99

П о непотвърдена информация Кристалина Георгиева ще оглави Европейския съвет, а Франс Тимерманс ще бъде избран за председател на ЕК. Дипломати твърдят, че споразумение за хората, които ще заемат тези постове, вече е постигнато на срещата на върха в Брюксел. Информацията беше разпространена от Агенция Ройтерс, която се позовава на два свои източника, близки до преговорите. Срещата на лидерите от ЕС започна в неделя и продължи над 18 часа. Тя обаче ще продължи и утре, защото взето официално и обявено решение от всички няма.

"Глупостите, които излизат няма да коментирам. Нищо не може да излезе, защото нищо не е коментирано, няма гласуване, всеки си предлага своите кандидати, другите ги отричат", коментира премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел и добави, че за Кристалина Геооргиева има смисъл да е председател на ЕК. Продължаваме утре в 11, посочи той.

В отговор на въпрос Борисов каза, че шансовете ни да оглавим Европейския съвет не са големи, тъй като групата на либералите държала на своя кандидат. Премиерът посочи още, че няколко пъти са му предложи поста на върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, но той не бил склонен да приеме, тъй като тогава Българи няма да има еврокомисар. Борисов потвърди, че за поста върховен представител по външната политика и сигурността е предлагана Мария Габриел. Вишеградската четворка пък предложила Кристалина Георгиева за този пост, след като отпаднала възможността да оглави Европейския съвет. На нас ни трябва реален ресор и човек в Европейската комисия, мисля, че Мария Габриел е добра кандидатура, каза още Борисов и отбеляза, че българското правителство ще потвърди кандидатурата й за нов мандат като еврокомисар..

За поста на Туск, председател на Европейския съвет, бе спряган Шарл Мишел, а Георгиева бе сред възможните кандидати за шеф на ЕК. 

Белгийският премиер Шарл Мишел е предложен да оглави външната политика на ЕС.

Манфред Вебер, който беше кандидатът на ЕНП за шеф на ЕК, може да стане председател на Европейския парламент.

На срещата, която започна в неделя и приключи по обяд в понеделник, стана ясно, че няма взето решение. Затова разговорите продължават във вторник, съобщи говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 

От вчера лидерите на ЕС не успяват да изберат новите ръководни длъжности. Дълга нощ на преговори и срещи, след която предложената сделка Франс Тимерманс да е начело на ЕК, а Манфред Вебер - начело на ЕП, не доведе до резултат.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск временно прекъсна вчера извънредната среща на върха, посветена на трите най-висши поста в Европейския съюз, за да участва в двустранни консултации с отделните европейски лидери, каза негов говорител, цитиран от ДПА.

"Туск ще организира двустранни срещи с лидери. Работата ще бъде подновена, щом двустранните разговори приключат", съобщи в Туитър неговият говорител Пребен Ааман.

Началото на срещата на върха беше определено за 16 часа по Гринуич в неделя, но тя започна с повече от три часа закъснение заради консултации на Туск с лидерите от ЕС, които имат дълбоки разногласия по кандидатурите за висшите постове и най-вече за председател на Европейската комисия.

Дясноцентристките лидери се противопоставят на идеята председател на Комисията да бъде лявоцентристкият Франс Тимерманс. Европейската народна партия номинира за този пост германеца Марк Вебер.

Премиерът Бойко Борисов проведе двустранна среща с кандидата на Партията на европейските социалисти и демократи Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия, предаде БНР.

По време на разговора в сградата на Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел Борисов отбеляза:

„Очертава се такъв компромис - в случая кой е отдолу или отгоре не е най-важното. Погледнато реално Вебер има повече опит в парламента“, каза Борисов. 

По-рано се появи информация, че е било постигнато съгласие Тимерманс да оглави Европейската комисия, а кандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер - Европейския парламент. Като вероятен председател на Европейския съвет се спряга и бившият белгийски премиер Шарл Мишел.

Срещата на върха в Европейския съвет като че ли свърши, преди да започне, пише "Политико".

Консервативната Европейска народна партия (ЕНП) на германския канцлер Ангела Меркел се разбунтува срещу план, разработен от лидерите на ЕС в кулоарите на срещата на върха на Г20 в Осака /известен като „Суши план”/, който предвиждаше социалдемократът Франс Тимерманс да бъде следващия председател на Комисията.

