7

Б ившият канцлер на Австрия Кристиан Керн, който е лидер на опозиционната в момента Социалдемократическа партия, обяви, че ще се състезава за номинацията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия.

Керн беше назначен за канцлер през 2016, но само година по-късно беше победен на извънредни избори от народната партия на сегашния канцлер Себастиан Курц, който управлява в коалиция с крайнодясната Партия на свободата.

"Виждаме, че идеята за либерална, свободомислеща демокрация е подложена на изпитание от хора като Орбан, Качински, Щрахе и Салвини", каза пред журналисти политикът, имайки предвид унгарския премиер, лидера на полската управляваща партия "Право и справедливост", австрийския крайнодесен вицеканцлер и италианския вицепремиер.

"Най-важното предизвикателство пред нас, социалдемократите, е да гарантираме, че наследството на Европа ще бъде съхранено", подчерта Керн в краткото си изявление.

Бившият канцлер каза, че най-късно през май догодина ще се оттегли от ръководния пост в партията, за да се съсредоточи изцяло върху новата си задача. Засега не е ясно, кой ще го замени начело на формацията.

През 2017 г. австрийският канцлер се обяви за "орязване парите за източноевропейците"

"Парите от бюджета на ЕС трябва да се разпределят по-справедливо между страните-членки в бъдеще. Държавите, които не участват в усилия да се реши проблемът с имиграцията или пък практикуват данъчен дъмпинг за сметка на съседите, не бива да получават нетни плащания за милиарди от Брюксел”.

Това заяви в прав текст австрийският канцлер Кристиан Керн, цитиран от „Ди Велт” (Die Welt).

"Някои страни в ЕС очакват от останалите солидарност, когато става дума за икономическото развитие и сигурност”, подчерта Керн

"По други въпроси обаче същите тези държави не искат и да знаят за солидарност. Страните, които внасят повече в европейския бюджет, трябва в бъдеще да отговарят на тази селективна солидарност със селективна готовност да плащат”, добави той.

Според Керн, солидарността не е еднопосочна улица и това трябва да стане ясно при подготовката на новия дългосрочен бюджет на ЕС.

В същата година Кристиан Керн представи Австрия, когато заедно с Естония и България официално приеха програмата за приоритетите на Европейския съюз за следващите 18 месеца.

Трите страни се обединиха около позитивна програма, ориентирана към бъдещето и към постигане на конкретни резултати в отговор на очакванията на гражданите за по-голяма сигурност, повишаване на заетостта и по-ярко присъствие на ЕС на международната сцена. Програмата акцентира върху сигурността и укрепването на външните граници на ЕС, икономическия растеж и конкурентоспособността, както и стабилизиране на съседните на Съюза региони.

Какво предстои

Европейските социалисти ще решат през декември кого да номинират за председател на Еврокомисията преди изборите за европорламент идната пролет.

Друг официален кандидат от техните редици е словашкият дипломат Марош Шефчович, който в момента е заместник на Жан-Клод Юнкер.

Кои са другите кандидати за стола на Юнкер, прочетете тук.

ЕК иска още поне 50 000 бежанци в Европа и България в Шенген

Борисов: Заслужаваме да сме в "чакалнята"

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@