22

Ж ените в Берлин вече могат да плуват без горнище в обществените басейни на града, ако решат - също както мъжете.

Въведената тази седмица мярка е не само стъпка напред към равенството между половете в германската столица, но и симптом за любовта на Германия към Freikoerperkultur - буквално преведено като "култура на свободното тяло" - която води началото си от края на XIX век.

Властите в Берлин предприеха действия, след като през декември 2022 г. плувкиня заяви, че е била възпрепятствана да посещава един от градските басейни, без да покрива гърдите си. Жената подаде жалба до службата на градския омбудсман към сенатския отдел за правосъдие, многообразие и антидискриминация.

Властите се съгласиха, че жената е станала жертва на дискриминация, и тази седмица заявиха, че всички посетители на басейните в Берлин, включително жените и тези, които се определят като небинарни, могат да ходят без горнище.

Това се случва след подобен инцидент в берлински аквапарк през лятото на 2021 г. Французойката Габриел Лебретон поиска финансова компенсация от града, след като охранителите ѝ наредиха да напусне помещението, когато отказа да покрие гърдите си.

Тя е била с петгодишния си син, когато се е случил инцидентът. В разговор с германския вестник Die Zeit по онова време тя разказва защо смята, че става дума за полова дискриминация: "За мен - и аз уча на това сина си - не, няма такава разлика. И за мъжете, и за жените гърдите са вторичен полов признак, но мъжете имат свободата да свалят дрехите си, когато е горещо, а жените - не."

Правителството на провинция Берлин потвърди този ход в съобщение за пресата в четвъртък. "В резултат на успешна жалба за дискриминация берлинските заведения за къпане в бъдеще ще прилагат своите правила за къпане и къпане по равнопоставен начин по отношение на пола", се казва в изявлението.

Ръководителят на службата на омбудсмана д-р Дорис Либшер приветства този ход като стъпка напред за равенството между половете в града.

"Омбудсманът много приветства решението на баничарниците, защото то създава равни права за всички берлинчани, независимо дали са мъже, жени или небинарни, и защото създава правна сигурност и за персонала в баничарниците", каза тя.

Жителката на Берлин Ида - която помоли да не назовава фамилното си име - приветства разхлабването на ограниченията, като същевременно се пита какво наистина ще допринесе за равенството между половете.

"Със сигурност е чудесно, че една обикновена жалба е направила това "топлес" развитие реалност в Берлин. Не съм сигурна обаче как точно това служи на равенството между половете", каза тя пред CNN.

"Жените, ако се чувстват комфортно със собствените си тела и понякога със зяпащите непознати, така или иначе няма да имат проблем да показват торса си. Чудесно е, че няма санкции за случайно изплъзване на зърното, така че като цяло това е нещо прекрасно".

Ида също остава скептична по отношение на това колко широко жените ще се възползват от новото правило. "Веднъж бях на плувен басейн в района на Панков и като си спомням публиката, нямаше да ходя топлес там. Германците по принцип са много неутрални в това отношение и няма да имат нищо против, но дали това ще се преведе добре, трябва да изчакаме и да видим."

Този ход не е безпрецедентен за Германия - миналото лято Гьотинген в Централна Германия стана първият град в страната, който позволи на жените да плуват без горнище в обществени басейни.

Градските власти взеха това решение след скандал за половата идентичност, при който плувкиня беше помолена да се покрие в местен басейн. Плувецът е отказал с мотива, че се определя като мъж, и впоследствие му е било забранено да посещава басейна, според репортаж на германската обществена телевизия Deutsche Welle.

"Друг начин на съществуване"

Освен за равенството между половете, този ход говори и за любовта на Германия към Freikoerperkultur или FKK - която води началото си от Германската империя.

Красива моделка засне секси видео, но се превърна в гаф

Вместо да сексуализира голото човешко тяло, движението акцентира върху ползите за здравето от общата голота на открито по време на тренировки или пребиваване сред природата.

Кион Уест, професор по социална психология в Голдсмитския университет в Лондон, е изследвал отношението към голотата в различни страни в Европа, както и по-далеч от нея.

"Повечето хора разбират, че германците са много по-спокойни по отношение на голотата, отколкото британците или американците", казва той пред CNN.

"Основният контраст в отношението към голотата в Германия в сравнение с Великобритания и Америка е, че голите хора в Германия не се държат отделно от останалите.

"Вместо това голотата просто се приема като друг начин на съществуване."

Той обяснява, че това е така, защото в Германия хората, които са "голи на обществени места, не се възприемат автоматично като опасни".

"Те са склонни да позволяват на хората да го правят и да се чувстват комфортно в тялото си."

Страстта на Германия към голотата води началото си от здравните кампании в края на XIX век. Първата организация FKK в страната е създадена през 1898 г. и концепцията бързо се разпространява в страната, според Deutsche Welle.

През 1920 г. Германия създава първия си нудистки плаж на остров Зилт. Едва десетилетие по-късно Берлинската школа по нудизъм, основана с цел да насърчава смесените полови упражнения на открито, става домакин на първия международен конгрес по нудизъм.

Първоначално нудисткото движение е забранено от нацистите в рамките на морална репресия. Въпреки това то продължава да набира популярност и има подкрепа сред членовете на паравоенната СС.

След Втората световна война нудизмът остава популярен както в Източна, така и в Западна Германия, но е особено разпространен в Източна Германия, като се превръща във форма на бягство от униформите, маршовете и конформизма на комунистическата държава.

Културното движение остава популярно и в съвременна Германия. Днес около 600 000 германци са регистрирани в повече от 300 частни нудистки или FKK клубове и още 14 асоциирани клуба в Австрия.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 43 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 3 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 3 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