Консерваторите, които се събраха на среща преди срещата на върха, реагираха с необуздана ярост на предложението. Тя предвижда отдавна доминиращата ЕНП да се откаже от председателствата на Комисията и Съвета, като запази само председателството на Европейския парламент и позицията на висш представител на ЕК за външните работи.

Сред националните лидери, които се изказаха срещу предложението, бяха българският премиер Бойко Борисов, хърватският премиер Андрей Пленкович, унгарският премиер Виктор Орбан и ирландският премиер Лео Варадкар. Тази опозиция, заедно с Полша, Румъния и други страни, които вече бяха изразили съпротива срещу Тимерманс, беше достатъчна, за да направи планът от Осака политически неприемлив.

Франс Тимерманс
Франс Тимерманс Източник: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Съвета Доналд Туск внесе предложението пред лидерите на Парламента по-рано в неделя само няколко часа след като се върна в Брюксел от Япония. Той и неговите помощници предупредиха, че далеч не е ясно, че пакетът - разработен от Меркел, френският президент Емануел Макрон, холандският премиер Марк Рът и испанският премиер Педро Санчес - ще успее.

"Няма подкрепа от лидерите на ЕНП и председателството на ЕНП за предложения пакет" - каза Хърватския премиер Пленкович.

„Като ЕНП ние не се съгласихме с пакета, договорен в Осака. Мисля, че е справедливо да се каже, че има голямо противопоставяне на предложението, направено в Осака от гледна точка на ЕНП, "каза Варадкар, след пристигането "Огромното мнозинство от министрите на ЕНП не вярват, че трябва да се откажем от председателството на Комисията толкова лесно, без борба.", допълни той

Някои представители на ЕНП и дипломати заявиха, че сделката изглежда е създадена в полза на Германия и особено на Меркел в отношенията й с нейния управляващ коалиционен партньор - Социалдемократическата партия. В допълнение към издигането на Тимерманс на върха /той в момента е първият вицепрезидент на Комисията/, планът предвижда кандидатът на ЕНП, германският евродепутат Манфред Вебер, да стане президент на Парламента за двоен мандат от пет години.

"Липсва подкрепа от лидерите на ЕНП и председателството на ЕНП за предложения пакет", заяви Пленкович, добавяйки, че партията стои зад Вебер. "Социалистите и либералите се опитват да дисквалифицират Вебер без никакви достоверни аргументи", добави той. "Преговорите ще бъдат дълги и изчерпателни."

"Тази сделка е добра за Германия, а не за ЕНП. Някои лидери се бунтуват срещу нея," каза дипломат от ЕС. Лидерите на ЕНП се срещнаха малко след пристигането си на мястото на срещата на върха в офисите на латвийската делегация, за да разработят общи точки за обсъждане, каза дипломатът.

Борисов, каза при пристигането си на срещата на върха, че Вебер остава кандидатът на ЕНП за председател на Комисията и се оплака, че независимо от това, което е било разработено в Осака, четиримата лидери, които стоят зад предложението, не могат да говорят от името 24-те други в Съвета.

Длъжностни лица и дипломати казаха, че Туск е понижил очакванията си за срещата на върха в неделя и смята, че сделката ще бъде невъзможна.

Друг дипломат съобщи, че Туск, на среща със словашкия премиер Пелегрини, му е споделил, че е малко вероятно да има сделка в неделя вечер.

Докато опозицията срещу плана в Осака расте, официални лица и дипломати казаха, че вълна от имена отново се обсъждат за най-висшите постове в ЕС, включително комисарят по либералната конкуренция Маргрете Вестагер, която е датчанка, консервативният преговарящ по Брекзит Мишел Барние, който е французин, както и консервативният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която е българка.

Президентът на Франция Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел дойдоха в Брюксел, след като разработиха компромисен план в кулоарите на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака, Япония.

Меркел предупреди че натискът в последния момент за заемане на най-високите длъжности в ЕС ще бъде предизвикателство, предвид разделението между държавите-членки.

"Заради начина, по който са поставени нещата, консултациите няма да бъдат много прости, меко казано", заяви Меркел, най-влиятелният политически лидер в блока, при пристигнането си за преговорите между 28-те държавни и правителствени ръководители в Брюксел.

Ако всичко това действително се случи, България ще има две позиции в рамките на европейските институции – и председател на Съвета, и комисар в лицето на Мария Габриел. Има и някои възражения. Сред тях е фактът, че Кристалина Георгиева не е била избирана и не е била премиер досега, а позицията, която заема Доналд Туск, е за бивши лидери на отделни страни.

Каквито и решения да вземат европейските лидери, те трябва да бъдат подложени на гласуване от ЕП, който в сряда ще избира новия си председател.

В случай че има провал на преговорите, може да бъде свикан нов съвет на 15 юли.

Как трябва да се избират новите европейски лидери - шеф на ЕК, на ЕП, на Европейския съвет?

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 99
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

99 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Виктория напуска „Игри на волята: България“

Виктория напуска „Игри на волята: България“

Любопитно Преди 1 час

Морунов избра важно предимство за себе си пред облага за Бойците

Жаир Болсонаро

Обрат, Болсонаро: Подкрепям ваксинацията, не и здравните паспорти

Теми в развитие Преди 4 часа

Болсонаро заяви, че ще бъде „последният бразилец”, който ще се ваксинира

Танцът, щастието и технологиите – каква е връзката

Танцът, щастието и технологиите – каква е връзката

Любопитно Преди 7 часа

В момента апликацията Settle има кампания под надслов „Танцът на Щастието“, чиято цел е да внесе капка позитивизъм в забързаното ни ежедневие

<p>Радев: Обещанията на Северна Македония вече не работят</p>

Румен Радев: Обещанията на Северна Македония вече не работят

България Преди 7 часа

България очаква ясни правнообвързващи решения

Юлия Скрипал

Трети обвинен за отравянето на Скрипал и дъщеря му

Свят Преди 7 часа

Денис Сергеев, който е използвал псевдонима Сергей Федотов, се издирва във връзка с опита за убийство

Джулия Робъртс

Джулия Робъртс е пленителна в Париж

Любопитно Преди 8 часа

Актрисата участва в реклама за френска марка парфюм

Снимката е илюстративна

Откриха връзка между съня и лунните фази

Любопитно Преди 8 часа

По време на растяща Луна качеството на съня на мъжете намалява

ГДБОП задържа служител на НАП с подкуп

ГДБОП задържа служител на НАП с подкуп

България Преди 8 часа

Той се представил със служебна карта и обяснил, че за да не налага глоба, може да му бъде дадена определена сума

Снимки: Красена Ангелова / NOVA

Шокиращи разкрития променят хода на събитията в „Пътят на честта“

България Преди 9 часа

Не пропускайте драматичния сериал от вторник до четвъртък в 20:00 ч. по NOVA

„Булгаргаз“ иска нов скок на цената на природния газ

„Булгаргаз“ иска нов скок на цената на природния газ

България Преди 9 часа

Най-вероятно от януари значително ще поскъпнат токът, парното и топлата вода

<p>Момичето, което съчетава училището с майчинството</p>

Момичето, което съчетава училището с майчинството

Любопитно Преди 10 часа

Когато животът ни поднесе неочаквани обстоятелства

Съдии искат оставките на членове на ВСС

Съдии искат оставките на членове на ВСС

България Преди 10 часа

Мотивът за искането е "провал в разрешаването на важни за системата въпроси"

Тревога: Лавата на Канарските острови погълна над 100 къщи

Тревога: Лавата на Канарските острови погълна над 100 къщи

Свят Преди 10 часа

Вече са евакуирани близо 6000 души

<p>&quot;Дядо обичаше, когато нещата се объркват&quot;</p>

Принц Уилям за принц Филип: Дядо обичаше, когато нещата се объркват

Любопитно Преди 11 часа

Британското кралско семейство разкрива странностите на принц Филип в нов документален филм

"Галъп": Близо 50% от българите не възнамеряват да се ваксинират

"Галъп": Близо 50% от българите не възнамеряват да се ваксинират

България Преди 11 часа

Около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани срещу COVID-19

Афганистан

Талибаните увериха, че момичетата ще могат да се върнат на училище

Теми в развитие Преди 11 часа

На афганистанските ученички в средните училища и гимназиите "възможно най-скоро" ще бъде разрешено да се върнат в клас