7

Ц ентралното разузнавателно управление, по-известно като ЦРУ, вдъхва страх, подозрение и любопитство още от официалното си създаване през 1947 г. Преди да се нарече ЦРУ, то е било известно като Служба за стратегически услуги и е отговаряло за някои от най-тайните операции по време и след Втората световна война. ЦРУ организацията става известна с очевидно незачитане на федералното и международното право и се подозира, че управлява някои проекти, за които дори президентът на Съединените щати не знае. От сваляне на правителства и организиране на операции под фалшив флаг до въвеждане на един от най-пристрастяващите наркотици в света в САЩ, тайните операции на ЦРУ, които излязоха наяве, са ако не друго, увлекателни за четене.

Проектът Манхатън

Проектът Манхатън е може би най-известната тайна операция на американското правителство, заради опустошителните последствия, до които довел. Започнал през 1939 г. и ръководен от Робърт Опенхаймер, проектът Манхатън е започнал да изследва възможността за използване на атомната енергия като оръжие и тази хипотеза бързо се оказва вярна.

През август 1945 г. две атомни бомби били хвърлени върху японските градове Хирошима и Нагасаки, доказвайки на света, че атомната енергия всъщност може да бъде ужасяващо оръжие, което причинява безумно страдание.

Проект 1794

През 2012 г. правителството на САЩ разсекрети множество документи, описващи плановете им за изграждане на летяща чиния. Въпреки че издадената от правителството чиния няма да бъде използвана за извънземни цели, тя може да е тайното оръжие, използвано в конфликт срещу бившия Съветски съюз.

Проект 1794 започнал през 50-те години на миналия век и не продължил много дълго. Предложеният самолет имал високи цели, които трябвало да изпълни, като едни от тях били да достигне максимална скорост четири пъти по-висока от скоростта на светлината, максимална надморска височина от 100 000 фута (30 480 м) и да струва не повече от 26 милиона щатски долара. През 1961 г., след някои предварителни тестове, било установено, че технологията все още не е достатъчно развита.

Проект MK-Ultra

Известен като MK-Ultra, този проект бил обстойно правителствено разследване на употребата на вещества, променящи съзнанието, и способността им да хипнотизират войниците и гражданите. Започнат през 1953 г. и ръководен от Сидни Готлиб, проектът използва най-малко 10 милиона щатски долара (87,5 млн. долара при отчитане на инфлацията), пари на данъкоплатците, за да проучи ефектите на различни химикали, по-специално LSD, върху нищо неподозиращи субекти.

Многобройни агенти на ЦРУ, както и членове на широката общественост, получили психоактивното вещество без тяхното информирано съгласие, което е пряко нарушение на Нюрнбергския кодекс. На пациент в психиатрично заведение в Кентъки, давали LSD всеки ден в продължение на 174 дни, сочат докладите.

Операция „Кламер“

След Втората световна война съюзниците, които помогнали за спечелването на войната и победата над нацистите, бързо се разпаднали с началото на Студената война, при която Съединените щати и Съветският съюз се превърнали от съюзници във врагове.

Една от по-съмнителните и малко известни стратегии, разработени от американското правителство, била известна като операция „Кламер“, в която те събрали най-добрите нацистки учени, които не били съдени на Нюрнбергския процес и им предложили работа в правителството на САЩ. Много от тях, включително високопоставеният член на нацистката партия Вернер фон Браун, работили с НАСА по тяхната космическа програма.

Проект „Присмехулник“

Проектът „Присмехулник“ бил операция за подслушване, извършена по заповед на президента Джон Ф. Кенеди между март и юни 1963 г., пазена в тайна до 2001 г.

Първоначалната цел на подслушването била репортерът на "Ню Йорк Таймс" Хансън Болдуин, който срещнал лошата страна на президента, защото публикувал в статия поверителна информация, сравняваща атомните арсенали на Съединените щати и СССР. В хода на операцията още двама други журналисти били атакувани.

Операция „Умивалник“

Малко след началото на Студената война Съединените щати започнали да въвеждат предпазни мерки в случай на съветска инвазия на американска земя. Една от тези предпазни мерки, започнала в началото на 50-те години на миналия век, била наречена операция "Умивалник".

