23

С траните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ) планират да запазят замразени чуждестранните активи на Русия, докато не бъде намерено решение на конфликта в Украйна. Решението е взето, за да се гарантира, че Русия "ще плати за дългосрочното възстановяване на Украйна", съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

С нови санкции за Москва: САЩ отбеляза годишнината от руското нахлуване в Украйна

БГНЕС припомня, че в прессъобщение на Белия дом, публикувано днес, 24 февруари, Вашингтон обяви и нови санкции, планирани съвместно с Г-7. Те ще засегнат по-специално повече от 200 физически и юридически лица, както руски, така и от трети страни в Европа, Азия и Близкия изток, "които подкрепят военните действия на Русия". Освен това САЩ ще увеличат митата върху повече от 100 вида руски метали, минерали и химически продукти с общо 2,8 млрд. долара, съобщи Белият дом.

Продължаващата икономическа помощ от САЩ помогна за мобилизирането на други международни донори, включително ангажименти за 2023 г. от Европейската комисия, Япония, Канада и Обединеното кралство, да предоставят на Украйна необходимата икономическа помощ. Г-7 увеличи ангажимента си за бюджетна и икономическа подкрепа за Украйна до 39 млрд. долара за 2023 г. Днес лидерите на Г-7 поискаха от министрите на финансите да продължат ангажимента си към Международния валутен фонд и Украйна за изпълнение на амбициозна програма до края на март 2023 г. и да продължат да работят заедно с МВФ и други за необходимата бюджетна подкрепа за Украйна през цялата 2023 г. и след това.

Съединените щати се подготвят да доставят третата пратка от Министерството на енергетиката на Украйна с оборудване за критични електропреносни мрежи до началото на март. Пратката ще включва няколко мобилни генератора, които ще помогнат за осигуряване на резервно захранване. Тази доставка следва неотдавнашното предоставяне на мобилна турбинна електроцентрала, работеща с природен газ, която може да генерира достатъчно електроенергия за захранване на поне 100 000 украински домове.

Работейки с Конгреса, администрацията на Байдън-Харис също така планира да предостави до 250 млн. долара допълнителна спешна енергийна помощ на Украйна, за да й помогне да укрепи допълнително мрежата си в условията на руските атаки.

ЕП иска военна помощ и изтребители за Украйна​

„В сътрудничество с Конгреса планираме също така да предоставим до 300 млн. долара спешна енергийна помощ за Молдова, за да увеличим местното производство на електроенергия, да осигурим фискална подкрепа и да подобрим взаимовръзката между Молдова и Европейския съюз“, се казва в официално съобщение на сайта на Белия дом.

Ще бъдат одобрени и нови ангажименти за налагане на мерки за икономически натиск срещу руския енергиен, добивен, финансов, отбранителен и промишлен сектор.

Днес Министерството на търговията ще предприеме няколко действия за контрол на износа, като включи близо 90 руски дружества и дружества от трети държави, включително от Китай, в списъка на субектите за участие в дейности за избягване на санкции и запълване на резервни части в подкрепа на руския отбранителен сектор. Тези списъци ще забранят на целевите дружества да закупуват изделия, като например полупроводници, независимо дали са произведени в САЩ, или с определена американска технология или софтуер в чужбина. Търговията също така ще предприеме действия заедно с партньорите и съюзниците от Г-7 за съгласуване на мерките по отношение на промишлени машини, луксозни стоки и други артикули, както и ще издаде нови ограничения, за да предотврати попадането на компоненти, открити в ирански безпилотни апарати на бойното поле в Украйна.

Днес президентът ще подпише прокламации за повишаване на митата върху определени руски продукти, внасяни в САЩ, в продължение на предишните усилия за лишаване на Русия от нейните международни търговски привилегии. Тези мерки имат за цел да се насочат към ключови руски стоки, които носят приходи на Кремъл, като същевременно намаляват зависимостта на САЩ от Русия. Тези мерки са внимателно калибрирани, за да се наложат разходи на Русия, като същевременно се сведат до минимум разходите за американските потребители. Днешното действие ще доведе до увеличаване на митата за повече от 100 руски метали, минерали и химически продукти на стойност около 2,8 млрд. долара за Русия. Освен това ще се увеличат значително разходите за внос на алуминий, който е бил топен или лят в Русия, на американския пазар, за да се противодейства на вредите за местната алуминиева промишленост, която е притисната от енергийните разходи в резултат на руската инвазия в Украйна.

„Тези санкции, контрол на износа и мита са част от продължаващите ни усилия за налагане на сериозни допълнителни икономически разходи на Русия. Ще продължим да работим с нашите съюзници и партньори, за да използваме всички налични икономически инструменти с цел да нарушим способността на Русия да води война и да влошим икономиката ѝ с течение на времето“, се казва още в изявлението.

В края на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който ще позволи на американското министерство на правосъдието да прехвърли някои конфискувани руски активи на Държавния департамент, упълномощен да ги изпрати в помощ на Украйна. В началото на февруари съд в Ню Йорк разреши на Министерството на финансите на САЩ да конфискува 5,4 млн. долара, които са свързани с руския бизнесмен Константин Малофеев. Средствата могат да отидат за подпомагане на Украйна.

От средата на февруари в европейските държави са замразени активи на руски физически и юридически лица на обща стойност 21,5 млрд. долара. На 15 февруари ЕС обяви създаването на работна група за конфискуване на замразени руски активи в подкрепа на възстановяването на Украйна. Това може да включва средства в размер до 300 млрд. долара, принадлежащи на Руската централна банка, както и на санкционирани физически и юридически лица. Москва определи подобна инициатива като опит за кражба на чужда собственост и предупреди за готовността си да предприеме ответни мерки.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 минути

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 52 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 2 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 3 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 4 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

<p>ЦРУ с предупреждение: Ситуацията ще стане много по-страшна</p>

ЦРУ: Ситуацията ще стане много по-страшна без допълнителна помощ за Украйна

Свят Преди 4 часа

Така страната може да загуби войната срещу Русия до края на тази година, посочи Уилям Бърнс

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 4 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

България Преди 5 часа

Не искам да се превръщам в "ябълката на раздора", коментира той