69

К анцлерът на Германия Ангела Меркел, която е на посещение в Москва, нарече "неприемлива" присъдата на Навални и поиска той да бъде освободен. 

Владимир Путин заяви от своя страна, че Русия е изчерпала през миналия век лимита си за революции.

След продължилата почти три часа среща в Кремъл между руския президент и германския канцлер, те дадоха съвместна пресконференция.

Германия чака до 5 милиона бежанци от Афганистан

На нея Путин каза, че Меркел винаги ще бъде "желан гост" в Русия и след като вече не е канцлер. По думите му преговорите са преминали "по традиция в конструктивна и делова обстановка", като са били обсъдени двустранните отношения и са били разменени мнения по широк кръг проблеми.

В отговор на въпрос руският президент каза, че не може да дава оценки на работата на Меркел като канцлер на Германия, защото това трябва да прави само немският народ.

Все пак Путин, който от 21 години управлява Русия, похвали като "един от най-авторитетните европейски и световни лидери" Меркел, която по думите му "уверено ръководи" от 16 години една от водещите страни в Европа.

През миналия век Русия "изчерпа своя лимит на революции" и властите се стремят да правят всичко по силите си страната да бъде стабилна и прогнозируема, каза руският президент. Той добави, че "всички руски граждани имат право да изразяват своето лично мнение по политически въпроси, да създават политически организации и да участват в избори на всички равнища, но е необходимо да го правят в рамките на действащия закон и конституция".

Меркел нарече "неприемлива" присъдата срещу критика на Кремъл Алексей Навални и предложи той да бъде освободен. По думите й тази присъда е произнесена "въз основа на решение на съд, което е било окачествено като произволно и несъразмерно от Европейския съд за правата на човека.

"За нас това е неприемливо и аз изразих това становище и поисках освобождаване на Алексей Навални и подчертах, че ние ще следим този въпрос", каза канцлерът на Германия.

Преди това Путин бе заявил в отговор на въпрос на репортер, че Навални е осъден не за политическата си дейност, а за "криминални правонарушения спрямо чуждестранни партньори". "Никой не бива да се прикрива с политическа дейност, за да осъществява бизнес проекти, още повече чрез нарушения на закона", поясни той.

По международните теми Путин каза, че двете страни са изразили надежда, че след президентските избори в Иран и съставянето на ново правителство ще продължат усилията за възраждане на ядрената сделка с Техеран. Меркел потвърди, че т.нар. Нормандска четворка е единственият политически формат за намиране на изход от кризата в Източна Украйна и се обяви за активизирането му.

Путин каза, че е много важно от Афганистан да не проникват терористи в съседните страни, вкл. под формата на бежанци. Той призова да спре политиката за налагане на държавите на чужди ценности, без да се отчитат техните исторически, национални и религиозни особености.

Военната операция на САЩ в Афганистан не може да бъде наречена успешна, кадза Путин, но добави, че сега не е време "да съ тъпче на едно място" и да се говори за случилото се като за някакъв провел.

Русия, САЩ и европейските им партньори трябва да обединят усилията си, за да подкрепят афганистанския народ, за да се нормализира ситуацията там и се установят добросъседски отношения с тази страна, заяви руският лидер.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви днес, че остават само 15 километра (9,3 мили), за да бъде завършен подводния газопровод "Северен поток-2" от Русия до Германия.

По време на срещата Путин каза още, че Русия планира да изпълни изцяло задълженията за за транзита на газ през Украйна.

Той добави, че Москва е готова да удължи споразумението за транзита с Украйна и след 2024 година, но е нужно да бъдат изяснени повече подробности.

Германия чувства отговорността си за това Украйна да запази ролята си на транзитна страна за руския газ и след 2024 година, когато изтича действащият договор, заяви днес Меркел на срещата с Путин, цитирана от ТАСС.

Тя напомни, че в Германия през 2019 година е била създадена длъжността специален представител по въпросите на газовия транзит през Украйна.

"Пълномощията му бяха удължени, за да се подчертае, че е възможно и необходимо да се удължи транзита на газ през Украйна и след 2024 година. Чувстваме отговорността си за това", каза Меркел.

Според канцлера на Германия "Северен поток-2" не е руско-германски проект, а общоевропейски. Меркел добави, че е говорила с руските лидери, включително и за постигнатите със САЩ договорености по темата.

Германското правителство многократно е подкрепяло строителството на "Северен поток-2", но е поставяло като условие запазването на транзитната роля на Украйна.

Руската страна подчертава, че "Северен поток-2" е търговски проект и се осъществява съвместно с европейски партньори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази недоумението си от опитите на редица страни да определят съдбата на газопровода с политически мотивирани обстоятелства.

Руският газопровод "Северен поток-2" е политически проект, нарушава правилата на ЕС, не може да работи с търговска цел и трябва да бъде спрян, заяви обаче пред Ройтерс шефът на украинската енергийна компания Нафтогаз Юрий Витренко.

Той коментира въпроса преди срещата между Путин и Меркел.

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски също да повдигне темата при посещението си в САЩ по-късно този месец.

Витренко посочи в коментар по електронната поща до Ройтерс, че Киев се надява газопроводът никога да не заработи като търговски проект. Той добави, че президентът Зеленски ще настоява за ефективни санкции срещу газовата връзка.

Витренко изрази увереност, че газопроводът няма да съответства на правилата на ЕС, което означава, че не може да получи лиценз и няма да функционира като търговски проект.

Продължаваме да настояваме, че геополитическият проект на Кремъл трябва да бъде спрян, най-вече с американски санкции, коментира Витренко.

Ангела Меркел вдъхнови производител на коледна украса

Бедствия с "безпрецедентен" мащаб разтревожиха Путин

Меркел пристигна в Москва за преговори с Путин
Коментари 69
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

69 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 56 минути

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 1 час

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 2 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 12 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 12 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 13 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 13 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 13 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 14 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 14 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.