13

С пасяването на природата се оказва до голяма степен свързано с пари. Това стана ясно по време на хибридните преговори, които приключиха в петък в Китай по време на 15-ата Конференция на страните (COP15) по Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие, пише Луиз Гийо в "Политико", цитиран от БГНЕС.

Целта на COP15 е да се вземат конкретни мерки за спасяването на дивата природа, като е възможно да бъде отредени 30% от планетата за опазване, когато делегатите се съберат за втора сесия през пролетта следващата година. Но това е свързано с огромни разходи - според една от оценките за адекватна защита и възстановяване на природата ще са необходими 700 млрд. долара всяка година. Това включва отмяна на субсидии за дейности нанасящи вреди в размер на 500 млрд. долара и още 200 млрд. долара допълнителни средства за опазване на околната среда.

Получаването на тези пари се оказва много трудно. Това доведе до дебат за това дали има смисъл да се определи цена на биоразнообразието, за да се отчетат правилно ползите, които природата предоставя.

Френският министър на екологичния преход Барбара Помпили, която съпредседателстваше кръгла маса за финансиране на биоразнообразието тази седмица, заяви, че "е много ясно, че мащабът на недостига на средства за биоразнообразие изисква спешни действия както на национално, така и на международно равнище".

И както при усилията за борба с изменението на климата, стремежът да се накара целият свят да се съгласи с нови строги правила за биоразнообразието ще се провали, ако няма сериозно финансиране.

Африканските страни заявиха, че няма да подпишат споразумението, ако то не е придружено от "адекватни ресурси", докато страните от Латинска Америка и Карибския басейн настояха, че осигуряването на финансиране и изграждането на капацитет ще бъде "от решаващо значение" за постигането на споразумение.

Но ЕС се въздържа да се фокусира само върху държавните средства и иска също така компаниите и финансовите институции да се включат. Съединените щати, един от най-големите донори в света, не са страна по Конвенцията за биологичното разнообразие, което допълнително затруднява финансирането.

Парите започнаха да постъпват, но в много по-малки размери, отколкото е необходимо.

Девет филантропски организации се ангажираха с 5 млрд. долара за опазване на 30 % от планетата до 2030 г., а Зеленият фонд за климата отдели близо 9 млрд. долара за възстановяване на екосистемите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви миналия месец, че Брюксел ще удвои външното си финансиране за биоразнообразие до 7 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

По-рано тази седмица китайският президент Си Цзинпин обяви създаването на фонд за биоразнообразие в Кунмин с бюджет 1,5 млрд. юана (200 млн. евро), който ще подпомага проекти в развиващите се страни.

Тревога, светът е пред шесто масово изчезване на животински видове в историята си

Ева Забей, изпълнителен директор на корпоративния алианс "Бизнесът за природата", заяви, че преодоляването на недостига на финансиране ще изисква "трансформация на начина, по който работи икономиката".

Това води до оживена дискусия за това дали оценяването на икономическата стойност на природните екосистеми и техните услуги - като осигуряване на чист въздух, вода, опрашване, суровини или предотвратяване на природни бедствия - може да помогне за задействане на политически действия и насочване на финансовите потоци към дейности, които не вредят на биоразнообразието.

Доклад на ООН предупреждава за разруха на планетата

Според доклад на Парта Дасгупта, професор по икономика в университета в Кеймбридж, икономиката не се е справила добре с определянето на цените на въздействието на човешките дейности върху природата.

"Степента, в която колективно сме деградирали биосферата, е създала изключителни рискове и несигурност, застрашила е нашите икономики и поминък и е породила екзистенциални рискове за човечеството", пише в доклада и се призовава за реформиране на отчитането на природния капитал, като се твърди, че "пазарите сами по себе си са недостатъчни за защита на екосистемите от прекомерна употреба".

Оценяването на паричната стойност на природата не е нова идея, "методите съществуват от десетилетия", казва Александър Ранкович, преподавател в Париж и специалист по геополитика на биоразнообразието.

Унищожаването на един структуроопределящ бранш или „Пътят към ада е покрит с добри...

Теоретичните суми са огромни. По-рано тази година Евростат направи оценка на седем екосистеми в ЕС - от гори до влажни зони и градски райони - и установи, че стойността на предоставяните от тях услуги, включващи отдих, отглеждане на култури и пречистване на водата е възлязла на 172 млрд. евро през 2012 г.

Въпреки че подобни изчисления повишават осведомеността за кризата с биоразнообразието, те не са толкова практични, за да повлияят на реалните финансови и политически решения, казва Ранкович.

