226

Н ай-богата страна на петрол в света Венецуела е в тежка икономическа, а вече и политическа криза. Въпреки залежите си бедността се шири в страната. Тя заедно с репресиите срещу несъгласните, принудиха около 3 млн. венецуелци да напуснат родината си. Сега опозицията надига глава с международна подкрепа и най-вече тази на САЩ. Президентът Николас Мадуро обаче няма намерение да сдава властта и има подкрепаtа на армията. Ситуацията е взривоопасна и има реална опасност от избухване на гражданска война.

Какво се случва в момента във Венецуела? Какво е икономическото състояние на страната? Как Мадуро дойде на власт и кой го подкрепя? Кой е непознатият до момента лидер на опозицията Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за президент и кой го подкрепя?

Ето отговорите.

Привърженици на опозицията във Венецуела се събраха в няколко града, за да протестират

срещу новия мандат на президента Николас Мадуро, съобщи председателят на контролираното от опозицията Национално събрание Хуан Гуайдо, цитиран от ТАСС. Гуайдо каза, че многохилядни демонстрации са започнали по улиците на най-големите градове – Каракас, Валенсия, Баркисимето, Маракая, Сан Кристобал. Председателят на парламента придружи съобщението си в социалните мрежи със снимки от протестите.

САЩ не признават Мадуро, ще го свалят от власт

Най-малко 218 души бяха задържани в рамките на тридневните протести в цялата страна.„175 потвърдени задържания са извършени на 23 януари, общо 218 от 21 януари“, се казва в изявление на неправителствена организация. В редица региони протестите бяха придружени от сблъсъци със силите за сигурност, което доведе до жертви. Според портала Питасо,

най-малко 16 демонстранти са загинали.

Мадуро на свой ред призова своите поддръжници на демонстрации в подкрепа на правителството.

Малко по-късно Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и положи клетва, предадоха световните агенции. „Официално се заклевам да изпълнявам правомощията на президент на Венецуела“, заяви Гуайдо на митинг на опозицията във венецуелската столица. Той е начело на парламента, в който опозицията има мнозинство. Гуайдо заяви, че временно поема президентския пост и ще свика избори.

Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела по време на митинг
Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на Венецуела по време на митинг Източник: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна официално Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Той призова другите западни правителства да признаят Гуайдо, а той се зарече да продължи натиска върху Каракас. Тръмп заяви: „Днес, официално признавам председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела“. Тръмп посочи, че Националното събрание е единствената легитимна власт във Венецуела.

Американската администрация се готви да направи този ход от момента, когато Мадуро положи клетва за оспорвания си втори президентски мандат преди две седмици, посочва Асошиейтед прес. Тръмп изтъкна, че венецуелците „смело са се обявили“ срещу Мадуро, за свобода и за върховенство на закона. „Не обмисляме нищо, но всички варианти са на масата“, каза Тръмп пред журналисти в Белия дом в отговор на въпрос дали обмисля изпращане на военни сили на САЩ във Венецуела.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Николас Мадуро да напусне президентския пост

и прикани венецуелската армия да подкрепи усилията за възстановяване на демокрацията. Помпео заяви, че САЩ ще подкрепят Хуан Гуайдо в съставянето на преходно правителство и организирането на нови избори във Венецуела.

„Венецуелският народ е страдал достатъчно дълго под пагубната диктатура на Николас Мадуро. Призоваваме Мадуро да напусне в полза на легитимен лидер, който отразява волята на венецуелския народ“, заяви държавният секретар на САЩ. „Повтаряме призива си към венецуелската армия и сили за сигурност да подкрепят демокрацията и да защитят всички венецуелски граждани“, каза Помпео. „САЩ имат готовност да доставят хуманитарна помощ на народа на Венецуела щом обстоятелствата позволят това“, добави той.

Венецуелският министър на отбраната обаче заяви, че въоръжените сили на страната не признават Хуан Гуайдо

за временен президент на Венецуела и че армията ще защити конституцията и ще гарантира националния суверенитет. „Войниците на Родината не признават президент, който ни е налаган под влиянието на чужди интереси и се е самопровъзгласил незаконно. Въоръжените сили защитават конституцията и са гарант на националния суверенитет“, написа в Туитър министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес.

Логично Николас

Мадуро обяви, че страната му скъсва дипломатическите си отношения със САЩ.

„Реших да скъсам дипломатическите и политическите отношения с империалистичното правителство на САЩ. Вън! Да си ходят от Венецуела, тук имаме достойнство“, заяви Мадуро, който даде срок от 72 часа на дипломатическите представители на САЩ да напуснат Венецуела.

В реч пред хиляди привърженици от балкон на президентския дворец в Каракас Мадуро обвини САЩ и опозицията, че се опитват „да извършат държавен преврат и да докарат на власт марионетно правителство“.

Николас Мадуро
Николас Мадуро Източник: ЕПА/БГНЕС

Николас Мадуро поиска от държавните институции „да затегнат редиците в подкрепа на демокрацията“ и отново призова армията, смятана за негов основен поддръжник, да му гарантира лоялността си. „Призовавам армията, военните на нашата родина, националните въоръжени сили, към най-голяма вярност, единство и дисциплина. Ще спечелим и тази битка. Лоялни винаги, предатели никога!“, заяви Мадуро.

Хуан Гуайдо пък заяви в социалната мрежа Туитър, че Венецуела ще поддържа дипломатически отношения с всички държави по света и изрази решимост да възстанови конституционния ред в страната. В писмо до посолствата на всички държави, които имат дипломатически представителства във Венецуела, Гуайдо ги призова да запазят дипломатическото си присъствие в страната.

Реакции от ЕС на ситуацията във Венецуела

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда, че „цяла Европа ще е единна в подкрепата си за демократичните сили във Венецуела“. „За разлика от Мадуро, парламентът, включително (председателят му) Хуан Гуайдо, имат демократичен мандат от венецуелските граждани“, написа Туск в Туитър.

Малко преди това говорителка на Европейската комисия заяви, че Комисията следи внимателно развитията във Венецуела и е в контакт със страните от ЕС и партньорите им.

Шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини призова в изявление за „незабавното започване на политически процес във Венецуела, който да доведе до свободни и надеждни избори в съответствие с конституционния ред“. „Насилието и несъразмерната употреба на сила от силите за сигурност са напълно недопустими и няма да решат кризата. Венецуелският народ има правото да демонстрира мирно, да избира свободно ръководителите си и да определя съдбата си“, добави Могерини.

Френското президентство заяви, че Франция се консултира с европейските си партньори преди да обяви позицията си. Германският външен министър Хайко Маас призова страните по конфликта във Венецуела да запазят спокойствие и да се въздържат от насилие.

Позицията на Русия

Събитията във Венецуела показват как в действителност се отнася Западът към международното право, написа в страницата си в социалната мрежа Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Събитията във Венецуела добре показват как прогресивното западно общество в действителност се отнася към международното право, суверенитета и ненамесата във вътрешните дела на държавите, като сменят властта там“, заяви Захарова.

Какво е състоянието на Венецуела?

Beнeцyeлa имa пoвeчe пeтpoл, oт ĸoятo и дa e дpyгa дъpжaвa нa Зeмятa. Bъпpeĸи тoвa oбaчe гражданите на южноамериканската страна живеят в изключителна бедност. Някога една от най-богатите страни в Латинска Америка, днес Венецуела страда от недостиг на всичко - от тоалетна хартия до антибиотици и храна.

Икономиката на Венецуела се свива пет поредни години. Средният дневен добив на петрол намаля с около 1 милион барела през този период. Прогнозата е, че инфлацията ще достигне 10 млн. процента през 2019 г. Икономическата криза и репресиите срещу несъгласните накараха почти 3 милиона венецуелци да напуснат страната.

САЩ и Европейският съюз наложиха санкции срещу страната за злоупотреби с човешките права, политически репресии и корупция.

Как се стигна до тук?

Бившият президент Уго Чавес, бивш десантник, затворен в продължение на две години, след като се опита да осъществи неуспешен преврат през 1992 г., беше избран за президент за първи път през 1998 г. и направи революция в политиката на Венецуела с огнена антиамериканска реторика. Той национализира хиляди компании или техните активи, намалявайки капацитета на страната да произвежда нищо друго, освен петрол. Той умира през 2013 г.около година преди рязкото понижаване на цените на петрола.

Неговият протеже и наследник, Николас Мадуро, укрепи властта си, докато опонентите му критикуват лошото управление, корупцията и политическото потисничество. Непопулярен у родината си и все по-изолиран от останалата част на света, Мадуро се е вкопчил във властта, въпреки че няма планове за възраждане на страната. Той задълбочи връзките си с авторитарни съюзници като Русия, Китай и Турция, но те предоставят на страната само ограничена подкрепа. Мадуро се надяваше да договори преструктуриране на дълга, но американските санкции пречат на американските инвеститори и банки да участват в подобен план, което усложнява процеса.

Кой е Хуан Гуайдо?

Лидерът на опозицията и самопровъзгласил се за президент Хуан Гуайдо беше сравнително непознат досега. „Това е едно хлапе, което си играе на политика“, казва за него Николас Мадуро. 35-годишният депутат Хуан Гуайдо обаче се превърна за броени дни в лицето на венецуелската опозиция и успя отново да мобилизира противниците на президента, които напоследък бяха разделени и отслабени. Напълно неизвестният, висок, слаб и със спокоен глас Гуайдо стана на 5 януари най-младият председател на парламента. Ще успее ли обаче да остане на поста си и да се справи с товара, който отсега нататък лежи върху раменете му?

През последните години предходните фигури на опозицията, които набраха популярност, като Леополдо Лопес, Енрике Каприлес и Фреди Гевара в крайна сметка изчезнаха от политическата сцена. Лопес беше задържан, а след това поставен под домашен арест, Каприлес беше лишен от граждански права, а Гевара потърси убежище в посолството на Чили в Каракас.

След като влезе в ролята на лидер на опозицията,

този висок мъж с матов тен, който досега нямаше навика да говори много, бързо излезе на светло и придоби политическа тежест.

При изпълнението на функциите си като председател на парламента, който е единствената контролирана от опозицията институция, индустриалният инженер от скромен произход се ползва с подкрепата на генералния секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро (който го определя като "временно изпълняващ длъжността президент), на САЩ и на Бразилия, която вече е под управлението на крайнодесния президент Жаир Болсонаро.

В неделя кадрите от арестуването на Гуайдо от венецуелските разузнавателни служби при зрелищна операция насред магистрала, когато той отиваше на политическо събитие, обиколиха света. Час по-късно той беше освободен. Два дни по-късно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се обади на Гуайдо, за да подчертае „смелото му лидерство“ и да изрази „твърдата подкрепа“ на САЩ за Националното събрание на Венецуела, което те смятат за „единствената легитимна и демократична институция в страната“.

Хуан Гуайдо множи акциите срещу чавистката власт (по името на бившия президент Уго Чавес): обещание за „амнистия“ за военните, приели да се присъединят към опозицията, призив за демонстрация на 23 януари, предложение за правителство на прехода и официална декларация на парламента, в която Николас Мадуро е окачествен като „узурпатор“.

„Аз съм оцеляващ, а не жертва“,

обича да напомня Хуан Гуайдо, който е женен и има малка дъщеря, визирайки трагедията в щата Варгас (в Северна Венецуела) от 1999 г, от която излиза невредим. През декември 1999 г. проливни дъждове предизвикват свлачища в този район на 25 километра северно от Каракас и причиняват смъртта на 10 000 души, по данни на Червения кръст. По това време Гуайдо живее в този крайбрежен район с майка си и петте си братя и сестри. „Знам какво е да си гладен“, споделя той.

Хуан Гуайдо влиза в политиката през 2007 г. с поколението на студентите, които излизат по улиците на протест срещу покойния бивш президент Уго Чавес (1999-2013 г.). През 2009 г. той беше сред основателите на партията „Народна воля“ и стана едно от основните и действащи лица, след като лидерът и Леополдо Лопес прекара последните години в затвора или под домашен арест по обвинение в подбуждане към насилие при вълната от демонстрации през 2014 г.

На парламентарните избори през 2015 г. Хуан Гуайдо бе избран за депутат от своя роден щат Варгас. „Не знаех кой е той. Да се надяваме, че няма да ни разочарова“, казва 24-годишният Хосе Ернандес, присъствал на една от речите на Гуайдо.

Подкрепа за Гуайдо като временен президент на Венецуела са изразили Аржентина, Бразилия, Гватемала, Еквадор, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, САЩ, Хондурас, Чили и Организацията на американските държави. Мадуро е подкрепян на президентския пост от Боливия, Куба и Мексико.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 226
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

226 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 2 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 6 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 7 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 7 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 7 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване