56

Р eйнхард Хайдрих имал много псевдоними – „русият звяр“, „палачът“ и „касапинът от Прага“ – но нито един от тях не успява дори да загатне колко безмилостен е той.

Като началник на Гестапо Хайдрих е мъжът, който нарежда да бъдат извършени най-големите жестокости на нацистите.

Той организира Кристалната нощ – насилствения погром срещу евреите в Германия през 1938 г., събитието, което сякаш предизвестява Холокоста. Той пуска ескадрони на смъртта из Европа, които имат за цел да убият всеки еврейски мъж, жена и дете, до които могат да се доберат. Той организира и плановете за окончателното решаване на „еврейския въпрос“, което води до депортиране и геноцид над евреите в окупираната от Германия Европа.

Дори Адолф Хитлер се е страхувал от Рeйнхард Хайдрих и дори веднъж казал за него, че има „сърце от желязо“. Той бил най-студеният и най-суровият от нацистите, човекът, който е призован, когато има нужда от непоколебим юмрук.

Мъжът с желязното сърце

Рeйнхард Хайдрих е роден на 7 март 1904 г. в Хале ан дер Заале, Германия. Баща му е певец и немски националист, който е отлъчен от висшите ешалони на обществото поради фалшив слух, че е евреин. Майка му пък е ревностна католичка. И двамата родители внушават патриотични възгледи и на трите си деца.

В училище Хайдрих е изолиран. Той се сблъсква с антисемитизма заради слуховете за баща му. Прекарва по-голяма част от времето си сам и се фокусира върху обучението си. Макар и талантлив атлет, той също така е бил интроверт и е бил тормозен заради женствения му глас.

Когато германците губят Първата световна война, Хайдрих и семейството му бързо обвиняват евреите за поражението на страната им.

Когато е на 15 години  Хайдрих се записва в паравоенната единица „Фрайкорпс“, а по-късно и в Националната германска лига за закрила и подслон, която е антисемитска група. Междувременно хиперинфлацията и икономическият срив не подминават и семейството на Хайдрих. Той се изправя пред сериозна финансова криза и се присъединява към немския флот. По-късно е изключен от него заради „поведение, неподходящо за офицер и джентълмен“, тъй като бил прекалено голям женкар, дори за стандартите на флота. Жени се за една от жените, които преследва, Лина фон Остен, през 1931 г. През същата година кани Химлер и Ернст Рьом за кръстници на първородното му дете.

Организатор на Холокоста

Химлер наема Хайнирх на работа, за да създадат звено за сигурност, известна като Sicherheitsdienst – службата за сигурност на райхсфюрера, известна като СД или СС. При Хайдрих това става най-ценното разузнавателно звено в партията и след като Хитлер става канцлер, СС е назначена за единствената разузнавателна агенция в Третия райх.

Хайдрих е отговорен за откриването и отстраняването на всички врагове на нацистката партия. Сега, когато има власт, той може да унищожи клюките за произхода на баща му и той го прави – праща разпространителите им в затвора.

Междувременно Хайдрих и Химлер очертават „видими“ врагове на държавата или по-скоро

онези, които не са достойни да живеят в новия режим, като евреи, роми и синти.

През 1938 г. Хайдрих организира Кристалната нощ. През следващата година нарежда на ескадроните на смъртта, известни като Айнзацгрупи, да последват германската армия на източния фронт, за да премахнат евреите в Източна Европа.

Окончателното решение за унищожаване на евреите е извършено по заповед на Рейнхард Хайдрих. Той председателства конференцията във Ванзее, среща между висшите служители на нацистката партия, в която те обсъждат подробностите за извършването на Холокоста. Там той представя списък на 11-те милиона евреи в Европа и къде живеят. Те трябва да бъдат открити, обградени и хвърлени в лагерите на смъртта. Никой не трябва да бъде пощаден.

Учителката, която надхитри Гестапо

Забранената любов на "Аушвиц"

Случаят на финландските евреи-съюзници на Хитлер

Убийството на „русия звяр“

Междувременно двама чехи Ян Кубиш и Йозеф Габчик, които не знаят, че Окончателното решение е в ход, започват да го преследват за лично отмъщение, за ужасите в дома им в Чехословакия. Хитлер е назначил Хайдрих за пазител на Райха в Чехословакия, след като се оплаква, че предишният на този пост е бил прекалено мек. Хайдрих се заклел да не се поддаде на покорените чехи и заявил, че ще превърне „тези чешки боклуци в германци“.

В рамките на три дни след пристигането си в Прага, той екзекутира 92 души. После, за да се увери, че останалите живеят в ужас, разлепва из града плакати с имената на убитите. Неговото управление като фактически диктатор на Чехословакия е кървава баня. За кратките 5 месеца, които прекарва там, около 5000 души са изпратени към лагерите на смъртта.

Планът на чешкото правителство в изгнание, наречен „Операция антропоид“ е да убие Хайдрих

на пътя в Либен между дома на нациста и Прага. Кубиш и Габчик правят засада на остър завой, така че когато минава Хайдрих шофьорът му трябва да намали ход. Точно тогава Габчик изскача от храстите с картечница в ръце, поглежда „касапина от Прага“ и дърпа спусъка. Нищо не се случва, оръжието на Габчик засича.

Хайдрих не бяга, дори не трепва. Той заповядва на шофьора си да спре, вади пистолета си го насочва към чеха. Габчик все още се бори с оръжието, което го е предало и може би щеше да умре, ако Кубиш не се намесва навреме и хвърля импровизирана бомба в колата.

Рейнхард Хайдрих обаче отказва да умре, излиза от тлеещите останки на колата си и започва да стреля. Кубиш бяга с велосипеда си, а Хайдрих го гони и стреля по него. В един момент обаче пада на земята и се хваща за ребрата си. Може би за първи път Хайдрих осъзнава, че ще умре. В крайна сметка Хайдрих умира на 4 юни, след като раните му се инфектират и той развива сепсис. Архитектът на Холокоста е на 38 години, когато умира.

Клането при Лидице

Хитлер се заклева да отмъсти за убийството на най-безмилостния му подчинен. „Нищо не може да ми попречи да депортирам милиони чехи, ако те не желаят мирно съвместно съществуване“, каза той.

Една грешка води до клане. Нацистите погрешно разбират, че убийците се крият в селата Лидице и Лежаки и се нахвърлят върху тях. Всеки човек над 16 години е застрелян на място, а жените и децата са депортирани в лагерите на смъртта. Тогава селата са изгорени до земята, като дори руините са изравнени.

Хитлер предупреждава чехите, че ще продължи да пролива кръв, докато не му доведат мъжете, които са убили Рейнхард Хайдрих. Ужасът беше достатъчен, за да мотивира един човек, Карел Черда, да предаде на Кубиш и Габчик. Той лично води Гестапо в църквата в Прага, където се крият убийците на Хайдрих.

Погребението

За Хайдрих има две погребални церемонии след смъртта му – първата на 7 юни 1942 г. в Прага. След това ковчегът му е транспортиран с влак в Берлин, където е извършена втора церемония в новото канцлерство на Райха два дни по-късно.

Холокостът продължава, масовият геноцид над евреите е извършен. Окончателното решение е преименувано на „Операция Рейнхард“ в знак на уважение. Това ще се превърне в неговото наследство: в историята Холокостът ще носи името на Рейнхард Хайдрих. За мъжът с желязно сърце, това би било чест.

Коментари 56
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

56 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 8 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 8 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 11 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 11 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 11 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 12 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 12 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 12 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 13 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 14 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 14 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 14 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 14 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 15 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines