0

Д окато военните барабани кънтят в цяла Европа през 1939 г., ръководителят на френското военно разузнаване вербува необичаен шпионин: най-известната жена във Франция - Жозефин Бейкър.

Шефът на тайните служби Жак Абтей прекарва първите дни на Втората световна война във вербуване на шпиони за събиране на информация за нацистка Германия. Обикновено той търсел хора, които могат да пътуват инкогнито, но прави изненадващ избор.

Няма нищо типично, когато става дума за родената в Америка танцьорка и певица Жозефин Бейкър.

Родена в бедност в Сейнт Луис през 1906 г., Бейкър израства без баща в гъмжащи от плъхове колиби. Имала само елементарно образование и се омъжва за пръв път на 13 години.

Макар за жена от нейната епоха да било необичайно, Жозефин никога не е зависела от мъж за финансова подкрепа. Затова и не се поколебава да си тръгне, когато връзката се влошава. Тя се омъжва и развежда още три пъти: за американеца Уили Бейкър през 1921 г. (чието фамилно име тя запазва), за французина Жан Лион през 1937 г. (от когото получава френско гражданство) и за ръководителя на френския оркестър Жо Буйон през 1947 г. (който ѝ помага да отгледа 12-те си осиновени деца).

Жозефин Бейкър
Жозефин Бейкър Източник: GettyImages

Джоузефин прави турне в Съединените щати с The Jones Family Band и The Dixie Steppers през 1919 г., изпълнявайки комични скечове. Когато групите се разделят, тя се опитва да стане хористка за The Dixie Steppers в продукцията на Сесил и Блейк - Shuffle Along. Обаче е отхвърлена, защото била „твърде слаба и твърде тъмна“. Без да се обезсърчава, тя изучава представлението в най-големи детайли, докато работи като гардеробиерка. Така Жозефин се оказва най-подходящия заместник, когато една от танцьорките напуска. Когато излиза на сцената тя завъртяла очи и нарочно се направила на непохватна. Публиката много харесва комедийното ѝ допълнение и Жозефин става впечатляваща до края на шоуто.

Жозефин Бейкър
Жозефин Бейкър Източник: GettyImages

Кариерата ѝ процъфтява в интегрираното парижко общество; когато La Revue Nègre затваря, Жозефин участва в La Folie du Jour в театър Follies-Bergère. Нейното зашеметяващо представяне с костюм от 16 банана, нанизани в пола, затвърждава статута ѝ на знаменитост и я превърнаха в сензация от ерата на джаза. Така Джоузефин започва да съперничи на Глория Суонсън и Мери Пикфорд като най-фотографираната жена в света и до 1927 г. и печели повече от всеки друг артист в Европа.

Затова и знаменитост от ранга на Бейкър е в най-добрия случай невероятен кандидат за шпионин, тъй като никога не би могла да пътува тайно, но точно това я направило примамлива перспектива. Славата била нейното прикритие. Абти се надявал, Бейкър да може да използва своя чар, красота и звездна слава, за да съблазни и да измъкне тайни от устните на лъжливи дипломати по време на партита в посолствата.

След като Франция ѝ предложила свободата, която Америка само обещавала на хартия, Бейкър се съгласява да шпионира в полза на новата ѝ страна. „Франция ме направи това, което съм“, казва тя на Абти. "Парижаните ми дадоха сърцата си и аз съм готов да им дам живота си."

Виковете "Върни се в Африка!", които чувала от фашисти, по време на изпълненията ѝ из Европа, също подпомогнали решението ѝ. „Разбира се, че исках да направя всичко възможно, за да помогна на Франция, моята страна осиновителка“, казва тя пред списание Ebony десетилетия по-късно, „но от първостепенно значение, нещото, което ме тласкаше толкова силно, колкото и патриотизмът, беше жестоката ми омраза към дискриминацията във всякаква форма."

Жозефин Бейкър
Жозефин Бейкър Източник: GettyImages

Бейкър започва своята шпионска кариера, като посещава дипломатически партита в италианското и в японското посолство и събира разузнавателна информация за евентуалното присъединяване на силите им към Германия. Без да изпитва страх да не бъде заловена, си записва бележки за това, което е чула по дланите на ръцете си. „О, никой не би помислил, че съм шпионин“, казва Бейкър през смях, когато Абти я предупреждава за опасността.

В седмиците, след като германските сили нахлуват във Франция, Бейкър продължава с нощните си изпълнения в Париж. Пеела на войници на фронта по радиото и утешавала бежанци в приютите за бездомни. Когато нашествениците приближават Париж в началото на юни 1940 г., Абти настоява тя да напусне, така че Бейкър товари вещите си, включително златно пиано и легло, някога собственост на Мария-Антоанета, във фургони и заминава за замък на 300 мили на югозапад. Докато нацистките войски стъпват надолу по Шанз-Елизе и окупират дома й в Париж, Бейкър скрива бежанци и членове на Френската съпротива в новите си квартири.

Жозефин Бейкър
Жозефин Бейкър Източник: GettyImages

През ноември 1940 г. Абти и Бейкър работят по мисия за пренасяне на документи до генерал Шарл дьо Гол и правителството на Свободната Франция, които били в изгнание в Лондон. Под прикритието, че тръгва на турне в Южна Америка, Бейкър скрива тайни снимки под роклята си, както и ноти с информация за движението на германските войски във Франция, написана с невидимо мастило. С всички очи, приковани в звездата, докато преминават границата с Испания на път за неутрална Португалия, шефът на френската сигурност, който се представял за секретар на Бейкър, не привлякъл вниманието на германските войници и това позволило на Абти да пътува в сенките.

В Португалия и Испания Бейкър продължава да събира подробности за движенията на войските на Тристранния пакт по време на вечеринки в посолствата. Отивайки до тоалетната, Бейър си прави подробни бележки, като ги прикрепя към сутиена си с безопасна игла. „Бележките ми щяха да бъдат много компрометиращи, ако някой ги откриеше, но кой би се осмелил да претърси Джоузефин Бейкър под дрехите?“ тя написа по-късно. „Когато ми искаха документите, обикновено имаха предвид автографи.“

Изпратени в Мароко през януари 1941 г., за да създадат център за връзка и предаване на съобщения в Казабланка, Абтей и Бейкър плават през Средиземно море. Изпълнителката взима със себе си 28 куфара и цяла менажерия от домашни маймуни, мишки и немски дог. Колкото по-забележително било пътуването на Бейкър, толкова по-малко подозрения предизвиквало, сочат архивите.

Жозефин Бейкър
Жозефин Бейкър Източник: GettyImages

В Северна Африка тя работи с мрежата на Френската съпротива и използва връзките си, за да осигури паспорти за евреи, бягащи от нацистите в Източна Европа, докато не е хоспитализирана с перитонит през юни 1941 г. Претърпява множество операции по време на 18-месечния си престой в болницата, която я оставя толкова болна че Чикагски вестник по погрешка пуска нейния некролог, написан от Лангстън Хюз. Той пише, че Бейкър е толкова жертва на Хитлер, колкото и войниците, които днес падат в Африка, биейки се с неговите армии. Арийците прогониха Жозефин от нейния любим Париж. Бейкър бързо коригира новината, като казва „Има лека грешка, прекалено съм заета, за да умра“.

Когато се възстановява, Бейкър продължава шпионската си работа. От балкона си тя наблюдавала как американските войски пристигат в Мароко като част от операция „Факел“ през ноември 1942 г. След като най-накрая е уволнена, Бейкър обикаля съюзническите военни лагери от Алжир до Йерусалим. През деня тя се возела в джипове, минавайки през парещите пустини на Северна Африка. През нощта се прибирала и спяла на земята до автомобила си, за да избегне противопехотните мини.

Жозефин Бейкър
Жозефин Бейкър Източник: GettyImages

След освобождението на Париж през октомври 1944 г. се завръща в града, който обича, след четиригодишно отсъствие. Облечена в синята си униформа на помощен въздушен лейтенант, изпъстрена със златни еполети, Бейкър се возела в задната част на автомобил, докато тълпите по Шанз-Елизе ѝ хвърляли цветя. Вече не била просто бляскава звезда, Бейкър тя се превърнала в национална героиня.

Тя облича униформата си отново през 1961 г., за да получи две от най-високите военни отличия на Франция, Croix de Guerre и Ордена на почетния легион, на церемония, на която са разкрити подробности за нейната шпионска дейност. Бейкър с насълзени очи казва на сънародниците си: „Горда съм, че съм французойка, защото това е единственото място в света, където успях да реализирам мечтата си.“

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 30 минути

Ударили са се кола и два мотора

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 9 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 9 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 9 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията