7

Е вропейската Комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 г. и поиска да ѝ бъде представен нов. Това се случва за първи път в историята на ЕС.

Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси поиска от италианското правителство във вторник да "ревизира бюджета", който надхвърля ограниченията на ЕС.

Вчера от управляващата коалиция в Италия представиха бюджета в Брюксел и заявиха, че страната ще се придържа към високи разходи, но ще се старае да избегне преминаването на ограниченията за дефицит и дълг.

"2.4% (дефицит в бюджета спрямо БВП за 2019 г.) е таванът, който ние тържествено обещаваме да спазваме", заяви италианският премиер Джузепе Конте.

Малко по-късно отговаряйки на журналистически въпрос той подчерта, че страната му няма да напусне ЕС или да се откаже от еврото независимо че италианският бюджет се разминава с препоръките на Европейската комисия.

"Четете по устните ми: Италия няма шанс за "Италекзит", или за излизане от еврозоната", каза Конте.

От Европейската комисия действаха твърдо, на фона на уверенията на Конте. Сега Италия има три седмици да представи нов бюджет за 2019 г. или ще бъде санкционирана, като това ще е прецедент в историята на ЕС.

Юрист без опит в политиката вероятно ще бъде новият италиански премиер

"Правителство на промяната" в Италия дава базисен доход 780 евро

Разгром за Европейския съюз на Меркел в Италия

Сценариите пред Италия за банкова и политическа криза

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@