"Би било прекалено да се твърди, че тези подходи систематично имат реална тежест и силен ефект при решенията на частните и публичните участници."

Съществуват и опасения, че подобни оценки не могат да обхванат правилно всички ползи, осигурявани от екосистемите или въздействието на човешките дейности, посочва Фредерик Аш, изпълнителен директор на Обсерваторията за зелени финанси и автор на документ по въпроса за групата на Зелените в Европейския парламент. Повечето икономически модели "пренебрегват взаимозависимостта на екосистемните услуги".

Експеримент: природата променя имунитета на децата

Тези усложнения затрудняват създаването на пазар за възстановяване на биоразнообразието в сравнение с пазара на въглеродни кредити, като например системата на ЕС за търговия с емисии, пояснява Аш. Разрешителните по схемата за търговия с емисии се отнасят само до емисиите на парникови газове, докато при разработването на подобен инструмент за биоразнообразието би било "невъзможно или прекалено скъпо да се възстановят функциите на екосистемите, които са били унищожени, което означава, че проектите за възстановяване не могат да се считат за компенсиращи унищожаването".

Белгийският евродепутат от Зелените Филип Ламбертс коментира, че определянето на цена за природата е лоша идея, защото "планетата има безкрайна стойност... Тук не можем да прилагаме механизмите на финансовия пазар, защото става въпрос за живота на Земята".

Биоразнообразие и биоравновесие по света и у нас

Въпреки тези уговорки Ранкович смята, че моделите и анализите, оценяващи стойността на природата, могат да бъдат полезни по време на прилагането на глобалната рамка за биологичното разнообразие след 2020 г., която ще бъде финализирана по време на втората част от COP15 през следващата година.

Според него наличието на известна представа за финансовата стойност на услугите, предоставяни от природата, би могло да "насърчи развитието на националното счетоводство или по-доброто интегриране на икономическите стойности при вземането на решения" в областта на опазването на биологичното разнообразие.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
- Господине, провеждаме анкета. Може ли да Ви зададем няколко въпроса? - Може! - Прекалявате ли с алкохола? - Да! - Играете ли комар? -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 1 минута

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 4 минути

От помощник, технологията може да стане вредител

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

България Преди 7 часа

Нинова: Борисов призна, че служебният кабинет е негов

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 7 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

България Преди 11 часа

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия

<p>Борисов поиска смяна на външния министър</p>

Борисов планира да издигне Йорданка Фандъкова за депутат

България Преди 11 часа

Борисов: Тя свърши огромна работа за София

Тежка катастрофа, загинаха двама души

Тежка катастрофа, загинаха двама души

България Преди 12 часа

По предварителна информация челно се сблъскали два автомобила

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

България Преди 12 часа

Тя бе придружавана от служебния вътрешен министър Калин Стоянов

Разкрийте оставащите мистерии около "Титаник": От пътниците до трагедията

Разкрийте оставащите мистерии около "Титаник": От пътниците до трагедията

Любопитно Преди 13 часа

Известната трагедия води до смъртта на повече от 1500 души

Григор Димитров

Това ли е новата любов на Григор Димитров? (Видео)

Любопитно Преди 13 часа

Родната тенис звезда отново във впечатляваща нежна компания

Израел обмисля ответна атака срещу Иран

Израел обмисля ответна атака срещу Иран

Свят Преди 14 часа

Отложи офанзивата си в Рафах

Небичайна жега през април: Температурни рекорди бяха регистрирани у нас

Небичайна жега през април: Температурни рекорди бяха регистрирани у нас

България Преди 14 часа

Ето в кои градове температурите скочиха над 30 градуса

Удължават забраната за износ на инсулин

Удължават забраната за износ на инсулин

България Преди 14 часа

Последната забрана за износ на тези групи лекарства изтича днес

Велико Търново вече има летище за медицински хеликоптери

Велико Търново вече има летище за медицински хеликоптери

България Преди 14 часа

България разполага още с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе

„Български пощи“ спират приемане на пратки за Израел

„Български пощи“ спират приемане на пратки за Израел

България Преди 14 часа

Причината е отмяна на полетите на авиопревозвача

Момиче покани гаджето си на бала с надпис върху крава, той ѝ върна жеста

Момиче покани гаджето си на бала с надпис върху крава, той ѝ върна жеста

Свят Преди 15 часа

Какво е отговорило момичето може да прочетете в следващите редове