30

"Правя ти киевско кафе", казва Татяна Станева, докато Deutsche Welle разговаря с нея в София. И допълва, че е купено от любимото ѝ кафене в украинската столица, разположено точно до блока ѝ. 

Тя го свързва с едни от най-ярките си спомени от първите месеци на войната.

“Върнах се в Киев през май 2022 година и не можех да повярвам какво заварвам - празни улици, пусти детски площадки. Когато пристигнах пред блока, се вгледах да видя дали кафенето работи. И да - работеше! Хукнах натам и от вълнение паднах по стълбите. Една жена дойде да ми помогне и каза: “О, вие плачете, сигурно много силно се ударихте”. Отговорих ѝ: “Не, не, въобще не плача за това коляно, все ми е тая за него. Плача, защото успях да се върна.”

"Пулсът на Украйна"

Освен кафето, Таня носи в България и първата част от филмовата поредица “Писма от войната”, която режисира. Тя е озаглавена “Пулсът на Украйна”, а премиерата във Военния клуб в София е днес (23 февруари). Моля я да разкаже за някои от героите във филма.

“Един от тях се върна от фронта с два ампутирани крака. Сега учи другите да обичат живота. Той е с протези, но се занимава с танци и работи с другите войници като психолог”, споделя кинорежисьорката. 

На въпрос към кого са адресирани писмата тя отговаря. “Към България. Както Украйна ми е родна, така и България. Цялата информационна борба, която водя вече две години, ме направи много близка с България и нейните болки. Искам да спася не само Украйна от агресора, но и България. Не искам България да повтаря грешките на Украйна. Искам да разкажа за всички страни на войната. За всички герои, за които България трябва да знае. Защото украински българи воюват и умират”, разказва бесарабската българка. 

DW разговаря с Татяна Станева непосредствено преди втората годишнина от 24 февруари 2022-ра - онзи зловещ ден, в който украинците бяха събудени от взривове и въздушна тревога, а светът - от извънредните новини, че немислимото се случва и започва пълномащабна война в Европа. Днес мунициите не достигат, войниците са уморени, чуждестранната помощ е поставена под въпрос.

На какво се надява Таня? “Честно ли? Надявам се на чудо. Не знам как иначе може да се спре тази война. Победата е въпрос на преценка. Да се махнат от нашите земи е важно, но не е победа. Докато Русия съществува такава, тя няма да остави на мира целия свят. Ще спрат за малко, ще съберат оръжия и пак ще започнат.”

Ужасът на пропагандата

Честно! Таня винаги е честна, беше такава и в първите дни на войната, когато правеше своите кореспонденции от Киев. Но тогава освен че се сблъска с ужаса на войната, изпита и ужаса на пропагандата, пише DW.

“В първите дни бях в шок. Четях толкова обиди в България - “виж я тази актриса”, “пентагонска проститутка”, “натовска подлога”. Запомних ги, защото когато ги прочетох за първи път, ми стана толкова болно от мисълта, че българите не вярват на мен и другите украински българи - на своята кръв - а вярват на руската пропаганда”. 

Днес тя говори за случващото се в Украйна, за пропагандата и лъжите със същия плам, но е далеч по-уверена.

“С времето започнах да разбирам - защото при нас беше същото преди войната. Имахме пета колона - партии, спонсорирани от Русия. Разбирам и как се случва пропагандата, фабриките за тролове, как използват националните малцинства.”

Никой не е пощаден от дезинформацията. „Разбирачи на Путин“ има навсякъде. Имаше и в Украйна - преди 24 февруари 2022-ра. “Баща ми беше един от тях. Първоначално той изпитваше нещо като махмурлук, защото не можеше да повярва, че те постъпват така. Виж какво нещо е пропагандата? Как тя може да обърне нещата от черно в бяло. Моята баба разказваше за Гладомора, за репресиите, за черквата, която са построили камък по камък, но комунистите са дошли и са разрушили. Следващото поколение им се кланяше”, спомня си Татяна и добавя:

„По някакъв начин в историята с Русия бяхме свързани. Но не искаме повече. Това ли ни е вината?”.

България има нужда да чуе истината

В поредицата “Писма от войната” кинорежисьорката иска да отговори на всички въпроси около войната. И го прави откровено - като към приятел. “Знам, че колкото съм по-искрена, толкова повече давам възможност да ме плюят. Но поемам този риск, защото България има нужда да чуе истината”, убедена е тя. 

Особена роля във филма играят бесарабските българи. Войната е пречупена през техните очи и страхове. “Когато отидох в Херсон, исках да снимам 88-и батальон, който се състои предимно от нашите българи”, разказва Таня. “Но той беше на много напечено място и нямаше как. Отидохме на втората линия и аз все пак реших да задам идиотския си въпрос: “Имате ли българи тук?” И ми посочиха един сапьор - Георги, който е от Болград. Работил е на летището в Одеса, но е отишъл на фронта, когато руснаците бяха стигнали до Змийския остров и ни беше страх, че могат да окупират Бесарабия. Георги ми каза: “Като си помислих, че могат да дойдат в моята Бесарабия, моя дом, знаех, че ако това се случи, няма да имам нищо вече”.

Най-големият страх за българите в Болград и околията е да не попаднат под руска окупация. За тези страхове става въпрос и в “Пулсът на Украйна” - първата част от поредицата.

“Дъщеря ми изгледа филма. В него говоря с хора, които са се евакуирали от руска окупация. Тя ми прати звуково съобщение след това и говореше през сълзи. Каза: “Мамо, аз сънувам, че нашето село е окупирано. Какво ще правим, ако дойдат руснаците?”. „Моята дъщеря е на 14”, добавя Татяна.

Трудно е да се пресметне колко българи са дали живота си в битката срещу агресора. “Можем да сметнем приблизително. Около 70 са българските села в Бесарабия. Във всяко село има между 4 и 10 загинали герои. Можем да говорим за стотици. Още повече воюват и в момента”, казва Таня, която е родом от село Чушмелий. 

"Разделихме се със страха"

В края на разговора Таня мислено се връща в Киев. В същото онова кафене.

“Сега градът е много по-жив. По-жив дори от София. Между сирените, между полицейския час хората живеят с двойна сила. Точно преди да дойда бях в театъра - беше препълнено. Въпреки че не знаеш дали ако купиш билет, ще можеш да го изгледаш до края. И се молиш да няма сирени по време на постановката, защото тя ще спре.”

А какво е научила една гражданка на Украйна, бесарабска българка и кинорежисьорка от две години война?

“Все по-силно ценя и разбирам, че имам само днес. Ценя много повече всяка прегръдка, всяка среща с приятели”, отговаря тя. “Разделихме се със страха и вече не отлагаме. Преди ме е било страх да започвам някакви неща. Сега от какво да ме е страх?”, пита реторично Татяна Станева. И казва, че е готова да направи още пет филма. Последният - за победата. 

Във видеото: Масирана среднощна атака в Украйна, има жертви

 

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 минути

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 1 час

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 2 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 2 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 3 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 4 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 5 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 7 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 8 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 8 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 8 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 8 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 8 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 9 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 16 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром