71

Е С реши да поднови санкциите срещу Русия с още шест месеца, до края на януари 2023 г., съобщиха агенциите.

"Съветът на ЕС реши днес да продължи с шест месеца до 31 януари 2023 г. ограничителните мерки, насочени срещу конкретни сектори на руската икономика", се казва в официалното изявление.

Решението, което беше просто формалност и беше взето от енергийните министри на ЕС, се отнася до санкциите, които действат още от 2014 г. и бяха значително разширени след руската инвазия в Украйна от февруари тази година.

„Газпром“: Санкциите спъват работата на Северен поток-1

Хронология на ограничителните мерки на ЕС срещу Русия заради Украйна от началото на 2022 г.

ЕС постепенно налага санкции на Русия от 2014 г. насам след незаконното анексиране на Крим.

Te значително се разшириха през 2022 г. в отговор на решението на Русия да признае неконтролираните от правителството зони на Донецка и Луганска област за независими образувания и непровокираната и неоправдана военна агресия срещу Украйна.

Хронологията по-долу представя обзор на ограничителните мерки на ЕС, налагани на Русия от началото на 2022 г. насам.

21 юли: Нов пакет мерки в отговор на руското нашествие в Украйна

Съветът прие нови мерки, предназначени да затегнат съществуващите икономически санкции срещу Русия, да подобрят тяхното прилагане и да засилят тяхната ефективност.

Пакетът за „поддържане и привеждане в съответствие“:

 • въвежда нова забрана за купуване, внос или трансфер на злато с руски произход, включително бижутерия
 • засилва контрола върху износа на изделия с двойна употреба
 • включва шлюзовете в съществуващата забрана за достъп до пристанищата
 • изяснява съществуващите мерки, например в областта на обществените поръчки, въздухоплаването и правосъдието
 • налага санкции на още 54 физически лица и 10 образувания, сред които кметът на Москва и Сбербанк, голяма финансова институция

Новите мерки, също както предишните санкции, не са насочени срещу руския износ на храни, зърно или торове.

20 юни: Крим и Севастопол: Съветът подновява санкциите за още една година

Съветът реши да поднови санкциите, наложени в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация, за още една година – до 23 юни 2023 г.

Действащите понастоящем мерки включват:

 • забрани за внос в ЕС на продукти с произход от незаконно анексирания Крим или Севастопол
 • инфраструктурни или финансови инвестиции и туристически услуги от нелегално анексирания Крим или Севастопол
 • износ на определени стоки и технологии за дружества от Крим или за използване в незаконно анексирания Крим в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката
 • търсене, проучване и добив на нефт, газ и минерални ресурси

3 юни: Шести пакет от санкции в отговор на руското нашествие в Украйна

Съветът прие шести пакет от санкции с оглед на продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна, подкрепата на Беларус за нея, както и на известията за зверства, извършени от руските въоръжени сили.

Пакетът включва:

 • забрана за внос от Русия на суров нефт и рафинирани нефтени продукти, с ограничени изключения
 • забрана на SWIFT за още три руски банки и една беларуска банка
 • спиране на излъчването в ЕС на още три руски държавни медии
 • Освен това ЕС наложи санкции на още 65 физически лица и 18 образувания. Сред тях са лицата, отговорни за зверствата, извършени в Буча и Мариупол.

30–31 май: Европейският съвет постига съгласие по шестия пакет от санкции

Лидерите от ЕС осъдиха решително агресивната война на Русия срещу Украйна и постигнаха съгласие по шестия пакет от санкции. Пакетът ще обхване доставките от Русия за държавите членки на суров нефт и на нефтени продукти. Ще бъде въведено временно изключение за суровия нефт, доставян чрез тръбопровод.

Лидерите настойчиво приканиха Съвета на Европейския съюз да финализира и приеме без забавяне новите санкции.

По време на срещата на върха лидерите обсъдиха и безопасността на цивилното население, наказателното преследване на военните престъпления, подкрепата на ЕС за Украйна — включително хуманитарната, финансовата, военната и политическата подкрепа — и подкрепата на ЕС за съседните държави. Те подчертаха и значението на решителното прилагане на Стратегическия компас и на увеличаването на капацитета на ЕС в областта на сигурността и отбраната.

Европейският съвет разгледа също свързаните с продоволствената сигурност предизвикателства, произтичащи от руската война, и призова за ускоряване на работата по коридорите на солидарността с цел улесняване на износа на храни от Украйна.

Лидерите направиха преглед на напредъка в укрепването на енергийната независимост на ЕС и постигнаха съгласие по действия за засилване на сигурността на енергийните доставки.

21 април: Украйна: ЕС налага санкции на още двама бизнесмени във връзка с незаконното анексиране на Крим

13 април: ЕС въвежда изключения от ограничителните мерки за улесняване на хуманитарните дейности

Предвид хуманитарната криза вследствие на непровокираното и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна Съветът въведе изключения за хуманитарни дейности в два режима на санкции във връзка с положението в Украйна: ограничителните мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна („режима във връзка с териториалната цялост на Украйна“), и ограничителните мерки в отговор на признаването на неконтролираните от правителството зони на Донецка и Луганска област в Украйна и разпореждането за влизане на руски въоръжени сили в тези зони („режима във връзка с Донецк и Луганск“).

8 април: Пети пакет от санкции в отговор на руското нашествие в Украйна

Съветът прие пети пакет от санкции срещу Русия в контекста на продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна и сведенията за зверства, извършени от руските въоръжени сили в редица украински градове.

Пакетът включва забрана за:

 • внос от Русия на въглища и други твърди изкопаеми горива
 • всички руски плавателни съдове да влизат в пристанища на ЕС
 • влизане в ЕС на руски и беларуски автомобилни превозвачи
 • внос на други стоки като дървесина, цимент, морски дарове и алкохолни напитки
 • износ за Русия на гориво за реактивни двигатели и други стоки
 • депозити в криптопортфейли

15 март: Четвърти пакет от санкции в отговор на руското нашествие в Украйна

Съветът наложи четвърти пакет от икономически и индивидуални санкции в отговор на военната агресия на Русия срещу Украйна. Новите мерки включват забрана на:

 • всички трансакции с определени държавни предприятия
 • предоставянето на услуги във връзка с кредитни рейтинги на руски лица и образувания
 • нови инвестиции в руския енергиен сектор

Съветът разшири списъка на лицата, свързани с руската отбранителна и индустриална база, на които се налагат по-строги ограничения за износа на изделия с двойна употреба и на стоки и технологии, които могат да допринесат за технологичното усъвършенстване на сектора на отбраната и сигурността на Русия Освен това ЕС въведе:

 • търговски ограничения за желязо, стомана и луксозни стоки
 • санкции срещу още 15 лица и 9 образувания

10 март: ЕС удължава срока на санкциите за териториалната цялост с още шест месеца

Съветът реши да удължи срока на санкциите, насочени срещу отговорните за подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, с още 6 месеца до 15 септември 2022 г.

Действащите ограничителни мерки предвиждат ограничения за пътуване, замразяване на активи и забрана за предоставяне на финансови средства или други икономически ресурси на включените в списъка лица и образувания. Санкциите ще продължат да се прилагат за 862 физически лица и 53 образувания.

9 март: ЕС налага ограничителни мерки на още 160 лица

Съветът реши да наложи ограничителни мерки на още 160 лица във връзка с продължаващата неоправдана и непровокирана военна агресия на Русия срещу Украйна и действията, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Включените в списъка лица са следните:

 • 14 олигарси и видни бизнесмени, участващи в ключови икономически сектори, които осигуряват значителен източник на приходи за Руската федерация
 • 146 членове на Съвета на Руската федерация

Към момента ограничителните мерки на ЕС се прилагат за общо 862 лица и 53 образувания.

9 март: ЕС постига съгласие за нови мерки, насочени срещу Беларус и Русия
 

В отговор на участието на Беларус в неоправданата и непровокирана руска военна агресия срещу Украйна, Съветът прие допълнителни мерки, насочени срещу беларуския финансов сектор.

Договорените мерки:

 • ще ограничат предоставянето на специализирани услуги за финансови съобщения (SWIFT) за три беларуски банки
 • ще забранят трансакциите с Централната банка на Беларус
 • ще забранят търгуването на акциите на беларуски държавни субекти на местата на търговия в ЕС и предоставянето на услуги във връзка с тези акции
 • значително ще ограничат финансовите потоци от Беларус към ЕС
 • ще забранят предоставянето на банкноти, деноминирани в евро, на Беларус

Освен това Съветът въведе допълнителни ограничителни мерки по отношение на износа на стоки за морското корабоплаване и радиокомуникационни технологии за Русия.

3 март: Присвояване на украински държавни средства: ЕС удължава срока на ограничителните мерки

Съветът реши да удължи с още една година до 6 март 2023 г. замразяването на активи по отношение на лица, за които е установено, че са отговорни за присвояването на украински държавни средства или за злоупотреба със служебно положение, довели до загуби на украински публични средства.

2 март: Трети пакет от санкции: спиране на излъчването на „Русия днес“ и „Спутник“

ЕС одобри „преустановяването на дейността по излъчване в ЕС“ на медиите „Спутник „и „Русия днес“ докато не се сложи край на агресията срещу Украйна и докато Руската федерация и свързаните с нея медии не престанат да извършват действия за дезинформация и манипулиране на информация срещу ЕС и неговите държави членки.

„Спутник“ и „Русия Днес“ са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и играят съществена роля за насърчаването и подкрепата на военната агресия срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните ѝ държави.

2 март: Трети пакет от санкции: забрана за участие в SWIFT за седем руски банки

ЕС изключи седем руски банки от SWIFT. Това ще гарантира, че тези банки са изключени от международната финансова система и ще им попречи да извършват дейност в световен мащаб.

Седемте банки са Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, Vnesheconombank (VEB) и VTB Bank.

Освен това ЕС въведе забрана за:

 • инвестиране, участие или принос по друг начин към бъдещи проекти, съфинансирани от руския фонд за преки инвестиции
 • продажба, доставка, трансфер или износ на евробанкноти за Русия или за всяко физическо или юридическо лице или образувание в Русия.

28 февруари: Трети пакет от санкции в отговор на руското нашествие в Украйна

ЕС одобри нови мерки в отговор на непровокираната и неоправдана военна агресия, извършена от Руската федерация срещу Украйна. Новите мерки включват:

 • забрана за извършване на трансакции с Руската централна банка
 • пакет за подкрепа в размер на 500 млн. евро за финансиране на оборудване и материали за украинските въоръжени сили
 • забрана за прелитане над въздушното пространство на ЕС и за достъп на руски превозвачи до летищата на ЕС
 • нови санкции, наложени на още 26 лица и едно образувание

25 февруари: Втори пакет от санкции в отговор на руското нашествие в Украйна

ЕС взе решение за замразяване на активите на Владимир Путин, президент на Руската федерация, и Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация. Освен това ЕС наложи ограничителни мерки на членовете на Националния съвет за сигурност на Руската федерация и на останалите членове на Държавната дума на Русия, които подкрепиха незабавното признаване от страна на Русия на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска „република“.

Съветът постигна съгласие и по допълнителен пакет от индивидуални и икономически мерки в отговор на непровокираната и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна. Тези санкции обхващат финансовия, енергийния, транспортния и технологичния сектор, както и визовата политика.

Военна агресия на Русия срещу Украйна: ЕС налага санкции на президента Путин и на министъра на външните работи Лавров и приема широкообхватни индивидуални и икономически санкции (съобщение за медиите, 25 февруари 2022 г.)

24 февруари: Лидерите от ЕС постигат съгласие относно допълнителни санкции срещу Русия

Лидерите от ЕС проведоха извънредно заседание, свикано след агресията на Русия срещу Украйна. Те постигнаха съгласие относно допълнителни санкции срещу Русия, насочени към:

 • финансовия сектор
 • секторите на енергетиката и транспорта
 • изделията с двойна употреба
 • контрола на износа и финансирането на износа
 • визовата политика
 • допълнителни санкции срещу руски граждани
 • нови критерии за включване в списъка

23 февруари: Първи пакет от санкции срещу Русия

Съветът постигна съгласие по пакет от мерки в отговор на решението на Руската федерация да пристъпи към признаване на неконтролираните от правителството зони в Донецка и Луганска област в Украйна като независими образувания и последващото решение за изпращане на руски войски в тези райони.

Договореният пакет включва:

 • целенасочени санкции срещу всички 351 членове на руската Държавна дума и още 27 лица
 • ограничения на икономическите отношения с неконтролираните от правителството Донецка и Луганска област
 • ограничения на достъпа на Русия до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС

21 февруари: Териториална цялост на Украйна: ЕС налага санкции на пет лица

Съветът прие ограничителни мерки, в рамките на съществуващите санкции, по отношение на още пет лица заради активната им подкрепа за действия и прилагането на политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Посочените днес лица са членове на Държавната дума на Руската федерация, избрани на 19 септември 2021 г. да представляват незаконно анексирания Кримски полуостров и град Севастопол, както и председателят и заместник-председателят на избирателната комисия на Севастопол.

