5

А встрия предупреди за възникването на нов балкански "маршрут на джамиите", в който джамии по пътя оказват подкрепа на движещите се по маршрута мигранти.

Ръководителят на групата за убежище, миграция и човешки права в министерството на вътрешните работи на Австрия Петер Вебингер вижда риск от голям поток мигранти идната година, ако не бъдат предприети необходимите мерки.

Новият балкански маршрут, който възниквал в момента, минавал през Албания, Черна гора или Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия.

Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море

Австрийски медии пишат, че в интернет има редица видеозаписи, в които на арабски език се описва подробно пътят през балканския регион към ЕС.

Вебингер посочва, че съществува възможност от такова развитие на ситуацията, което да доведе до нарастване на бежанската вълна. Във връзка с това той отбеляза визовата либерализация за иранците, които могат с директен полет да стигнат до Сърбия, а много от тях да продължат пътя си към Австрия или Германия.

Нарастването на броя на мигрантите през 2014 г. доведе до резултата, който имахме през 2015 г. и това може да стане през 2019 г., казва Вебингер.

Той обаче смята, че Австрия този път е добре подготвена за миграционни вълни и посочва, че "този, който иска свобода на движение вътре в Шенген, трябва също така да подкрепи по-силна защита на външните граници".

Хванаха 29 нелегални имигранти в София

Германските и австрийските власти извършват засилени гранични проверки

за борба с престъпността и незаконната имиграция, предаде ДПА.

От днес за пръв път в районите по границата между двете държави заедно работят служители на федералните полиции на Германия и Австрия, както и на регионалната полиция на Бавария.

Федералните полицейски служби на Германия и Австрия планират да работят заедно и на прохода Бренер в Алпите, който свързва Австрия и Италия. След три месеца се очаква да бъде направен преглед на съвместните операции.

 "С тези проверки искаме да осуетяваме навреме опасното и незаконно влизане чрез укриване в товарни влакове, както и да не допускаме нещастни случаи", заяви говорител от централата в Мюнхен на баварската полиция. Мигрантите продължават да излагат себе си на опасност и да си играят с живота си, добави той.

В повечето случаи мигрантите пътуват между или върху ремаркетата на камионите, които преминават през прохода Бренер, превозвани на товарни влакове. Полицията в Мюнхен заяви, че през 2017 г. е открила в товарни влакове 1000 бежанци.

Броят на хората, опитващи по нелегален начин да влязат в Германия от Австрия, изглежда намалява: през 2017 г. такъв опит са предприели 14 600 души, от които 7200 са били върнати; за първите четири месеца на 2018 г. броят им е 3800, от които на 2100 е било забранено да влязат в Германия. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@