13

И зследователи предупреждават, че в САЩ има социални психологически признаци, които са подобни на тези преди Гражданската война в САЩ. Въпреки че нова война остава малко вероятна, настоящият социално-политически терен може да доведе до години на проблеми, социални вълнения и граждански борби, които са малко по-малко от такъв конфликт.

Щурмът на Капитолийския хълм на 6 януари 2021 г., приблизително два месеца след като президентът Доналд Тръмп претърпя поражение при преизбирането си, отбеляза важен момент в настроението на нацията. По това време над 2000 поддръжници на Тръмп буйстваха из Капитолия, много от тях извършиха актове на вандализъм и се опитаха да наранят или тормозят законодателите. Някои призоваха за убийството на вицепрезидента на Тръмп, Майк Пенс, докато други обвиниха публичните администратори, че са предатели.

Имаше и смъртни случаи. В резултат на и непосредствено след събитията загинаха един полицай и четирима метежници. През следващите месеци четирима служители, които реагираха на атаките, посегнаха на живота си.

Въпреки мащаба на насилието, много видни консервативни коментатори омаловажават ситуацията. Те характеризираха безредиците като „до голяма степен мирни“, описвайки деня като подобен на „обикновено туристическо посещение“. Според други размирниците са били мирни патриоти, които са били нападнати от служители на реда. В резултат на това лица като републиканския представител Марджъри Тейлър Грийн предполагат, че времето за „национален развод“ между червените и сините щати може да е близо.

По същия начин използването на привидно хипотетични фрази като „ако е необходимо“ във връзка с перспективата за гражданска война стана по-често срещано в платформите на социалните медии, особено между членове на Конгреса и местни политици.

Подобни думи предизвикват идеята за възможно отцепване и повдигат призрака на гражданска война. Но колко вероятно е това?

„Поразителни прилики“ – от 1850 г. досега

Екип от учени от САЩ са оценили социално-психологическия пейзаж в страната днес и са го сравнили с този от 1850-те години и са стигнали до тревожно заключение: макар и все още малко вероятно, нова американска гражданска война е все по-правдоподобна.

Както пишат в изследването си: „Тук нашата цел е да сравним духа на времето на разделящото десетилетие преди Гражданската война, от една страна, с днешната хиперпартизанска ера, от друга, демонстрирайки, че двата периода наистина имат обширни, поразителни прилики ”.

Въпреки това има и доказателства, смекчаващи перспективата за явна гражданска война, отцепване и/или насилствен държавен преврат. С други думи, 1850-те години може да не са непременно пророчество, но ние твърдим, че сравнението предоставя достатъчно доказателства, че един продължителен и горчив период на гражданска дисфункция вероятно ще бъде между поколенията, дори ако не е „гореща“ гражданска война.

Екипът стигна до тази точка чрез обърната форма на теория за социалния капитал. Това е социално психологическа концепция, която често се използва за изучаване на модели, които могат да доведат до положителни социални резултати, включително увеличаване на добрата воля, ресурсите и колективния успех на всяко ниво (включително цели региони).

Въпреки това, в този случай екипът възприе отрицателна версия на този подход, който се фокусира върху отрицателния социален капитал, който изучава противоположните социални резултати.

„В това изследване използвахме социално-психологическа концептуална рамка – теория на социалния капитал – за да изследваме вероятността от пълномащабна гражданска война, като сравнихме периода преди Гражданската война с настоящето. Паралелите са поразителни“, обясняват изследователите.

Извадка от паралелите между днешните Съединени щати и тези от периода преди Гражданската война включва разцепление в специфични социални ценности и норми сред американците, чиято интензивност днес е много подобна на тази в миналото.

Историческите основи на Гражданската война се въртяха около, макар и не ограничени до, проблеми около противопоставянето или подкрепата за робството, силата на федералния прерогатив, нивата на тарифите върху промишлените стоки и аспектите на общите ползи на някои собственици на земя . Днес ценностното разделение включва въпроси относно правата на държавите, връзката между църквата и държавата, абортите срещу политиките в подкрепа на живота, правата на малцинствата, притежанието на оръжие, имиграцията, данъчното облагане, социалните помощи и околната среда.

Друг паралел беше широко разпространеното чувство на политическо недоверие. Преди Гражданската война това недоверие беше най-силно изразено в стария Юг, тъй като основните проблеми на конфликта ги засягаха по-пряко. Ситуацията не е различна и днес, особено с републиканското отричане на легитимността на изборите през 2020 г. Съществува и недоверието към така наречения „либерален дневен ред“, който се смята за отиващ твърде далеч, докато християнската десница вярва, че техният начин на живот/съществуване е атакуван от безбожни ценности.

Други паралели включват по-силна идентификация с регион или групи за идентичност, а не с общност или нация; разчитане на различни форми и канали на комуникация и недоверие към „факти“ от членове извън групата; липса на организации или мрежи, които обединяват различни идеологически групи; и усещането за липса на реципрочност от страна на опозицията.

Какво може да крие бъдещето?

Взети заедно, тези паралели рисуват мрачна картина на бъдещето.

„Историята като дисциплина и социалните науки като цяло предоставят примери, общи перспективи и вероятности, но те не предсказват сами по себе си. Факторите, които ограничават точността на прогнозите, включват важността на промените в тенденциите във времето и случайни събития, които променят хода на историята“, обяснява екипът. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

х

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 11 минути

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"

Бионсе е добавена в новото издание на френски речник

Бионсе е добавена в новото издание на френски речник

Любопитно Преди 35 минути

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромен отвор - ето защо

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромен отвор - ето защо

Любопитно Преди 1 час

Защо в антарктическия морски лед се е появил отвор четете в следващите редове

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 1 час

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

ц

Любов и добро настоение: Какво е манифестиране и как да го приложите

Любопитно Преди 1 час

Как да манифествате четете в следващите редове

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 2 часа

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 2 часа

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>Нинова: Да не се прави на ощипан г-н Главчев (СНИМКИ)</p>

Нинова с коментар за частната болница "Мама и аз": Да не се прави на ощипан г-н Главчев

България Преди 3 часа

Първо стои въпросът защо служебният кабинет е приел решението за създаване на частна детска болница, коментира тя

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 3 часа

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 3 часа

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 3 часа

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 3 часа

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 3 часа

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 4 часа

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината