66

П реди девет години той се превърна в една от най-големите звезди на украинското кино. Юрист по образование, Володимир Зеленски изигра ролята на президент в комедийния сериал "Слуга на народа". Това съобщи NOVA

Преди четири години той печели безапелационно изборите и в действителност става държавен глава. През 2022-а, когато Русия атакува Украйна, всички очакват той да напусне столицата Киев. Но Володимир Зеленски отказа. Трънливият пътя, който лъчезарният актьор извървява, за да се изгради като един от най-значимите световни лидери на днешното време. И за белезите, които войната издълбава по лицето му.

Володимир Зеленски е едва на 41 години, когато е избран за президент на Украйна през 2019 г. Мнозина го определят като наивен шоумен и тепърва прохождащ в политиката. Именно тази наивност сочат с пръст критиците му три години по-късно, когато президентът подценява неизбежността на руската инвазия въпреки многократните предупреждения от Вашингтон.

Сутринта на четвъртък, 24 февруари, в твърдото изражение на Володимир Зеленски нямаше и следа от наивност.

Днес Русия започна инвазия в Украйна. Путин започна война срещу Украйна, срещу целия демократичен свят. Той иска да унищожи моята страна. Той иска да унищожи нашата страна, всичко, което сме градили, това, за което живеем.

Политическата авантюра на Володимир Зеленски започва почти на шега, в новогодишната вечер на 31 декември 2018 г. с телевизионното обявяване на кандидатурата му за президентските избори. По това време той е популярен в цялата страна благодарение на сериала "Слуга на народа", най-големия хит в историята на украинската телевизия с 20 милиона зрители. Той играе главния герой: честен, но наивен учител по история, който по случайност става... президент на републиката.

Володимир Зеленски: Ще победим Русия в най-великия ден от живота ни

След началото на руската агресия, само в рамките на няколко дни Зеленски се превърна от комик - в символ на съпротивата на цял един народ. Съединените щати му предлагат помощ да напусне страната, а Зеленски отговаря: "Не ми трябва такси, а боеприпаси". За да опровергае слуховете, че е избягал след руското нахлуване, той публикува видео от опустелия Киев.

Добър вечер на всички. Тук е лидерът на фракцията, тук е ръководителят на президентската канцелария, тук е министър-председателят Шмигал, тук е Подоляк, тук е президентът. Всички ние сме тук. Нашите войници са тук. Гражданите са тук и ние сме тук. Ние защитаваме нашата независимост.

Зеленски се впуска в политиката без никакъв политически опит, но възползвайки се максимално от славата си. Неговата неясна програма включва прекратяване на корупцията на елита и постигане на мир в Украйна, която води въоръжен конфликт с Русия от 2014 г. Той провежда светкавична кампания, с едно-единствено обещание: да сложи край на цяла една епоха!!

Близо 80 млрд. долара са щетите за украинското земеделие

Аз не съм политик…. Не съм политик

На практика по онова време гласоподавателите избират един въображаем президент от филм, който обаче трябва да ръководи съвсем реална Украйна. Володимир Зеленски печели 73% от гласовете на втория тур на президентските избори срещу тогавашния президент, Петро Порошенко.

Със сигурност, тогава той казва на избирателите истината, а тя е, че не знае абсолютно нищо - нито за политиката, нито за дипломацията и точно затова те му се доверяват. Защото са убедени от ролята му на учител, който казваше на глас това, което другите само мислят наум.

Меденият месец обаче не продължава дълго. Първите му стъпки като президент са колебливи. Някои се опасяват от най-лошото, виждайки в него бъдещия Доналд Тръмп или Силвио Берлускони. Други вече си представят как президентът продава Украйна на олигарсите или, още по-лошо, на Владимир Путин.

Борбата с корупцията например, се оказва по-сложна от очакваното. Името му е замесено в "Досиетата Пандора" - разследване на стотици журналисти за укриване на данъци. Оказва се, че в продължение на години Володимир Зеленски и приятелите му от "Квартал 95", неговата продуцентска компания, крият състоянието си в дузина фиктивни офшорни компании. Малко преди избирането си за президент той прехвърля акциите си на близък свой съветник.

Няколко дни преди руската инвазия проучванията на общественото мнение му дават 25 % одобрение, което е далеч от триумфа му три години по-рано. Мнозина започват да смятат, че Зеленски се превръща във версия на политика, срещу когото той водеше кампанията си.

Всичко това обаче беше преди. Преди войната, преди смъртните случаи, преди милионите бежанци. По ирония на съдбата, Володимир Зеленски се превръща във военачалник, уважаван отвъд границите. Зелените дрехи се превръщат в негова униформа, а трезвостта и увереността - в новата му маска.

Зеленски обяви нови споразумения, които ще укрепят украинската армия

Всеки ден видеоклиповете му, публикувани в социалните мрежи, успокояват, но и подтикват.. Противно на очакванията, както в Кремъл, така и в Украйна, Зеленски се прояви като смел и решителен човек, който не напусна страната, въпреки че би могъл да го направи.

Няколко дни след руското нахлуване украинският президент обяви, че е подписал официална молба за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, като настоява това да стане по специална процедура.

Докажете, че сте с нас, докажете, че няма да ни оставите да си отидем, докажете, че наистина сте европейци, и тогава животът ще победи смъртта, а светлината ще победи мрака.

Усилията на украинците бяха възнаградени и в средата на декември 2023 Украйна получи зелена светлина да започне ускорени преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Малко по малко светът започна да научава за мащабите на трагедията в Украйна, за разрушенията и последиците от руското нахлуване. Ирпен, Буча са само част от примерите за зверствата на окупаторите… В Украйна започват да пристигат държавни и правителствени ръководите от цял свят, за да засвидетелстват подкрепата си за Зеленски и украинците.

Основна цел на украинския президент става осигуряването не само на моралната подкрепа от Запада, но и на военна помощ, без която украинската армия не може да се справи с руското нашествие. Още през първата половин година от началото на войната Зеленски демонстрира реализъм.

Зеленски: Цената на помощта за Киев е по-ниска от тази на сблъсъка с Путин

Победата ще бъде трудна, ще бъде кървава и в битка, но краят й ще бъде в дипломацията. Аз съм убеден в това. Има неща, на които не можем да сложим край, без да седнем на масата за преговори.

Благодарение на помощта от Запада и най-вече от Съединените щати украинската армия успява да си върне част от окупираните територии. Подкрепата за Киев обаче започва да се задъхва и идва момент, в който контраофанзивата спира.

Ситуацията на фронта е много сложна, липсват ни оръжия. Ако руснаците не контролираха въздушното пространство, а ние разполагахме с достатъчен брой системи за противовъздушна отбрана, щяхме да унищожим авиацията им.

В средата на декември 2023 г., Зеленски е на третото си посещение във Вашингтон от началото на войната, в отчаян опит да договори нова военна помощ. И получи пълната подкрепа на президента Байдън и на демократите, но не и на републиканците.

Втората година от войната на Русия срещу Украйна беше белязана и от конфликти на Зеленски с някои от най-популярните личности в страната. Кметът на Киев Виталий Кличко разкритикува президента за допуснати грешки и в разпространяване на невярна информация за положението на Украйна във войната ѝ с Русия. Само месец по-рано командващият украинската армия Валерий Залужни нарече ситуацията на фронта между Русия и Украйна „патова“ заради бавния напредък на Киев. През януари тази година, Зеленски предприе най-сериозната промяна на ръководството от началото на войната. Той освободи главнокомандващия въоръжените сили генерал Валерий Залужни и назначи на негово място командващия сухопътните сили Олександър Сирски. Дали решението му за обновяване, по думите му, е било правилно, ще покаже времето.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 66
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

66 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 17 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 17 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 18 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 18 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини