88

Е вентуална война в Украйна би започнала вероятно с разрушаване от руските военновъздушни сили и ракети на ключовата отбранителна инфраструктура на страната, за да проправят пътя на бронираните сили. И за много от днешните украинци този кошмар може да се сбъдне всеки момент, пише БГНЕС, цитирайки Иля Пономаренко.

Военната криза между Русия и Украйна продължава без осезаеми признаци на деескалация, като над 100 хил. руски войници все още обграждат Украйна, ситуация която лесно може да се превърне в инвазия.

Въпреки че тази криза продължава седмици, никой не знае дали няма да се случи най-лошото. Ако все пак Русия реши да направи най-голямата грешка в съвременната си история и се опита да завземе голяма част или цялата Украйна, как би изглеждала една такава операция?

Оказва се, че планът на Русия е потенциално лесен за предвиждане.

Полша: Опасността от война в Европа е най-голяма от последните 30 години

Първите изстрели вероятно ще бъдат произведени в медийното пространство. Голяма и изпълнена с кръв война срещу държава с население над 40 милиона души и с размерите на Франция би изисквала ясно оправдание. Кремъл, чрез своите спонсорирани от държавата пропагандни рупори, би започнал с голям дезинформационен бараж.

Вече виждаме това в действията на Москва. През последните няколко седмици Кремъл засили войнствената си реторика срещу Украйна и Запада. Всички изявления за това, че Съединените щати са разположили неназовани химически оръжия в Донбас, за инсцениране на "провокация" срещу Русия, всички обвинения към Украйна, че извършва "геноцид" срещу населението на Донбас, всички тези прогнози за военни действия на НАТО срещу Русия.

Както твърди украинското разузнаване, подготовката за война може да включва и провокиране на масови безредици и обща политическа нестабилност в Украйна, вероятно с широкомащабни актове на насилие. Вероятно е също така - или поне се цели - широкомащабна офанзива в киберпространството, която да потопи цялата държава в хаос.

Какво решиха НАТО и Русия, избегнахме ли световна война

С други думи, мисията е да се създаде картина, според която Русия няма друг морален избор, освен да се намеси в името на спасяването на "братския народ" или да предприеме военен отговор срещу "западните нашественици".

След това настъпва часът "Х" - вероятно серия от въздушни и ракетни удари, за да бъде разрушена ключовата инфраструктура на Украйна и вероятно да се неутрализира командването на украинските въоръжени сили.

Това предизвиква най-лошите очаквания - противовъздушната и противоракетната отбрана на Украйна все още е доста слаба, няма опитни пилоти на изтребители, а самолетите са остарели. Вероятността наземната фаза да настъпи само в рамките на няколко часа след въздушната офанзива е голяма. В Украйна е логично да се очакват руски наземни удари, идващи от три основни посоки:

Черноморското крайбрежие. Вероятно трябва да се очакват десантни операции в ключовите градове Одеса, Херсон и Николаев. А и комбинирана офанзива от окупирания от Русия Крим, за да се осигури контрол над южното крайбрежие на Украйна, както и над Севернокримския канал, който трябва да снабдява полуострова с питейна вода, но е затворен. Като се има предвид слабостта на украинския флот, се очаква руският да има превъзходство в Черно море.

Норвежки генерал: Западът изопачава реалността за Русия

Комбинирани руски редовни и местни проруски формирования ще нахлуят на запад от окупирания Донбас, пробивайки отбраната на украинската фронтова линия и насочвайки се към ключовите градове Днепър и Запорожие. Този ход може да осигури контрола върху много важни точки в акваторията на Азовско море, като например ключовите пристанища Мариупол и Бердянск. Освен това тази офанзива, след като се срещне със силите на Русия в южната част на Украйна, би осигурила на Кремъл сухопътна връзка между континентална Русия и Крим.

Паралелна офанзива може да бъде започната от сили, разположени в югозападните региони на Русия, граничещи с Украйна, както и с Беларус. Очаква се настъпващите тактически групи, насърчени от превъзходството на Русия във въздуха, да се опитат да превземат стратегически градове като Киев или Харков - или евентуално да ги заобиколят в ранния етап на операцията и да се устремят по-навътре в Украйна. Те ще се срещнат с източната офанзива, вероятно в района на град Днепър, като бързо ще обкръжат, деморализират и унищожат украинските въоръжени сили в източната и централната част на страната.

Столтенберг: НАТО никога няма да отстъпи

Това, което ще последва след този блиц, е вероятността Москва да принуди деморализираното политическо ръководство на Украйна да сключи сделка при руските условия, а също така да изправи шокирания Запад пред новата реалност.

Разбира се, въпросът е дали Русия е способна на такава мащабна и сложна военна операция, чийто мащаб би надминал инвазията в Ирак през 2003 г. Или дали е в състояние да плати цената за окупацията на такава голяма страна като Украйна.

По оценки на украинското министерство на отбраната едно пълномащабно нахлуване може да доведе до 10 000 или повече жертви на ден, както и да прогони на запад между 2 и 3 милиона бежанци, бягащи от опустошените украински градове. Така че не е нужно да се споменава, че Западът ще трябва да направи нещо по отношение на руската инвазия, като се започне със строги икономически санкции и политическа изолация.

Ако все пак се стигне до немислимото, спешните стъпки така или иначе ще са необходими. И ще трябва да се направят бързо. В противен случай Европа ще затъне в кървава баня насред 2022 г. - мащабна, брутална война, в която не се знае кой ще бъде крайният печеливш.

Коментари 88
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

88 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 8 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 8 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората