122

Т ова може да са последните дни на Ангела Меркел начело на Германия. Депутат от Християнсоциалния съюз обяви пред "Алемане" (Allgemeine Zeitung), че партията му е на път да скъса коалицията си с Християндемократите на канцлера.

Нека първо да припомним какво се случи в четвъртък в Берлин. Цяла нощ германският канцлер и нейният вътрешен министър водиха разговор в канцлерството. Но не съумяха да се обединят около обща имиграционна политика. След това ръководствата на двете партии-съюзници - Християнсоциалния съюз и Християндемократическия съюз - се събраха отделно на спешни съвещания, а днес заседанието на Бундестага бе набързо прекъснато. Никога досега двете партии не са подхождали така една към друга, пише "Дойче веле" (Deutsche Welle).

Австрия предупреждава за нов мигрантски "маршрут на джамиите"

Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море

Германия приключва с приема на бежанци от Гърция и Италия

Това обаче не е всичко. По време на заседанието на ХСС вътрешният министър Хорст Зеехофер обяви, че в краен случай ще действа сам. Казано съвсем накратко: той иска да затвори границите на Германия със съседните ѝ държави с цел да се спре притока на кандидати за убежище. ХСС го подкрепя единодушно - партията не иска да допуска бежанци и имигранти, които са стъпили за първи път на територията на Европейския съюз в някоя друга страна. А това реално са почти всички бежанци. Никой не знае как точно ХСС възнамерява да постигне целта си. Но и всъщност изобщо не става дума за това, а за Ангела Меркел и за бъдещето ѝ като канцлер. И дали тя може да си позволи да преглътне подобна политическа линия.

До момента позицията на Меркел е ясна - канцлерът не иска Германия да предприема солови акции и се застъпва за решение, с което да са съгласни всички европейски партньори. Меркел иска и по-добра защита на външните граници на ЕС, за да може да се гарантира и занапред, че вътрешните граници ще си останат отворени. Лошото е, че на европейско равнище не се очертава подобно решение. А ХСС не иска да чака повече.

Какви са в такъв случай възможностите на канцлера оттук нататък? В правомощията ѝ е да определя посоката на правителствената политика. Тя би могла да уволни вътрешния министър Хорст Зеехофер, задето не следва нейната линия по един толкова важен въпрос. Това обаче би означавало край на сегашното правителство, съставено след толкова усилия и преговори и възможни предсрочни избори в Германия. Канцлерът разполага и с друга възможност - да поиска вот на доверие в парламента. Едно обаче е сигурно още отсега, Меркел не може да позволи на Зеехофер да действа на своя глава, защото в такъв случай това вече няма да бъде нейното правителство.

В политиката често се стига до подобна развръзка - когато тлее твърде дълго, недоволството все повече расте и накрая може да изригне в рамките на броени мигове. От самото начало ХСС беше против миграционната политика на Меркел - още когато през 2015 г. тя отвори границите и пусна бежанците, идващи през Унгария.

Но не е само ХСС - в партията на Меркел ХДС има немалко политици, за които чашата на търпението вече прелива. В своите избирателни райони те виждат с очите си как се топи поддръжката за либералната миграционна политика на канцлера.

А и противопоставянето вече надхвърля рамките на бежанската политика. Духът на времето е национал-консервативен. Поне такова е усещането на все повече хора. Притиснати от изборните успехи на "Алтернатива за Германия", ХСС и части от ХДС вече не следват канцлера. И то не само с нейната миграционна политика, а цялата система, изградена от Меркел.

През септември в Бавария се провеждат избори. На този фон главната цел на баварския ХСС е да държи в шах "Алтернатива за Германия". Дори това да означава да застане срещу Меркел и правителството.

Ще успее ли канцлерът и този път да овладее кормилото на властта? Мисията на Меркел изглежда все по-трудно осъществима.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@