Операция „Умивалник“ се състояла от тайно организиране на обикновени граждани на Аляска в група шпиони, дешифратори и потенциални бойци от съпротивата. Тези групи били създадени от ЦРУ и НАТО и из Европа, но групата Умивалник е единствената по рода си, за която се знае, че съществувала на американска земя.

„Акустично коте“

Тази операция на ЦРУ от епохата на Студената война била закачливо наречена „Акустично коте“ и имала характеристики на революционна нова система за наблюдение. „Акустично коте“ се появоло през 60-те години на миналия век и включвала хирургично поставяне на малък микрофон в ушния канал на котки и изпращането им близо до съветските посолства.

Котките не били добри в изпълнението на заповеди и след като първият четириног агент бил почти веднага ударен от такси, а други няколко се отклонили от целта, проектът беше прекратен.

Отвличането на "Луна 3"

През 60-те години на миналия век космическата надпревара е в ход и Съветският съюз е начело. През 1959 г. от отдалечена база в Казахстан успешно е изстреляна ракета "Луна 3" към Луната и така тя станала първият космически кораб, който достигнал и снимал тъмната страна на Луната.

След като "Луна 3" се върнала на Земята, от Съветският съюз я изпратили на рекламна обиколка. От ЦРУ решили, че трябва да научат всичко за този новаторски сателит и затова агенти проникнали в камиона, превозващ ракетата, под прикритието на нощта и я разглобили напълно, за да направят снимки на всеки един компонент, а след това сглобили отново космическия кораб преди изгрев слънце. Очевидно от Съветският съюз никога не е разбрали. Поне навремето...

Операция „Мангуста“

Ако има нещо, с което ЦРУ е известно преди всичко, то е свалянето на чужди лидери. През 60-те години на миналия век агенцията приоритизирала убийството или отстраняването от длъжност на кубинския революционен лидер Фидел Кастро. Под кодовото име операция „Мангуста“ са извършени множество неуспешни опити за убийството му между 1961 и 1963 г.

Операция „Мангуста“ представлявала много от известните над 600 опита за убийство на Кастро. Някои от „по-креативните“ схеми включват газообразен LSD, подкупване на американския мафиот Сам Джанкана, за да извърши убийството, и отровен сладолед.

Проект "Леден червей"

Един от проблемите, породени от ранните ядрени ракети, бил техният ограничен обхват. Един от начините, по които правителството на САЩ, с помощта на ЦРУ, се опитали да заобиколят този проблем бил чрез изграждането на тайни ракетни силози в Арктическия кръг, под ледената покривка на Гренландия.

В продължение на седем години Дания изобщо не знаела за комплекса, който се строял под тяхна територия. Проектът в крайна сметка бил отменен през 1966 г., след като промените в ледената покривка направили плана неосъществим.

Ядрени опити на атола Бикини

Когато човек си представя площадки за ядрени опити обикновено това, което му идва на ум са пустините на Аризона и Ню Мексико. Оказва се обаче, че едно от най-тежко бомбардираните места в историята на САЩ е било райско кътче на тихоокеански остров.

Веднага след края на Втората световна война и бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, ядрените опити продължили с пълна сила на Маршаловите острови, по-специално в атола Бикини, където били взривени 23 ядрени бомби между 1946 и 1958 г. Тези острови не били необитаеми, като правителството насилствено премахнало близо 200 жители, които наричали островите свой дом.

Катастрофата на B-52 през 1968 г

През 1968 г. самолет бомбардировач B-52, носещ четири ядрени бомби, извършвал рутинни обиколки около базата на летище Туле в Гренландия, когато неочаквано се разбил в заобикалящата снежна пустош. Властите незабавно трябвало да локализират бомбите и скоро след това обявили, че това успешно е направено. Едва през 2008 г. BBC съобщи за секретни документи, които разкриват, че една от бомбите никога не е била открита.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 минута

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 54 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Иран отправи ядрено предупреждение към Израел

Свят Преди 2 часа

Израел отговори на въздушния удар на Иран, въпреки че няколко от западните му съюзници, включително САЩ, призоваха за овладяване на напрежението

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 2 часа

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 3 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 3 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи