18

В ластите в Австрия ще взимат по 840 евро от мигрантите, предстои да проверяват съдържанието на мобилните устройства, както и да вкарват в ареста нелегалните, които игнорират забраната за пребиваване в Австрия.

Долната камара на австрийския парламент прие в четвъртък поправки в закона за правното положение на чуждите граждани.

Лидерите на ЕС се споразумяха за миграцията

За затягането на закона единодушно гласуваха депутатите от управляващата коалиция на консервативната Народна партия и крайнодясната Партия на свободата. 

Новите поправки в закона за правното положение на чуждите граждани бяха разработени по инициатива на вътрешното министерство. През юни те бяха съгласувани с парламентарната комисия по външните работи.

Борисов предава европредседателството на Австрия

ЕП прие резолюция: Влизащите в ЕС без визи подлежат на проверка преди пребиваването си

Сега австрийското МВР ще разполага с пълномощия да задържа нелегални мигранти и да ги арестува за срок до шест седмици на основание на липсата у пристигащите мигранти на документи, разрешаващи пребиваване в Австрия. 

Ще тръгнат ли мигрантите и през Черно море

От бежанците ще бъдат изисквани или пък ще се удържа едновременно с изплащането й социалната помощ от 840 евро като такса за предоставянето на убежище. 

Освен това правоохранителните органи трябва да получат достъп до мобилните телефони на мигрантите за сверяване на данни и за проверка на маршрута, по който са пристигнали в Европейския съюз, за да може безпрепятствено да бъдат отпращани нарушителите на Дъблинското споразумение. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@