17

И кона на княз Владимир, луксозни мебели от западни доставчици, френски кристални полилеи за стотици милиони рубли. Всичко това се вижда в така наречения дворец на Владимир Путин край Геленджик след таен ремонт, извършен там, пише "Свободна Европа".

Това показва видео, публикувано от Фонда за борба с корупцията (ФБК) на починалия в руски затвор опозиционер Алексей Навални и изданието "Проект". Според тях ремонтните дейности там са се състояли през 2021-2022 г. "в най-строга тайна".

Луксозното имение на руския президент е разположено на брега на полуостров Идокопас в Черно море.

Разследването идва в навечерието на встъпването на Путин в пети мандат като президент, след като през март отново спечели изборите в Русия, на които властите не позволиха да има опозиционни кандидати.

Видеото, според авторите на разследването, е заснето от един от работниците в имението малко преди края на основния ремонт там. На тях им е било забранено да използват телефоните си вътре в обекта и те са се страхували, че работата се следи от служители на ФСБ. Въпреки това един от строителите все пак е успял да вземе телефон вътре.

Той първо е заснел първия етаж, където са разположени 11-те спални. След това е слязъл на приземния, където са стаите с пилони и зона за игри.

След това друг човек, участвал в ремонта, е изпратил на "Проект" планове на сутерена и на двата основни етажа, както и работна документация, като е посочил и много от използваните мебели и материали.

Както се вижда от видеото, зоната за развлечения с полилей и стаята с играчки и жп линия вече не са там - тези помещения са били в първия вариант на сградата, описан от сътрудниците на Навални в разследването "Дворец за Путин" през 2021 г.

На мястото на стаята с играчките сега има домашна църква с триптих - иконостас и дървен престол. На триптиха отляво, както би трябвало да бъде, има икона на Богородица, в средата - на Исус Христос, а отдясно православната традиция изобразява или Йоан Кръстител, или Николай Чудотворец. Но в иконостаса вместо тях е изобразен староруският княз Владимир, твърдят авторите на разследването.

"Двама изкуствоведи и един иконописец ни потвърдиха, че това е напълно уникална комбинация и че иконата на княз Владимир е лична, което показва нейния собственик", допълват те.

В сградата се намира и фрагмент от голямо платно на Сергей Присекин, озаглавено "Който дойде при нас с меч, ще загине от меч!". На него е изобразен княз Александър Невски. Оригиналът на тази творба се намира на стълбището на Големия кремълски дворец в Москва, където на 7 май ще се състои встъпването в длъжност на Путин.

През март 2020 г. именно с тези думи на Невски Путин завърши едно от интервютата си. А и Присекин не е случаен художник - той рисува портрети на съвременни военни и официални лица, а веднъж е изобразявал и Путин в бяло кимоно, напомнят авторите на разследването.

В бившата читалня (в плановете тя е обозначена като "фоайе № 1") сега са окачени и други картини - от битки, в които са загинали много руски и вражески войници, но които като цяло се смятат за успешни за Русия. Според разследващите стойността на предметите само в тази стая, според най-минималните оценки, е 150 млн. рубли.

В други стаи на "двореца" също има много луксозни предмети. Например два френски ръчно изработени килима в един от кабинетите струват най-малко 10 млн. рубли, а два полилея от кристали Zenith Red 84L на елитния френски производител Baccarat са на обща стойност около 100 млн. рубли.

Освен тях сред чуждестранните компании, участвали в ремонта на двореца, са германският производител на строителни материали Knauf. В началото на април 2024 г. той се оказа в центъра на скандал, когато германският телевизионен канал ARD излъчи репортаж, че е участвал във възстановяването на окупирания украински град Мариупол от името на руското министерство на отбраната.

Финландският производител на бои и лакове Tikkurila пък е доставял интериорни бои, шпакловка за довършителни работи и влагоустойчив грунд. А за декоративните облицовъчни панели са използвани тапети на френската фирма Ananbo.

Санитарните прибори и аксесоари за баните в двореца са доставени от германските компании Jorger, Tese, Emco и Hansgrohe, италианските Gessi и Vismara Vetro, швейцарските Geberit и Laufen и японската Omoikiri.

Аксесоарите, като например дръжките на вратите, са доставени от Colombo Design (Италия) и Sherle Wagner International (САЩ).
Светодиодните лампи, таванните и вградените осветителни тела са от италианската Flos, испанските Mantra и Aromas del Campo, белгийската Modular, китайската Osram.

Френските компании Baguès и Baccarat, британската Vaughan, италианската Arizz, Estro&Luminara и Il Paralume Marinai са доставчици на множество луксозни полилеи, свещници и настолни лампи.

Италианските доставчици на ексклузивни мебели Zanaboni, Scappini & C, Salda, Provasi, Roberto Giovannini, OAK, Mobili Di Castello, Angelo Cappellini, Andrea Fanfani и Medea са снабдили двореца с множество скринове, шкафове, маси, дивани, кресла, бюфети, витрини, огледала и други продукти.

Оборудването за фитнес залата е почти изцяло закупено от италианската Panatta, но има и отделни уреди от американската Hoist и новозеландската Les Mills.

Килимите са изработени от френската Édition Bougainville и белгийската Ragolle.

Представителите на някои западни марки са общували с клиентите на заводите в Геленджик, т.е. почти сигурно са били наясно как и за какви цели се използват техните продукти, подчертават авторите на разследването.

Според документите на разследващите компанията "Велесстрой" е пряко ангажирана с реконструкцията на двореца - тя е близка до руските власти.

Дворецът на Путин на Черно море беше подробно описан във филм от 2021 г., създаден от сътрудници на Навални. В него се твърди, че руският президент има резиденция от 68 хектара край Геленджик, която е построена през 2010 г. Стойността ѝ е над 1 милиард долара. Теренът включва подземен леден дворец, концертна зала, църква, 80-метров мост "за подход към чайната" и тунел, който се спуска от сградата към морето.

Кремъл многократно е отричал, че дворецът в Геленджик принадлежи на Путин или е построен за него. Бизнесменът Аркадий Ротенберг, който е близък до Кремъл, е наричал себе си собственик на сградата и е настоявал, че съоръжението със специални комуникации всъщност е "хотел". Обектът, в който е извършен ремонтът, също е наречен в документите "апартхотел".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

България Преди 16 минути

Блокираните точки от тази седмица ще са две

Пореден случай на дете зад волана, майка му го снима (ВИДЕО)

Пореден случай на дете зад волана, майка му го снима (ВИДЕО)

България Преди 32 минути

Сигнал са подали зрители на NOVA

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

Облачно и дъждовно време в понеделник, кога ще спрат валежите

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 2 часа

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

<p>Кой вариант се падна&nbsp;на втората задължителна матура</p>

Зрелостниците пишат по вариант 1 на втората задължителна матура

България Преди 2 часа

Най-много дванадесетокласници са избрали да проверят знанията си по английски език

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Може ли (и колко) да се икономиса, ако изключите климатика в колата

Технологии Преди 3 часа

Модерният автомобил е оборудван с редица системи, без които не бихме могли да си представим личното си превозно средство

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Свят Преди 10 часа

Негов председател е вицепрезидентът Мохамед Мохбер

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 11 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 11 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 12 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 12 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 12 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 12 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 13 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 13 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата