31

К убинският парламент избра днес Мигел Диас-Канел за нов президент на страната, което сложи край на близо 60-годишното управление на братята Кастро.

Вчера Диас-Канел бе посочен като единствен кандидат да замени Раул Кастро на поста председател на Държавния съвет.

ВИЖТЕ ИСТОРИЯТА НА ФИДЕЛ КАСТРО, КОЙТО УСТАНОВИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В КУБА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

За 57-годишния цивилен днес гласуваха 603 от 604 депутати, потвърди пред парламента председателката на Централната избирателна комисия Алина Балсейро.

Диас-Канел бе избран за заместник на Раул Кастро през 2013 година, припомня Франс прес. Издигнал се постепенно в системата, той обикновено запазваше дискретност и не привличаше голямо внимание.

В Куба идват избори, а Кастро си отива

Първото посещение на Кастро в САЩ след встъпването му в длъжност

Куба се сбогува с Фидел Кастро

Новият кубински президент ще трябва да извърши исторически преход след близо 60-годишното управление на братята Раул и Фидел Кастро. По време на революцията от 1959 г. Диас-Канел още не е бил роден.

Постът първи заместник-председател на Държавния съвет, втори по значимост в страната, ще заеме Салвадор Валдес Меса, 72-годишен синдикален лидер и високопоставен кадър на управляващата Кубинска комунистическа партия.

Братът на Фидел Кастро, досегашният кубински президент Раул Кастро ще запази функциите си на генерален секретар на комунистическата партия до 2021 г., когато би навършил 90 години.

Диас-Канел е от по-младо поколение лидери и подкрепя модернизацията на Куба, но е и дългогодишен партиен „апаратчик”, така че не се очаква голяма политическа промяна в страната.

Новият президент призовава за по-критично отразяване на събитията от държавните медии и по-широк достъп до интернет в едно от най-слабо свързаните с мрежата общества в света. Често той идва на заседания с таблет.

Последните му публични изказвания обаче наблягат на необходимостта от приемственост и борба с империализма - предизвикателно и изтъркано послание, в момент на подновено напрежение между Куба и САЩ след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

До голяма степен политическите възгледи на Диас-Канел остават загадка. Политическата агитация е забранена в Куба и той избягва показността, провалила кариерите на други претенденти през годините.

Все пак е известен с това, че е работохолик и се държи приятелски с обикновените кубинци. По образование в електроинженер.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@