13

О т 30-те години на миналия век до епохата на Студената война група привидно патриотични британци постоянно предават страната си, като изнасят тайни на Съветския съюз. Но кои точно са били Ким Филби и Кеймбриджската петорка?

Син на британски дипломат, Ким Филби приема комунизма като студент в Кеймбридж в началото на 30-те години на миналия век. Благодарение на връзките си той попада в полезрението на съветския шпионин Арнолд Дойч, който го инструктира да прекъсне контактите с приятелите си комунисти, за да проникне в британската администрация.

Успешно представяйки се за патриот, Филби постъпва на работа в МИ6 по време на Втората световна война. Като ръководител на контрасъветското разузнаване Филби е лисицата, която отговаря за кокошарника, саботирайки бъдещото дезертьорство на съветски агент и помагайки за провалянето на съюзническа операция срещу комунистическа Албания. Но когато през 1951 г. неговите приятели и колеги шпиони от Кеймбридж Доналд Маклийн и Гай Бърджис са разкрити, Филби е заподозрян.

Липсата на убедителни доказателства позволява на Филби да остане на свобода. Десетилетие по-късно дезертьор от КГБ потвърждава, че Филби наистина е бил съветски шпионин. Никълъс Елиът, един от най-близките приятели на Филби от MI6, който винаги е вярвал в неговата невинност, е натоварен със задачата да изтръгне официално признание. "Някога гледах на теб, Ким", каза му Елиът. "Боже мой, как те презирам сега."

Страхувайки се от затвор, Филби бяга в Москва, вместо да продължи да сътрудничи. Някои смятат, че британското разузнаване му е позволило да избяга, вместо да се сблъска с публичния срам на съдебния процес. Филби продължава да живее като съветски гражданин и национален герой до смъртта си през 1988 г.

Доналд Маклин

Подобно на Филби, Доналд Маклин произхожда от престижно семейство - баща му не само е депутат, но и е бил лидер на опозицията. Въпреки че е от елита, Маклин е открит комунист, докато учи в Кеймбридж в началото на 30-те години. Дори когато постъпва на работа в Министерството на външните работи, Маклин открито признава, че не се е "отърсил напълно" от комунистическите си наклонности.

Скоро след това неговият приятел от Кеймбридж Ким Филби препоръчва Маклин като потенциален новобранец на Арнолд Дойч. Сериозното поведение на Маклин и дипломатическите му връзки го правят привлекателен за съветския шпионин.

По време на войната Маклин предава на Съветския съюз американски ядрени тайни и продължава да изнася информация за отношенията между САЩ и Великобритания в следвоенния период. След това са прихванати кодирани съобщения между САЩ и СССР, които разкриват предателството на Маклин. Подведен от Филби, Маклин и неговият колега Гай Бърджис успяват да избягат през Желязната завеса през 1951 г. Маклийн безпроблемно се установява в новия си живот в Русия, като заема академични длъжности до смъртта си през 1983 г.

Гай Бърджис

Син на командир от Кралския флот, Гай Бърджис е най-харизматичният от шпионите в Кеймбридж, известен с дяволското си остроумие, алкохолния си чар и безгрижното си поведение. Подобно на Доналд Маклин, той е препоръчан на Арнолд Дойч от Ким Филби. Първоначално Дойч е скептично настроен, тъй като смята, че Бърджис е малко опасен, но в крайна сметка е вербуван за съветски шпионин.

Известно време Бърджис работи в Би Би Си, където общува с някои от водещите фигури от предвоенния период, включително Уинстън Чърчил. По-късно Бърджис работи за MI6 и Министерството на външните работи, като изпраща секретна информация на Съветския съюз по време на войната и след това.

С течение на времето неговият пиянски и разгулен начин на живот го превръща в доста известна личност, а ръководителите му от КГБ го смятат за "прегорял" агент. Когато Маклин е разкрит от прихванатите съветски съобщения, през 1951 г. е решено Бърджис да избяга на Запад заедно с него. Той се приспособява към съветския живот по-малко от Маклин и Филби, отчасти заради алкохолизма си, и умира през 1963 г.

Антъни Блънт

Известен историк на изкуството, който в продължение на десетилетия е отговарял за надзора на огромната колекция от картини, рисунки и други произведения на изкуството на кралското семейство, Антъни Блънт е една от най-изтъкнатите културни фигури на своето време. Той е бил и съветски шпионин, тъй като е приел комунизма, докато е учил в Кеймбридж през 20-те години на ХХ век.

Възможно е Блънт да е бил вербуван от Арнолд Дойч чрез близкото му приятелство с Гай Бърджис. Във всеки случай той се оказва богат източник на класифицирана информация, докато работи за MI5 по време на войната. Ставайки геодезист на кралските (по-късно кралските) картини през 1945 г., той е по-малко полезен като съветски агент. Въпреки това той тайно съдейства за внезапното бягство на Маклин и Бърджис.

Предателството на Блънт излиза наяве през 1963 г., когато негов американски познат и колега комунист от времето на Кеймбридж издава тайната на ФБР. Тъй като не желае тази шокираща история да стане публично достояние, британската власт предпочита да потули нещата и да даде на Блънт имунитет срещу съдебно преследване. Публичното разкритие идва едва много по-късно, през 1979 г., когато Маргарет Тачър го посочва като шпионин в парламента. Лишен от рицарското си звание, Блънт умира в немилост през 1983 г.

Джон Кайрънкрос

Син на продавач на желязо и учителка, Джон Кайрънкрос не е имал възвишеното и благородно потекло на другите шпиони от Кеймбридж. Макар да е известен с интелекта си, той е рязка личност, на която липсва лекото очарование на Филби и Бърджис. Въпреки това презрението му към британската система го превръща в друга цел за вербуване и в средата на 30-те години на миналия век, докато работи във Външното министерство, към него се обръщат.

По време на войната Кайрънкрос изнася документи на Министерството на външните работи и на кабинета и дори дешифрира стенограми, създадени от кодоразбивачите в Блетчли парк. По-късно преминава в МИ6 и попада под подозрение, когато британски агенти намират доказателства, свързващи го с Бърджис и Маклин след тяхното дезертиране през 1951 г.

Публичното разкриване на "петия човек" става едва след разобличаването на Антъни Блънт през 1979 г. Но както и останалите, Кайрънкрос никога не е преследван за шпионаж. По-късно той настоява, че е бил "самотник извън" шпионския кръг на Кеймбридж, че по същество е бил лоялен към Великобритания и е шпионирал само за да помогне на Съветския съюз да надделее над германците във войната. Кернкрос умира през 1995 г.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 4 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 10 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 11 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 11 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали