7

Е вропейският парламент гласува днес обвързваща цел за 2030 г. за възобновяеми енергийни източници от 32% и индикативна цел за енергийна ефективност от 32.5%.

Така депутатите потвърдиха във вторник предварително постигнатото през юни съгласие със Съвета на ЕС относно ВЕИ и енергийната ефективност.

До 2030 г. енергийната ефективност в ЕС трябва да се подобри с 32.5%, като делът на енергията от възобновяеми източници трябва да представлява поне 32% от крайното брутно потребление в ЕС. И двете цели ще се преразгледат преди 2023 г. и могат само да бъдат увеличени, но не и намалени. За сравнение, в момента делът на ВЕИ в България е 18.8%.

Според вносителите на проекта с по-ефективна енергия европейците ще имат по-ниски сметки. В допълнение, Европа ще намали зависимостта си от външни доставчици на нефт и газ, ще подобри качеството на въздухa и ще защити климата.

За пръв път държавите членки ще бъдат задължени да предложат специфични мерки за енергийна ефективност в полза за онези, които са  засегнати от енергийна бедност.

Държавите членки също така ще трябва да осигурят правото на гражданите да генерират възобновяема енергия за собствено потребление, да я съхраняват и да продават излишъка от продукцията.

Също така беше прието, че биогоривата от първо поколение, представляват висок риск за „непреки промени в земеползването“, т.е. преобразуване на почва, която не се използва за хранителните  култури - като пасища и гори - към такава за хранителни култури, което увеличава емисиите на CO2 и няма да се броят към целите на ЕС за възобновяема енергия от 2030 г.

Всяка държава членка трябва да представи 10-годишен „интегриран национален план за енергетиката и климата“ с национали цели, приноси, политики и мерки до 31 декември 2019 г., както и на всеки десет години след това.

ГЕРБ иска да строи АЕЦ „Белене“ без държавно участие

България - сред отличниците в ЕС по използване на възобновяема енергия

Швеция иска да стане първата страна без изкопаеми горива

Вятърната енергия в момента е най-евтината, която се произвежда в Германия и Великобритания

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@