48

Д ве антисистемни и евроскептични партии - "Движение 5 звезди" и "Лига", обявиха, че са сключили окончателно споразумение за сформиране на управляваща коалиция в Италия.

Програмата на новата коалиция, която те наричат "договор за правителство на промяната", включва въвеждането в страната на универсален базисен доход от 780 евро месечно на човек.

Разгром за Европейския съюз на Меркел в Италия

Има и призив за незабавна отмяна на санкциите срещу Русия и преразглеждане на икономическото управление на Европейския съюз.

Програмата обаче не предвижда излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса, каквито сигнали имаше по-рано.

Преди изборите "Пет звезди" и "Лигата" обвиняваха бюджетните правила на ЕС за хронично слабия растеж на Италия и нарастващата бедност. Те обещаха да се противопоставят на Брюксел като харчат повече, ако успеят да влязат в правителството.

Сценариите пред Италия за банкова и политическа криза

Сега тонът им е по-мек, а представител на "Пет звезди" каза в петък, че плановете за повишаване на бюджетния дефицит най-напред ще бъдат обсъдени с Брюксел и по "учтив" начин.

Италия е третата икономика в еврозоната, но е в криза от години, като държавният дълг възлиза на около 132% от БВП - най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.

Очаква се новата коалиция да намали данъците и да засили социалните разходи, като предварителен вариант на проектоспоразумението показва, че планът, заложен в него за разходите, ще наруши фискалните правила на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Двете партии са постигнали съгласие и да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100" - това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж

Все още не е обявено кой ще е бъдещият премиер.

Експерти посочват, че програмата е изключително скъпа.

Универсалният доход за бедните, водещо обещание на "Пет звезди", струва около 17 милиарда евро годишно.

Обещанието на "Лигата" - плосък данък от 15 % за компаниите и физическите лица - се очаква да намали приходите от данъци с 80 милиарда евро годишно.

Отмяната на непопулярната пенсионна реформа ще струва 15 милиарда евро, а още 12,5 милиарда евро са необходими за отмяната на планираното повишение на данък "продажби".

"Ако бъде осъществена, това ще е най-голямата реорганизация на италианската икономическа система в нашето съвремие", казва Волфганг Мюнхау, ръководител на лондонския мозъчен тръст Eurointelligence.

Някои от представителите на партиите, участващи в преговорите, обаче, предлагат по-прагматичен подход, който вероятно ще надделее, като евентуално предизборните обещания ще бъдат приложени само частично и постепенно.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@