от ежедневието. По отношение на ангажираността на личен състав и техника, усилията на Украйна за отблъскване на руската агресия вече надхвърлят по определени показатели дори военните действия, водени на нейна територия през Втората световна война.

Разгръщането на ефективна съпротива срещу над 300-хилядната групировка на руските въоръжени сили изисква мобилизация на стотици хиляди и необходимостта от оборудването им с десетки хиляди единици бойна техника. Що се отнася до дневния разход на боеприпаси, той е три пъти повече от показателите, регистрирани от Кралската артилерия на британската армия по време на Първата световна война.

Като се има предвид продължителността на войната и перспективите за кампанията през 2023 г., малко вероятно е тези числа да намаляват. Усилието на Украйна да оцелее срещу настъплението на суперсила изисква и ще продължи да изисква значителни материални ресурси и средства.

През 2023 г. големият обем военна и техническа помощ от партньорските страни трябва да остане материалната основа ​​на съпротивата на Украйна.

Трудно е да си представим, че дори ядрените удари ще позволят на Русия да сломи волята на Украйна за съпротива. Но заплахата, която ще се появи за цяла Европа, не може да бъде пренебрегната. Не може напълно да се изключи и възможността за пряко участие на водещите световни сили в „ограничен” ядрен конфликт, приближаващ перспективата за Трета световна война, предупреждават двамата генерали.

Страшен сценарий: възможен ли е военен сблъсък между Русия и НАТО в Арктика

Ето защо трябва да се върнем към източника на руската увереност, който е безнаказаността. Всякакви руски опити за практически стъпки в използването на тактическо ядрено оръжие трябва да бъдат предотвратени чрез прилагане на целия арсенал от средства, с които разполагат световните сили. В края на краищата, от този момент Руската федерация ще се превърне не само в заплаха за мирното съвместно съществуване с Украйна, нейните съседи и редица европейски страни, но в наистина терористична държава в глобален мащаб.

Според генерал Залужний и генерал-лейтенант Забродски именно като се вземе предвид тази сложна комбинация от фактори, трябва да се разглеждат перспективите на военната кампания през 2023 г. Само тяхното пълно и всестранно разбиране ще създаде предпоставки Украйна да победи армията на агресора и да сложи край на разрушителната война, която бушува сега в Европа.

Коментари 89
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

89 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 31 минути

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 51 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 3 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 4 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