13 януари: ЕС подновява икономическите санкции

Съветът реши да удължи ограничителните мерки, в чийто обхват понастоящем попадат определени икономически сектори на Руската федерация, за още шест месеца – до 31 юли 2022 г. Решението на Съвета е следствие от последната оценка на Европейския съвет от 16 декември 2021 г. за състоянието на изпълнението на споразуменията от Минск.

Коментари 71
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

71 коментара
 
Седят си животните вечерта в кръчмата и се черпят. По едно време бармана съобщил, че жената на лъва звъняла и казала да се прибира веднага...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

 1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
 1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Свръхрастеж на кожна бактерия: Нова мощна молекула се бори с акнето

Свръхрастеж на кожна бактерия: Нова мощна молекула се бори с акнето

Технологии Преди 4 часа

Акнето засяга сериозно около 9,4% от световното население, посочва фармацевт

астероид

НАСА ще изследва материя от най-опасния астероид в Слънчевата система

Любопитно Преди 4 часа

Смята се, че пробите ще помогнат на учените да разберат по-добре как са се формирали Земята и животът на нея

Папа Франциск

Папа Франциск нарече украинците "мъченически народ"

Свят Преди 8 часа

Светият отец осъди търговията с оръжие

Снимката е илюстративна

Задържаха българин на летище в Сърбия, опитал да подкупи служител

Свят Преди 8 часа

Българинът е предложил 100 евро подкуп на граничните служители за да не му проверяват багажа

Ружа Игнатова

Британска фирма подготвя съдебен иск срещу Ружа Игнатова

Свят Преди 9 часа

Базираната в България схема е наречена "една от най-големите измами в историята"

Министър Стойчева: България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии

Министър Стойчева: България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии

България Преди 10 часа

Тя се срещна със заместник-директора „Международни отношения“ на НАСА Нийл Нюман

Въведоха 5-часов комендантски час в Донецка област

Въведоха 5-часов комендантски час в Донецка област

Свят Преди 10 часа

Денис Пушилин забрани присъствието на цивилни по улиците и обществените места от 23:00 ч. вечерта до 4:00 ч. сутринта, от понеделник до петък

Украински дрон порази административна сграда в руския Курск

Украински дрон порази административна сграда в руския Курск

Свят Преди 11 часа

През последните месеци Киев предприема почти ежедневни атаки срещу градове в Русия

Гвоздейков за хеликоптера: Загиналият пилот е предприел сериозен риск

Гвоздейков за хеликоптера: Загиналият пилот е предприел сериозен риск

България Преди 11 часа

Основната причина за инцидента край Гърмен е почти нулевата видимост и загубата на ориентация, посочи транспортният министър

Без упражнения и медитация: Тази проста дейност намалява стреса

Без упражнения и медитация: Тази проста дейност намалява стреса

Любопитно Преди 11 часа

Оцветяването е лесен начин за намаляване на безпокойството и напрежението

Неотразима! Наоми Кембъл зашемети всички на Седмицата на модата в Милано (СНИМКИ)

Неотразима! Наоми Кембъл зашемети всички на Седмицата на модата в Милано (СНИМКИ)

Любопитно Преди 11 часа

„Долче и Габана“ представи колекция, подчертаваща бельото

Нагорни Карабах: Етническите арменци ще напуснат отцепническия регион

Нагорни Карабах: Етническите арменци ще напуснат отцепническия регион

Свят Преди 12 часа

Линейки с медици превозват 23 ранени, които са в тежко или изключително тежко състояние

Какво е секстинг и как влияе на взаимоотношенията ни?

Какво е секстинг и как влияе на взаимоотношенията ни?

Любопитно Преди 12 часа

Секстингът с напълно непознат е различен от преживяването с романтичен партньор

Напрежение в Косово: Полицай беше убит при стрелба

Напрежение в Косово: Полицай беше убит при стрелба

Свят Преди 14 часа

Премиерът на Косово обвини Сърбия, че нападението е било извършено с нейна подкрепа

Ще поскъпнат ли горивата през зимата?

Ще поскъпнат ли горивата през зимата?

България Преди 15 часа

Цените на нефта сега са на същите нива, на които бяха и през миналия септември, каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев